Vi har testet oppladbare stikksager for proffbruk

Den beste skjærer nesten tre ganger raskere enn den tregeste

EN SKILLER SEG UT: Sagen fra Festool er den eneste som oppnår terningkast 5 i denne testen.
EN SKILLER SEG UT: Sagen fra Festool er den eneste som oppnår terningkast 5 i denne testen. Foto: Øyvind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

Sagene er kun testet i ulike trematerialer. Konstruksjonsvirke, platematerialer og plank i løvtre. Alle sagene er testet med samme type blad. Vi har også målt skjærehastighet. Her er alle sagene satt på den mest aggresive innstillingen, deretter har vi kappet en 48 x 148 og målt hvor lang tid sagen bruker.

Testen er utført av vår verktøyekspert: Kenneth Lesterberg. Han er bas og tømrer, og jobber hos Veidekke avdeling Follo.

Stikksagen er først og fremst uovertruffen når det skal skjæres kurver og raske snitt. Med et raskt bladskifte kan du skjære i nær sagt alle materialer. Fra benkeplater i eik til keramiske fliser og stålplater. Nye og kraftige batterier har også gjort at oppladbare sager er mer aktuelt å vurdere enn noen sinne.

Utvalg

Alle sagene i denne testen er 18V og vi har tatt med sager fra alle de store produsentene, og vi har endt opp med totalt ni sager i denne testen. Sager med bøylegrep og stavgrep er testet sammen.

Testkriterier

En god stikksag må ha et solid og godt utformet anlegg. Det må være 100% stivt, lett å stille i ulike vinkler, og det må være lett å lese av gradene. Det er også viktig med en avtagbar beskyttelse slik at sagen ikke lager riper i når du skal skjære i den dyre benkeplaten.

Sagen må ha et godt grep som gjør at du ikke blir sliten i håndleddet når sagen skal skyves fremover. Alle brytere må også være plassert slik at du når dem, helst uten å bytte grep. Det må være enkelt å bytte blad og mekanismen må holde godt på bladet.

Under selve sagingen må du ha god siktlelinje til bladet og streken, og sagen må blåse unna sagflisen om du ønsker det.

Sagen må skjære lett og uanstrengt, og du bør ha mulighet til å sage ganske fort når sagen er stilt i sitt mest aggressive modus. Likeledes må den klare pene, rette snitt når du skjærer kurver i tykke materialer.

Vi sier også litt om byggekvalitet, men her skal det understerkes at dette ikke er en langtidstest. Her har vi vurdert materialvalg og kvalitet på komponenter.

De fleste sagene kommer med en eller annen form for ekstrautstyr, og er dette av den nyttige sorten har vi gitt pluss for det.

Klar vinner

Sagen fra Festool peker seg ut som en klar vinner i denne testen. Den kommer med en koffert full av smart ekstrautstyr som utvider bruksområdet på denne sagen kraftig. Sagen utklasser også de andre når det kommer til skjærehastighet. Nesten tre ganger raskere enn den tregeste i testen. Samtidig som den kan levere suverene snitt når det behøves.

Et stykke under Festool er det flere sager på 4 poeng. Dette er sagen med ganske ulike egenskaper. Fra den kompakte og hendige Boschsagen, til den store sagen fra Milwaukee, med lang brukstid og mye krefter.

Poeng

Alle sagene er gitt poeng fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen