Test av vedkløyvere

Vi har testet vedkløyvere

Sjekk hvilke vedkløyvere som er best.

STORE FORSKJELLER: Ingen av de åtte vekløyverne er dårlige, men noen bruker mye mer tid på å kappe veden enn andre.
STORE FORSKJELLER: Ingen av de åtte vekløyverne er dårlige, men noen bruker mye mer tid på å kappe veden enn andre. Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
Panelet: ( fra v) Petter Anton Unnerud,  Vegard Aarnes  og Arne Berven
Panelet: ( fra v) Petter Anton Unnerud, Vegard Aarnes og Arne Berven Foto: Foto: Øivind Lie
Praktisk: Et vedbord er smart slik at du slipper å bøye deg ned etter veden.
Praktisk: Et vedbord er smart slik at du slipper å bøye deg ned etter veden. Foto: Foto: Øivind Lie
Godt grep: Bra hendel med god plassering.
Godt grep: Bra hendel med god plassering. Foto: Foto: Øivind Lie

Om testen:

I panelet:

Vegard Aarnes Skogbrukssjef Hobøl, Spydeberg og Askim. Han er skogbruksutdannet, driver egen gård og firma innenfor trefelling. Han fasiliteter også kurs i skogbruk og vedproduksjon.

Petter Anton Unnerud er utdannet skogbruksagronom og er aktiv bonde.

Arne Berven Utdannet skogtekniker driver som skogsentrepenør. Her drevet med skogbruk i 50 år. Han har også bakgrunn som instruktør i skogbruk.

Tar du en kikk på vår kjøpeguide for vedkløyvere, etter at du har sjekket denne testen, er du klar for å handle vedkløyver. 

Vi har testet fire kløyvere med 4 tonns skyvekraft og 37 centimeter vedlengde, og tre kløyvere med 5 tonn og 52 centimeter vedlengde.

Utvalg

Kløyverne er de du finner i de store byggevarehusene og hos Biltema, Felleskjøpet, Clas Ohlson og Jula.

Kriterier

Kapasitet, brukervennlighet og byggekvalitet er hovedkriteriene når vi har vurdert disse vedkløyverne.

Kapasiteten betyr selvsagt at kløyveren har nok krefter, men også at den jobber raskt og kløyver kubben skikkelig. Særlig arbeidshastighet er viktig å vurdere når du kjøper vedkløyver. Den raskeste kløyveren i denne testen brukte 7 sekunder og den tregeste over 18. Det blir en del tid om du skal kløyve mye ved.

Det som først og fremst gir utslag på arbeidshastigheten er om du kan justere slaglengden på kløyveren eller ikke. Har du en kort kubbe og stor slaglengde går stempelet mye på tomgang. En slik justering løses med  en liten del til noen kroner, og det er egentlig overraskende at du ikke finner den på alle kløyverne. 

Når vi har vurdert brukervennligheten har vi sett på betjeningen med hendler og brytere. De skal trykkes og dras i noen tusen ganger. Da er det viktig at disse er gode å betjene. På kløyverne med bord må arbeidshøyden være riktig og kløyveren må være enkel å transportere.

En vedkløyver blir utsatt for store krefter og den skal også tåle litt regn uten at den ruster. Byggekvaliteten er vurdert ut i fra hvor solid selve konstruksjonen virker, og hva slags materialer som er valgt.

Resultatet

Med unntak av CoTech-kløyveren fra Clas Ohlson har alle en nær identisk konstruksjon, selv om det er forskjell på detaljer og byggekvalitet.

Det betyr at det er ingen dårlige kløyvere i denne testen. Vi ble faktisk litt overrasket over at alle klarte kløyvingen, både av lettkløyvd og tungkløyvd ved.

Poeng

Kløyverne er gitt poeng fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

De små kløyverne

Når det gjelder kapasitet var det svært liten forskjell mellom kløyverne på 4 og 5 tonn. Her dreier det seg mer om vedlengde. Klarer du deg med 37 centimeter er dette et godt valg. De krever litt rigging for å komme i riktig arbeidshøyde, fordelen er at de tar minimalt med plass i garasjen.

De store kløyverne

Her får du større vedlengde, men også dårligere gjennomkløyving, kubben blir sittende i kniven. Det kan løses med en ny kubbe som dytter ut den som sitter fast. På disse kløyverne følger det også med et understell som gjør at kløyveren er klar i riktig arbeidshøyde.

De store, 5 tonns kløyverne er listet opp først, deretter følger de på 4 tonn

Slik testet vi

Kløyverne ble testet på løvtre, et tre vi felte rett før testen og et som ble felt i fjor. Begge fulle av store kvist slik du finner på store, omfangsrike trær du feller i hagen.

I tillegg til den rene kløyvingen testet vi arbeidshastigheten. Vi kløyvet en 30 cm kubbe og tok tiden fra vi trykket på knappen til kløyveren var klar for ny kubbe.

Vi gjorde også en enkel trykktest der vi la en bit av en 98 x 98 på tvers og målte hvor dypt kniven trengte inn. Her har vi tatt høyde for feilkilder, slik som formen på kniven.

Les også:

Helt ville vedkløyvere

Vi har testet kløyveøkser

Slik får du skaftet til å sitte på øksa

Vil du se flere verktøytester og smarte tips: Sjekk ut denne Facebooksiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning