Test av oppladbare hobbystikksager

To bra og en som ikke er brukbar

SLAKT: Cotech-sagen er mindre effektiv enn en sløv håndsag.
SLAKT: Cotech-sagen er mindre effektiv enn en sløv håndsag. Foto: Øyvind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

Sagene er kun testet i ulike trematerialer. Konstruksjonsvirke, platematerialer og plank i løvtre. Alle sagene er testet med samme type blad. Vi har også målt skjærehastighet. Her er alle sagene satt på den mest aggressive innstillingen, deretter har vi kappet en 48 x 148 og målt hvor lang tid sagen bruker.

Testen er utført av vår verktøyekspert: Kenneth Lesterberg. Han er bas og tømrer, og jobber hos Veidekke avdeling Follo.

Stikksagen er først og fremst uovertruffen når det skal skjæres kurver og raske snitt. Med et raskt bladskifte kan du skjære i nær sagt alle materialer. Fra benkeplater i eik til keramiske fliser og stålplater. Nye og kraftige batterier har også gjort at oppladbare sager er mer aktuelt å vurdere enn noen sinne.

Utvalg

Alle sagene i denne testen er 18V og vi har tatt med sager fra alle de store produsentene. Vi har endt opp med kun tre sager i denne testen og alle har bøylegrep.

Testkriterier

En god stikksag må ha et solid og godt utformet anlegg. Det må være 100% stivt, lett å stille i ulike vinkler, og det må være lett å lese av gradene. Det er også viktig med en avtagbar beskyttelse slik at sagen ikke lager riper i når du skal skjære i den dyre benkeplaten.

Sagen må ha et godt grep som gjør at du ikke blir sliten i håndleddet når sagen skal skyves fremover. Alle brytere må også være plassert slik at du når dem, helst uten å bytte grep. Det må være enkelt å bytte blad og mekanismen må holde godt på bladet.

Under selve sagingen må du ha god siktlelinje til bladet og streken, og sagen må blåse unna sagflisen om du ønsker det.

Sagen må skjære lett og uanstrengt og du bør ha mulighet til å sage ganske fort når sagen er stilt i sitt mest aggressive modus. Likeledes må den klare pene, rette snitt når du skjærer kurver i tykke materialer.

Vi sier også litt om byggekvalitet, men her skal det understerkes at dette ikke er en langtidstest. Her har vi vurdert materialvalg og kvalitet på komponenter.

De fleste sagene kommer med en eller annen form for ekstrautstyr, og er dette av den nyttige sorten har vi gitt pluss for det.

Hårfin seier

Sagen fra Bosch fikk nøyaktig samme karakter som Ryobi. Sagen fra Ryobi er noe tyngre, men virker svært solid, og er klart den mest brukervennlige i testen. Det som likevel gjør at vi kårer Bosch til vinneren er at den gir det beste resultatet når du sager. Den er både rask og lager fine snitt. Her slet sagen fra Ryobi.

Cotech, den tredje sagen i testen anbefaler vi ingen å kjøpe. Den egner seg kun til å skjære tynne plater, når den møter kraftigere materialer sager den nesten ikke i det hele tatt. På skjæretesten brukte denne sagen 75 sekunder, altså over et minutt. Det er en god del lenger enn det du klarer med en sløv håndsag. Til sammenligning  brukte sagen fra Bosch 11 sekunder her.

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Bosch PST 18-Li

Veil. pris: 1398

Les hele testen

Ryobi R18JS-0

Veil. pris: 1918

Les hele testen

CoTech JS18

Veil. pris: 1197

Les hele testen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen