Test av multikutter

Vi har testet oppladbare multikuttere

Vi har testet oppladbare multikuttere.

Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
Ekspert: Kenneth Lesteberg er vår verktøyekspert.
Ekspert: Kenneth Lesteberg er vår verktøyekspert. Foto: Foto: Øivind Lie
Dette liker vi: Enkelt verktøybytte (1),  bryter som betjenes med tommelen (2), lett tilgjengelig hastighetsregulering  (3), godt og passe kraftig grep (4), toppen av batteriet støtter mot underarmen (5)
Dette liker vi: Enkelt verktøybytte (1), bryter som betjenes med tommelen (2), lett tilgjengelig hastighetsregulering (3), godt og passe kraftig grep (4), toppen av batteriet støtter mot underarmen (5) Foto: Foto: Øivind Lie

Om testen:

Vi har prøvd alle maskinene i ulike materialer, metall, bløtt og hardt tre. Vi har kun prøvd saging, ikke sliping eller andre funksjoner. Multikutterne er prøvd med bladene de leveres med.

Testen er utført av Kenneth Lesteberg. Han er bas og tømrer, og jobber hos Veidekke avdeling Follo.

Maskinene er gitt karakter fra en til seks der seks er best.

Vi har nylig testet multikuttere med ledning, og alle er enige om at dette et svært hendig verktøy, men det kan bli enda hendigere. Da snakker vi om de oppladbare multikutterne. 

De beste av disse maskinene gjør alt det de med ledning klarer, men du slipper ledningen. De kutter, sliper og skraper i alle typer materialer, og batterier med lang brukstid gjør det langt mellom ladingene.

Utvalg

Vi har testet de som er beregnet på både proffer og hobbybrukere. Vi har tatt med produkter fra de mest kjente produsentene og de store verktøyvarehusene.

Kriterier

Brukervennlighet og kapasitet er hovedkriteriene i denne testen. Under brukervennlighet sorterer momenter som grep, vibrasjoner, bytte av blad, lydnivå og betjening av knapper.

En slik maskin holder du gjerne i en hånd, derfor må grepet være godt og passe stort. Likeledes er det viktig at vibrasjonene går ut i bladet, ikke opp i armen.

Når du bruker en slik sag kreves det en viss presisjon, da må saga være lett å styre. Farten på bladet må være enkel å stille inn, ulike blad og materialer krever at den blir stilt inn riktig.

Når det gjelder kapasitet, dreier det seg om hvor fort saga jobber seg igjennom materialene og at du skal ha god kontroll på skjæringen. Bladet skal gå lett og uanstrengt . Maskinen skal fortsette å jobbe når du legger press på den, og ikke stoppe opp og sende vibrasjonene opp i hånda.

Balanse er også et moment på en oppladbar maskin. Batteriet gir ekstra tyngde, og da er det viktig at maskinen er godt balansert slik at den ikke føles tung og klumpete.

Når vi tetstet brukstid, fikk vi ikke helt konsistente data her. Derfor har vi valgt å referere til dataene vi fikk fra testen av oppladbare sirkelsager. Det gir en indikasjon på brukstiden på batteriene.

Blader

Det er stor forskjell på kvaliteten på de ulike bladene og et godt blad har stor betydning for hvor godt maskinen jobber.  Det finnes ingen felles standard på innfestingen av bladene og de store produsentene har hver sin variant.

Samtidig er det en god del maskiner og blader som kan brukes om hverandre. Det betyr at en middels sag kan bli ganske god med et godt blad.

Les også:

Stor test av kapp- og gjærsager

Slik sager du rett med håndsag

Stor test av hammere

Vil du se flere verktøytester og smarte tips: Sjekk ut denne Facebooksiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning