Test av målebånd

Vi har testet målebånd

Vi har testet 12 målebånd.

TEST: Vi har testet 12 målebånd.
TEST: Vi har testet 12 målebånd. Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
Verktøyekspert: Kenneth Lesteberg er vår verktøyekspert og han har testet målebånd.
Verktøyekspert: Kenneth Lesteberg er vår verktøyekspert og han har testet målebånd. Foto: Foto: Øivind Lie

Om testen:

Testen er gjort av Kenneth Lesteberg. Han er tømrer og bas hos Veidekke avdeling Follo.

Vi har prøvd og sammenlignet båndene på alle kriteriene: hvor lett det er å lese av, målt uttrekk før båndet knekker og hvor godt endehaken sitter. Båndet er også testet i lomma og festet i beltet. Til slutt har vi gjort en falltest der vi har sluppet båndene fra 3,5 meter ned på et betongdekke.

Poeng

Målbåndene er vurdert etter en skalafra en til seks der seks er best.

Å gjøre alt riktig når du tar mål er grunnleggende, og skal du være helt nøyaktig må du huske på at den gode gamle tommestokken ikke alltid viser helt nøyaktig mål. Har du byttet ut tommestokken med målebånd har du sikkert merket at det er stor forskjell på de ulike typene. Vi har testet 12 forskjellige målebånd. Fra de billigste til de mer proffe variantene.

 

Kriterier

Vi har vurdert selve båndet. Tommer har ikke vært i bruk på mange tiår, og det stjeler lesbarhet når målbåndet viser begge systemene. Store, rene tall er det vi liker. Båndet må også være stabilt når det trekkes ut, og det er praktisk at du kan dra ut noen meter uten at det knekker.

Endehaken må sitte godt også når du vrir på båndet.

 

Låsemekanisme

Her er det to systemer. Båndet som låses manuelt ved at du trykker ned knappen, og båndet som låser automatisk. På det siste bruker du knappet når du skal ha båndet inn i kassetten.

Knappen må være god å dytte på og passe hard, og båndet må sitte når det først er låst.

 

Kassett

Passe størrelse og ligge godt i hånden er stikkordene her. Det blir et kompromiss mellom et bredt bånd som gir stor stabilitet, og en kassett som ikke blir for klumpete. Da blir den gjerne for stor til å ha i lomma, og hekter du den i beltet henger den seg opp i alt mulig.

 

Byggekvalitet

Smuss og vann er drepen for målebånd. Da kreves det en skikkelig overflatebehandling. Ruster båndet er veien kort til søppelkassa. Båndet skal strekkes ut og snurres inn noen tusen ganger. Det stiller krav til mekanismen. Et målebånd hopper også fort av beltet, særlig om du går i stillaser. Da må det tåle fall fra brukbar høyde.

Endehaken må være skikkelig festet og den skal bevege seg, men ikke være slarkete.

Vil du se flere verktøytester og smarte tips: Sjekk ut denne Facebooksiden

Les også:

Vi har testet oppladbare sirkelsager

Stor test av hammere

Dette skal du se etter når du kjøper laserverktøy

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning