Test av batteridrevne kantklippere:

Testvinneren tåler juling og kommer til overalt

Vi har testet sju kantklippere.

Publisert Oppdatert

Om testen:

De 7 ulike gresstrimmerne/kantklipperne er testet av testjournalistene Bjørnhild Fjeld og Tore Fjeld, som også har gitt ut hageboken Hageguiden - nybegynnerens vei til grønne gleder.

Kantklipperne er testet i praktisk bruk til trimming av kanter rundt plen og til kantklipping i skråning med diverse ugress.

Vi har vurdert trimmerne ut fra brukervennlighet, klipperesultat og hvor godt de takler grovere ugress som brennesle etc. Terningkast er gitt ut fra en totalvurdering for hvordan de oppfyller de gitte testkriteriene. 

Produktene er lånt fra produsentene for å gjennomføre testen. Prisene som er oppgitt er veiledende, og kan variere på de ulike utsalgsstedene. 

Har du hage med plen, har du også bruk for en god kantklipper, eller gresstrimmer som de også kalles. For plenklipperen kommer ikke til overalt, og da er det kjekt med et god verktøy for å klippe ned kanter og vanskelig tilgjengelige områder.

Har du en skråning med brennesle og annet ugress, er det greit å ha en kantklipper som kan fungere som en "moderne ljå". 

Det er også veldig greit at kantklipperen er uten ledning, altså enten batteridrevet eller med bensintank. Vi har denne gangen valgt å teste kantklippere med oppladbart batteri, da dette er mest praktisk for vanlige hobbybrukere.

Ny motorsag, høytrykkspyler eller utepensel? Les flere av våre verktøytester her.

Testet til ulik bruk

Men det er på langt nær alle kantklippere som fungerer like godt til alle formål. Vi har testet 7 forskjellige modeller fra 6 produsenter, som vi har prøvd ut på typiske "gresstrimmeroppgaver" i hagen.

De har blant annet blitt testet til klipping av kanter ved plen og i skråning med diverse høytvoksende ugress som brennesle og løvetann. Der har det også vært fare for å komme borti hardere kvist og andre materialer.

Den kantklipperen som takler alle oppgaver best, og som derfor blir testvinner, er kantklipperen fra Bosch –  Bosch ART 26-18 LI +

Dette er en meget brukervennlig gresstrimmer som samtidig er kraftig nok til å fikse selv den mest gjenstridige brennesle. Kniven blir heller ikke skadet eller ødelagt selv om vi er uheldige og kommer borti hardere materialer. 

- Rett og slett en veldig god maskin å manøvrere. Og klipperesultatet blir veldig jevnt og pent. Har du veldig liten plen kan du fint bruke denne som gressklipper, foreslår hagebokforfatter Tore Fjeld, som har vært med i testpanelet.

For puslete

De to produktene som kommer dårligst ut i testen er gresstrimmerne fra IKRA Flexotrim. Her prøvde vi to ulike modeller, den ene med tradisjonell tråd, og den andre med en nylonkniv som klippeverktøy

IKRA Flexotrim 1520MC, som er den modellen med nylonkniv, ble dårligst i test og fikk terningkast 1. Hovedårsaken er at nylonkniven blir ødelagt etter kort tid - i løpet av ti minutter med klipping måtte vi skifte kniv tre ganger. 

Modellen med vanlig tråd fungerer noe bedre, men også den er for puslete til å fungere på grovere ugress. Skal du bare klippe gress, er disse trimmerne helt OK, men til andre oppgaver bør du velge en annen modell.

Markedssjef Preben Kjos Gabrielsen i firmaet Gardentools.no, som er forhandler av IKRA Flexotrim, har ikke fått negative tilbakemeldinger på produktene tidligere, men han sier han skal ta våre tilbakemeldinger opp med produsenten. 

- Jeg har selv prøvd modellen med nylonkniv og opplevde at den fungerte veldig bra til ugress. Nylonkniven røk først da jeg klarte å kjøre den inn i terrassen, forteller Kjos Gabrielsen.

Vi mener imidlertid at en gresstrimmer bør tåle at du kommer borti litt hardere materialer uten at kniven blir ødelagt - de brukes jo ofte for eksempel når du skal klippe ved en mur. En viss slitasje må påregnes, men en kniv bør vare mer enn ti minutter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning