Test av 18V proffdriller

Den ene drillen tålte ikke å falle i gulvet. Så fikk vi en ny fra leverandøren...

Sjekk hvordan det gikk!

Test: Vi har testet ti 18 V proffdriller. Vinneren skiller seg klart ut. FOTO: Øyvind Lie
Test: Vi har testet ti 18 V proffdriller. Vinneren skiller seg klart ut. FOTO: Øyvind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen er utført av vår verktøyekspert: Kenneth Lesterberg. Han er bas og tømrer, og jobber hos Veidekke avdeling Follo.

Drillene er veid, målt og selvsagt prøvd. I tillegg er de selvsagt testet med særlig henblikk på de tunge oppgavene. Det betyr store, lange treskruer og stor hullsag i grove materialer. I tillegg er hver drill kjørt kontinuerlig med stor motstand til batteriet er tømt.

Vi har falltestet alle drillene. Det betyr at de er sluppet fra 120 cm høyde ned på et betonggulv. To ganger. Først flatt slik at den lander på siden for å teste batteriet. Deretter opp ned slik at den lander med huset først. Som om den hopper av fra beltekroken.

Vekt og størrelse sammen med kapasitet er vektet med 25% hver. De resterende kriteriene er vektet med 10%.

Maskinene er gitt karakter fra en til seks der seks er best, pris er ikke med i vurderingen.

Vi har akkurat testet verktøybatterier og 18V-driller til hobbybrukeren. Nå har turen kommet til proffdriller.

Mange nyheter betyr at tiden er inne for en slik test, og da med to hovedkriterier: Vi har sjekket om de er lette og kompakte, slik at de kan henge i beltet, og om de er sterke nok til å klare de fleste oppgavene på en byggeplass.

Utvalg

Til denne testen spurte vi etter kompakte, men samtidig sterke driller fra verktøyleverandørene. Da har vi endt opp med 10 driller. Flere av drillene i testen har de nye børsteløse motorene. Denne teknologien gjør at produsentene kan knipe litt på størrelsen, samtidig som maskinene blir sterke og driftssikre.

Kriterier

Størrelse og vekt, sammen med kapasitet, er de to hovedkriteriene. I tillegg har vi sett på grep og balanse, betjening, batteri, lader, byggekvalitet og ekstrautstyr.

Lav vekt og kompakt design er viktig. Både når maskinene er i bruk og når de skal henges i beltet.

Når vi har vurdert kapasiteten på drillene er det et minimum at de klarer store, lange skruer og hullsag i luftekanalstørrelse. Det klarer alle, men  drillene har en egenbeskyttelse som slår ut ved overbelastning. På noen av maskinene slår disse ut vel tidlig, noe som gir mange stopp og mye irritasjon.

Drillen må være godt balansert og grepet må ha så god friksjon som mulig. Det må også ha riktig størrelse og gi god støtte.

Knapper og brytere må være gode å bruke, og de må ha riktig plassering. Mest mulig betjening med samme hånd som du holde drillen i, og helst uten å bytte grep. Gjerne med hansker. God kontroll på farten er også viktig, særlig i lav hastighet.

Skal tåle en trøkk

Kontinuerlig bruk med to batterier, uten ladepauser, er et minimum på en proffdrill. Det klatrer alle maskinene i denne testen. Lang brukstid og rask lader er selvsagt det beste. Er brukstiden kort, må det i det minste kompenseres med en rask lader.

Disse drillene skal tåle tøff bruk, fukt og støv. Inntrengning av skitt og støv rundt knapper er gjerne et svakt punkt. En drill som henger i beltet vil garantert få seg noen lufteturer i løpet av livet. Det betyr at drillene i denne testen må bestå falltesten vi har utført. Som et minimum.

Ellers er det viktig å poengtere at dette ikke er en langtidstest. Her har vi vurdert materialvalg og hvor robust utformingen virker.

Nyttig ekstrautstyr gir vi pluss for. Utstyr som mangler, men absolutt burde finnes på en slik drill trekker vi for. Slik som en beltekrok.

Vinneren

Det finnes ingen dårlige driller i denne testen, og det er trangt på toppen. Vi har kåret DeWalt til vinner, tett fulgt av Bosch. Begge har nesten identisk størrelse, og nok krefter, men det er særlig ergonomien som gjør Dewalt er et lite hakk hvassere. Den sitter som støpt i hånden.

Makitas drill klarte ikke falltesten. Her har vi vært i kontakt med Makita og fikk en ny maskin som heller ikke klarte testen.

Det gjør at vi ikke kan gi den maskinen godkjentkarakter. Makita ønsker ikke å kommentere testresultatet.

Vil du ha mer verktøystoff og tester? Sjekk ut Facebooksiden Snekring og verktøy

Les også:

Test av oppladbare multikuttere

Test av vedkløyvere

Test av kløyveøkser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning