Verktøy

Slik blir du blir kvitt støvet

Enten du jobber i snekkerverkstedet i kjelleren eller pusser opp finnes det gode grunner til å bli kvitt støvet.

HJELP MOT STØV: Trestøv er dårlig for helsa, men det finnes gode hjelpemidler for å bli kvitt det.
HJELP MOT STØV: Trestøv er dårlig for helsa, men det finnes gode hjelpemidler for å bli kvitt det. Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
ASKESUGER: Dette er en billig og brukbar løsning. Litt kronglete å flytte på, og litt mye slanger, men du slipper å bytte støvsugerpose hver halvtime.
ASKESUGER: Dette er en billig og brukbar løsning. Litt kronglete å flytte på, og litt mye slanger, men du slipper å bytte støvsugerpose hver halvtime. Foto: FOTO: Øivind Lie
AUTOSTART: Har du sponsuger med autostart plugger du verktøyet i sugeren. Da starter og stopper den samtidig med verktøyet.
AUTOSTART: Har du sponsuger med autostart plugger du verktøyet i sugeren. Da starter og stopper den samtidig med verktøyet. Foto: FOTO: Øivind Lie
KABEL I SLANGEN: Har du et verktøy du alltid bruker med slange er det smart å træ kabelen inne i slangen. Nytt støpsel er alt du trenger å kjøpe.
KABEL I SLANGEN: Har du et verktøy du alltid bruker med slange er det smart å træ kabelen inne i slangen. Nytt støpsel er alt du trenger å kjøpe. Foto: FOTO: Øivind Lie
ADAPTER: Adapter for tilkobling til avsug kan kjøpes til de fleste verktøy hvis det ikke følger med.
ADAPTER: Adapter for tilkobling til avsug kan kjøpes til de fleste verktøy hvis det ikke følger med. Foto: FOTO: Øivind Lie
UNIVERSAL: Det er ikke akkurat standard dimensjoner i de forskjellige systemene. Kjøper du et universaladapter i gummi får du det meste til å passe. Blir det ikke helt tett tar du noen runder med teip rundt stussen.
UNIVERSAL: Det er ikke akkurat standard dimensjoner i de forskjellige systemene. Kjøper du et universaladapter i gummi får du det meste til å passe. Blir det ikke helt tett tar du noen runder med teip rundt stussen. Foto: FOTO: Øivind Lie

Den som pusser opp vet at malearbeid og støv går dårlig sammen, derfor er det en stor fordel at det er minst mulig støv i luften.

Og når man jobber med verktøy som produserer støv, skal man være klar over at støvet kan være helsefarlig.

- Det er viktig å vite at det ikke er støvet som blir liggende på gulvet som gir helseproblemer, derimot er det de luftbårne støvpartiklene som du ofte ser opp i mot sollyset, som utgjør en helsefare, forteller seniorinspektør Gunnar Løvås hos Arbeidstilsynet til klikk.no.

Han forklarer at alle tiltak du gjør for å fange opp støvet hjelper .

- Jobber du med maskiner som produserer støv er en støvmaske en billig og enkel tilleggsforsikring, forklarer Løvås.

Bedre resultat

Støvproduserende verktøy, som slipemaskiner, kan kobles til en støvsuger for å redusere støvplagen.

En sideeffekt er også at slike verktøy får bedre kjøling dersom de kobles til en støvsuger.

Støvpose

En støvoppsamler, eller støvpose finnes på mange verktøy, eller kan kjøpes separat.

Disse posene fungerer fra ganske dårlig til helt akseptabelt. De er uansett bedre enn ingenting om du ikke har en bedre løsning.

Når vi har testet pussemaskiner og kapp- og gjærsager, har det vist seg at de dyrere maskinene er de som sender mest støv i posen.

Enkelte pussemaskiner har et eget utblåsningssystem og et filter på støvoppsamleren. Et system som fungerer bra.

Vanlig støvsuger

En vanlig støvsuger er ikke egnet hvis du skal ha et visst volum på jobbingen. Kobler man en støvsuger til en kappsag, blir posen full på et øyeblikk.

Kobles derimot kappsagen på en askebøtte, får man en helt akseptabel og billig løsning. Ulempen er at det blir to enheter og slanger i alle retninger.

Støvsuger for verktøy

En støvsuger bergnet for verktøybruk er tingen for den avanserte hobbybrukeren. De kommer i alle prisklasser og blir fort en viktig del av verktøyoppsettet. De dyreste variantene har autostart. Da plugger du verktøyet i sponsugeren, noe som gjør at sugeren starter når verktøyet brukes, og stopper når det slåes av.

Disse støvsugerne består av en stor beholder der motordelen sitter i lokket. Spon og støv lander i beholderen, og du slipper styr med små støvsugerposer.

Filteret må være av god kvalitet. Ellers passerer finstøvet filteret og blåses ut i rommet. Da gjør du vondt verre.

Adaptere

De fleste nyere verktøy kommer ferdig klargjort for bruk med støvsuger. Hvis ikke sjekk med forhandleren om det finnes som ekstrautstyr.

Det er ikke alltid at slangen passer med stussen på verktøyet. Da finnes det universaladaptere eller du må improvisere, med tape og annet.

Mer informasjon om støvoppsamling finner du på sidene til Kevin Brady. Han har gjort støvoppsamling til hobby.

Kilde: Fine Homebuilding Magazine

Les også:

Disse hekkene vokser raskest

Fritidsbolig for 700 000

Så lenge skal vaskemaskinen holde

250 tips til sykkelturer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen