Nordmenn drømmer om småbruk, men stadig færre realiserer kjøpet.

Tanken om å ha det gøy på landet lever i beste velgående i den norske folkesjelen.

- Men det er flere som drømmer om et småbruk enn som virkelig kjøper, forteller forsker Mariann Villa i Bygdeforskning til klikk.no.

Stor spennvidde

I øyeblikket gir et fritekstsøk på "småbruk" under bolig til salgs på Finn over 120 treff. I tillegg skal et knippe småbruk, som kan benyttes som fritidsbolig, skuffes unna i løpet av sommeren. Spennvidden i geografi og pris er stor. I sum ikke det store utbudet.

RENDALEN: Småbruk innerst i Rendalen i Krødsherad ligger nå ute til salg. Beliggende cirka 1 time og 20 minutter fra Oslo. Prisantydning 4.750.000. Bruksareal 374 kvm. Byggeår 1890. Tomt 23.000 kvm. © Fotoringen

Forblir sittende

Gardsbruk.no er annonsenemengden og besøkende på samme nivå som i fjor, forteller de. Mens Lene Kallum, PR-ansvarlig i Finn.no kan fortelle om økt interesse i år i forhold til i fjor på ordet småbruk i deres fritekstsøk.

Kanskje et "funn" som bekrefter drømmen, men som likevel ikke bør overtolkes som en motreaksjon til tidsklemma, hektisk byliv og det som verre er. For faktum er at de aller fleste forblir sittende foran pc-en.

Få småbruk

I siste undersøkelse utført av MMI Norsk Monitor om småbruk, som Bygdeforskning bygger datagrunnlaget på, svarer nemlig kun 3 prosent at de er svært interessert i å kjøpe et småbruk - enten som fritidsbolig eller enebolig.

FROSTA: Småbruk med utsikt over Trondheimsfjorden. Prisantydning: 2.560.000. Bruttoareal 100 kvm. Byggeår 1945. Tomt 11.500 kvm. Megler Reidar Lindsetmo i Krogsveen, melder om stor interesse. Hvis bildet ikke lyver, er vel neppe dette det vanskeligste småbruket å selge på det korngulemarkedet. © Krogsveen

- Det er ikke så mange ute på markedet, dermed blir de aller fleste objektene solgt greit, forteller leder Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Tveter har snakket med meglere både på Vestlandet, i Nord-Norge og i Hedemarktraktene. Og meldingen er klar: Hvis beliggenhet er god så selges objektene greit.

- Absolutt en floskel, men likevel en faktor som faktisk gjør seg mer gjeldende i dette segmentet enn i byen, forklarer han.

Tre grupper

Men hvem lever ut drømmen? Bygdeforskning mener de som er interesserte kan deles i tre grupper. Det er de som ønsker å både drive og bo på gården, de som ønsker å bruke småbruket som bolig og de som ønsker å bruke det som fritidsbolig.

TINGVOLL: Småbruk med egen strandlinje. Ca. 40 min. med bil til Kristiansund. Prisantydning 1.450.000. Primærrom 96 kvm. - Det har vært ganske stor interesse, men det skal sies at prisen er nedjustert én gang, forteller Stig Flemmen i Notar, som har dette småbruket i Faksvågen i Tingvoll til salg. © Notar

Under 100 dekar

Gruppen som ønsker et småbruk som fritidsbolig utgjør en fjerdedel av de interesserte, mens de andre to gruppene er omtrent like store.

Landbrukseiendommer under 100 dekar kan for øvrig omsettes konsesjonsfritt hvis eiendommen ikke har mer enn 25 dekar.

Reglene for driveplikt gjelder for alle som eier eiendom med jordbruksareal. Eieren kan oppfylle driveplikten på to måter: Ved å drive eiendommen selv, eller ved å leie bort jordbruksarealet i 10 år eller mer.

Men du kan søke kommunen om helt eller delvis fritak fra bo- og/eller driveplikten.

SKJEBERG: Gårdsbruk/Småbruk uten boplikt beliggende ved sjøen. Byggeår 1910. Renovert 2009. Prisantydning 3.600.000. Tomt 28.000 kvm. Primærrom 96 kvm. © Gunner Myrdahl

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!