Dette verktøyet kan bli uunnværlig
Multikutteren lar seg ikke stoppe av vanskelige materialer.


Historien bak verktøyet Rotozip begynte med en Amerikansk entrepenør som i 1972 prøvde å finne smartere måter å kutte i gipsplater på.
Siden da har dette blitt etablert som en egen verktøytype og er godt etablert blandt amerikanske håndverkere.
Nå lanseres det i Norge.
Fres
Verktøyet er i utgangspunktet en liten fres som roterer i høy hastighet. I spennhylsen kan man sette en rekke forskjellige verktøy som gjør deg i stand til å skjære i nær sagt alle materialer.
Livredder?
John Myrtle, som har testet spiralsager for det amerikanske verktøymagasinet Tools of the trade, beskriver dette verktøyet som delvis stikksag, delvis fres og delvis livredder, og fremhever det som verktøyet han bruker når ingenting annet duger.
De forskjellige verktøyforsatsene kombinert med den høye hastigheten gjør verktøyet i stand til å jobbe i alle slags moderne byggematerialer, og gjerne kombinasjoner av disse. I tillegg er de små og hendige, noe som gjør at de kan brukes på trange steder, skriver han i sin kommentar til testen.
Kutter tørt
At verktøyet lanseres sammen med diamanthullsager gjør at man kan kutte hull, tørt, i forskjellige typer fliser.
- Dette gjør at vi kommer til satse spesielt mot flislegger-segmentet sier Tommy Borgersen , salgssjef hos Bosch Norge.
Les også: Slik maler du tregulv
Ikke hos de store proffaktørene
- Rotozip ser ut til å være et godt universalverktøy til bruk spesielt for snekkere og til hobbybruk, men for oss som driver med fliser og mur på bygg som er underlagt "rent bygg"-standarden, må vi bruke vannsager og vann-hullmaskiner for å ikke støve, sier murer og byggmester Erik Andersen.
Les også: Denne dusjen snurrer
Slipper forboring

- Hvis sagen leverer det produsenten sier, har jeg tro på dette produktet, sier Klikk.no sin ekspert og tømrermester Per Christian Mathiesen.
- En ting som gjør sagen spennende er at du trenger ikke forbore, men at du kan stikke/penetrere godset direkte ned i emne, og begynne sagingen. En annen er at når du skal sage med en stikksag ved hjørner og vegger, er det vanligvis vanskelig å manøvrere sagen rundt, pga. sagens utforming/størrelse. Det problemet omgår man tydeligvis her, sier Mathiesen.
Han nevner også som et minus at sagen kan støve en del når du bruker den på visse materialer.
To versjoner
Sagen kommer i to versjoner RZ3 og RZ5, og du får dem i utvalgte byggemarkeder over hele landet. Veiledende pris blir ca. 1400 og 1800 kroner.
Klikk.no vil gjøre en test av sagen i nærmeste fremtid.
Kilder: Bosch, murer og byggmester Erik Andersen, John Myrtl som har testet spiralsager for det amerikanske verktøymagasinet Tools of the Trade, tømrermester Per Christian Mathiesen.
Les også:
