Rengjøring

Vi støvsuger for sjelden

Har du hund eller katt i huset, bør du støvsuge hver dag.

VIKTIG MED RENGJØRING: De fleste støvsuger eller vasker for sjelden. Minimum én gang i uken bør det rengjøres.
VIKTIG MED RENGJØRING: De fleste støvsuger eller vasker for sjelden. Minimum én gang i uken bør det rengjøres. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Seniorforsker Steinar Nilsen ved SINTEF Byggforsk er medforfatter av den nylig utkommede boken Bedre inneklima i boligen .

Han er tydelig på at vi i vår tidspressede hverdag rengjør for sjelden.

- Har du tepper på gulvene, bør du støvsuge dem minimum to ganger i uken. Uten tepper holder det med støvsuging én gang i uken, sier han til klikk.no.

Les også: Test av støvsugere

Han understreker imidlertid at det er viktig å være klar over at rengjøringsfrekvensen vil være individuell.

- Noen vil kunne ha behov for enda hyppigere rengjøring enn én eller to ganger i uken.

Del saken på Twitter

Del på Facebook Del

Stanser helseplager

Manglende rengjøring vil generelt kunne medføre helseplager som blant annet hud- og slimhinneirritasjoner.

- Inneklimaet kan være forklaringen dersom man ikke forstår hvorfor man er trett, har tørr hud eller såre øyne, sier rådgiver Rose Lyngra i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til klikk.no.

Men det er ikke lodottene i hjørnet man bør bekymre seg for først og fremst.

- Det er derimot det "fine" støvet som ligger rundt omkring og som virvles opp og legger seg på huden, på slimhinner eller innhaleres i luftveiene, som kan være utfordringen, utdyper Lyngra.

Barnerommet viktigst

Nilsen trekker frem soverom og barneværelser som de viktigste rommene når det gjelder rengjøring, fordi det er der vi oppholder oss mest.

- Dette rommet trenger kanskje mest fokus, og dersom man slurver med renholdet kan det føre til hodepine, tretthet, konsentrasjonsvansker og irriterte slimhinner.

Barn sårbare

Den som har tepper i huset, har ifølge Nilsen skaffet seg et støvdepot. Der samler støvet seg som sandkorn på en sandstrand. Og særlig viktig er det å være klar over dette dersom man har mindre barn i huset.

- Spesielt barnefamilier bør tenke seg ekstra godt om, utdyper overlege og forsker Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet. - Og særlig for nyfødte og små barn har inneklimaet stor betydning.

Tørrmopping best

Nilsen fremhever at det er de tørre metodene som gir mest effekt i rengjøringen. Dette er metoder hvor det brukes minst mulig rengjøringsmidler og vann.

- Bruk for eksempel tørrmopping i stedet for våt klut når tregulvet skal rengjøres. Forskning og undersøkelser viser at tørre metoder har bedre rengjøringseffekt og er bedre for inneklimaet enn gammeldagse vaskebøtter og skurekluter. Metodene er også raskere, så man sparer tid.

Møblene er støvfangere

Ifølge Lyngra hos NAAF har det betydning for inneklimaet hvor tett man har møblert.

- En overmøblert leilighet eller bolig, betyr at det blir vanskeligere å komme til når man skal rengjøre, og det blir flere ting som samler støv. Totalt sett vil det kunne bety at man må rengjøre oftere.

Hyppigere med kjæledyr

Nilsen understreker at dersom man har hund eller katt i huset, bør rengjøringsfrekvensen økes.

- Da bør man strengt tatt støvsuge nesten hver dag, fordi dyrene etterlater seg mye hår.

Del saken: Del

Les også:

Råd for et bedre inneklima

De beste rengjøringstipsene

Slik vasker du uten såpe

Velg rett hurtigmat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning