Vask av dyne og pute

Slik vasker du dundynen

Det holder ikke bare med sengetøyet. Dyner og puter trenger også å bli vasket.

VASK DEN OG TØRK DEN GODT: Dundynen må vaskes og tørkes godt i tørketrommel, med tennisballer.
VASK DEN OG TØRK DEN GODT: Dundynen må vaskes og tørkes godt i tørketrommel, med tennisballer. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Nesten halvparten av alle nordmenn vasker dynen sjeldnere enn en gang om året. Hver fjerde nordmann vasker aldri dynen sin, i følge en undersøkelse utført av analyseinstituttet YouGov Zapera i samarbeid med Jysk.

En god natts søvn har stor betydning for folks velvære.

Det er viktig å vaske og lufte dynen ofte - blant annet for å unngå at husstøvmiddene får fritt spillerom. I mange norske hjem blir gode råd om korrekt vask og vedlikehold av dyner og hodeputer ofte glemt eller oversett.

Å få dundynen profesjonelt renset kan i lengden bli kostbart.

Dyndunen kan du fint vaske selv. Her forklarer vi deg hvordan.

Derfor bør dynen vaskes

Daglig leder i Tornerose AS, Harald Heimdal, forteller at i løpet av bare én natt vil cirka 1 liter svette, med salter og andre avfallsstoffer, passere gjennom dynen.

- Mye av dette tørker og blir igjen i dynen, og dunen mister spenst og dynen blir tynnere, det vil si at det blir mindre luft i dynen.

- Etter vask og tørking "fluffer" dunen seg opp slik at dynen gjenvinner sitt volum, med andre ord får mer luft (som jo er det egentlige isolasjonsmaterialet) inn i dynen igjen, forteller Heimdal.

Vask dynen hvert år

Bitta Andersen er innkjøper i Princess Gruppen A\S. Hun kan fortelle at det er ofte en individuell oppfatting om hvor ofte dunproduktene bør vaskes, men har følgende anbefalinger:

- Puter bør vaskes cirka fire ganger i året og dyner én gang per år, ellers ved behov.

Har man flere dyner som man varierer med etter sesong; sommerdyne, helårsdyne og vinterdyne, kan man ha dyner i mange år.

- Hvis man har en dyne hele året så bør man skifte dyne cirka hvert 3-4 år forteller Andersen.

Hvilken temperatur

I følge Heimdal bør du vaske dundynen på seksti grader om du ønsker å bli kvitt midden.

-Men noe lavere temperatur er mer skånsomt mot dunen, og dynens/putens levetid blir lenger, forklarer han.

Ikke for mye såpe

Andersen i Princess Gruppen forklarer at dundynen med hell kan vaskes med spesialvaskemiddel for dunprodukter, eventuelt kan man bruke Milo eller annen mild såpe.

IKKE BARE SØVN: Sengen brukes til mer enn å bare sove i, derfor er det gjerne ekstra viktig å være påpasselig med å vaske både dyner og puter.
IKKE BARE SØVN: Sengen brukes til mer enn å bare sove i, derfor er det gjerne ekstra viktig å være påpasselig med å vaske både dyner og puter. Foto: Colourbox.com

- For mye såpe kan gjøre at dunen kan miste litt spenst, så det er viktig å følge en eventuel anbefalt dosering. Akkurat hvor mye kan variere på produkt størrelse og størrelse på maskin.

- Vi anbefaler også å ta med 2-3 tennisballer i maskin ved vask og tørk av dun, forteller innkjøperen.

Hvor stor vaskemaskin trengs

I følge nettbutikken til Tornerose, Sleeping Beauty, anbefaler de en 7-kilos maskin for en vinterdyne i normal god tykkelse.

Dette er kanskje noe ikke alle har, men for mellomtykke dyner, sommerdyner og vanlige puter holder det med en 5-kilos maskin.

TENK PÅ HYGIENEN: Av samme grunn som man vasker andre tesktiler som man har rundt kroppen bør man derfor også vaske dynen.
TENK PÅ HYGIENEN: Av samme grunn som man vasker andre tesktiler som man har rundt kroppen bør man derfor også vaske dynen. Foto: Colourbox.com

Bruk ull- /skåneprogram, enzymfritt vaskemiddel, for eksempel Milo, ca. 10 ml/en spiseskje.

Viktig med tørketrommel

All dun bør tørkes i tørketrommel, sammen med tennisballer. Ta ut dynen\puten underveis og rist det, slik at man får fordelt dunen.

- Det er viktig at dyne og pute tørkes helt tørr, forteller Andersen.

I følge Sleeping Beauty bør både dundyner og puter tommeltørkes lenge, gjerne 3-4 timer, tynne sommerdundyner noe kortere.

Tørk kun en halv time til tre kvarter av gangen.

Ta ut dynen eller puten og snu den med andre siden ut og rist og dytt om på dunen så det fuktige innerst kommer ytterst, og så inn i tørketrommelen igjen.

Dette er viktig at du gjentar 3-4 ganger, da eventuelt restfuktighet gjør at dunen ikke fluffer seg godt nok opp.

Etter at den er blitt kald kan dette være vanskelig.

Så altså, helt tørr første gang, mens den ennå er varm.

Kilder: Sleepingbeauty.no, Jysk.no

Les også:

Her finner du inspirasjon til soverommet

Derfor skal du ikke re sengen

Vask huset med mat

Slik rengjør du gassgrillen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen