bygge trapp ute

Slik bygger du en trapp ute

Denne tretrappen bygger du enkelt i en skråning.

BYGGE TRAPP UTE: Denne utetrappen i tre bygger du enkelt selv.
BYGGE TRAPP UTE: Denne utetrappen i tre bygger du enkelt selv.
Publisert Oppdatert

Fremkommeligheten på tomten kan bli mye bedre med trapper i terrenget. Denne gangen viser vi deg hvordan du enkelt bygger en tretrapp i skråning, men vi har også fremgangsmåten på både enkle utetrapper i stein og en tretrapp tilpasset terrassen.

Hvorvidt gjelder denne trappen, er nøkkelen til suksess selve fundamenteringen. Dersom du bytter ut jorden med grus, oppnår du to viktige ting; trappen holder seg stabil og telefri, og vannet renner unna slik at treverket holder seg tørt og råtefritt.

Bygge trapp ute

Trappen skal lages i impregnert tre, og hele konstruksjonen skal legges på grusen. Trappevangene kjøper du ferdig i byggevarebutikken, og selve trinnene lager du i 36 mm impregnert konstruksjonsvirke.

Dybden på trinnet (inntrinnet) er gjerne 250 mm. Det betyr at du får plass til to plank på 123 mm bredde, eller tre på 73 mm. smale planker holder seg stabile og gir bedre avrenning.

Fremgangsmåte

Start med å stikke ut området der trappen skal være, og fjern jorden. Grav ned minst 30 centimeter og grav godt ut på sidene. Bruk litt tid på planleggingen, og regn deg frem til høyde og dybde på trinnene, slik at det ender riktig med det øverste trinnet.

Start med å fylle opp med et lag stein som du stamper godt, og fyll deretter på med et lag grus som også stampes. Rett av slik at underlaget er i vater underveis. Nederst plasserer du også en eller to kraftige steiner som du setter godt ned i grusen. Da har trappevangene et stødig fundament. Er det mye vann, kan du legge et dreneringsrør i bunnen som leder vannet bort.

Trekonstruksjonen kan du snekre sammen på et plant underlag og deretter sette på plass. Slå på to eller tre impregnerte plank på tvers, slik at det blir en ramme. Bank ned fire forankringer - to oppe og to nede. Sett ned rammen og skru den fast til forankringene, og deretter skru fast trinnene.

Les også: Slik renser og rengjør du takrennene

Legg trappen i sving

En terrengtrapp må ikke være for bratt, og heller ikke for lang uten at den deles opp i avsatser du kan hvile på. Eventuelt kan en lang trapp legges i litt sving enkelte steder, for å bryte et altfor langt løp. Mer enn ti trinn i ett strekk bør det helst ikke være.

Trinnhøyden skal ikke overstige 15 centimeter, for da kan trappen føles for tung. 12 centimeter er ideelt - ulempen er at lave trinn medfører flere trinn. Husk også at trinndybden ikke bør være for liten. En gammel huskeregel sier: "To opptrinn pluss ett inntrinn = 63 centimeter". Dersom du velger 12 centimeter trinnhøyde, skal altså trinndybden være omtrent: 63-(12+12)=39 centimeter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning