SKadedyr

Nordmenn plages mest av skjeggkre – men disse krypene er langt verre

Skjeggkreet er uhyggelig, men gjør minimal skade på boligen din. Derimot kan andre skadeinsekter gjøre langt større ødeleggelser.

TOPPER LISTA: Skjeggkre topper Folkehelsesinstituttets plageånd-liste og antall bekjempelser er nesten doblet siden fjoråret.
TOPPER LISTA: Skjeggkre topper Folkehelsesinstituttets plageånd-liste og antall bekjempelser er nesten doblet siden fjoråret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Sist oppdatert

Det fryktede og mye omtalte skjeggkreet topper Folkehelseinstittuttets (FHI) oversikt over hvilke skadeinsekter som ble bekjempet flest ganger i norske hjem i 2019.

Antallet skjeggkre-bekjempelser er nesten doblet fra 2018, og har gått fra 3500 bekjempelser til hele 6788 bekjempelser.

– Økningen i skjeggkrebekjempelser kan skyldes at folk er mer oppmerksomme på dette skadedyret, og de oppdages mest i nyere boliger, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, i en pressemelding.

– Vi har ingen klar indikasjon på hva som er den vanligste spredningsmåten av skjeggkre, men det vi tror, er at det er emballasje i en eller annen form som er hovedspredningskilden. Nordmenn er aktive i byggeprosesser med kjøp av varer og tjenester lokalt, men også import. Alt er med på å øke mulig spredning. Men vi tror det er lite smitte fra bolig til bolig i form av hva vi bringer med oss, sier Stormoen til Klikk.no.

Ny metode: Slik blir du kvitt skjeggkre

TROR OPPMERKSOMHET ER GRUNNEN: Skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring, tror nordmenns kjennskap til skjeggkreet er noe av grunnen til noe av økningen i bekjempelser.
TROR OPPMERKSOMHET ER GRUNNEN: Skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring, tror nordmenns kjennskap til skjeggkreet er noe av grunnen til noe av økningen i bekjempelser. Foto: Pressefoto / Norsk Hussopp Forsikring

Dette bør du gjøre

Skjeggkre gjør minimal materiell skade, men regnes likevel som et skadedyr fordi de kan oppfattes som sjenerende og ubehagelige.

Og nordmenn har nærmest nulltoleranse for dem.

– Skjeggkre gjør i prinsippet ikke skader på norske boliger, men nordmenn har lav toleransegrense for alt som kryper og går. Hos oss er det nesten sterilt sammenlignet med andre deler av verden. Men skjeggkre trives i både kjeller og på loft, og når en kan se dem krype rundt over alt, er det ubehagelig å ha disse krypene i hjemmet. Så det er det psykiske ubehaget som er det største problemet, fortsetter skadesjefen.

For å hindre skjeggkre å komme inn i boligen din, kan det være lurt å kvitte seg med kartong og emballasje raskt når du har handlet store varer.

Har du mulighet, kan et annet smart grep være å fjerne emballasjen utendørs.

Stikker om natten

Veggedyr kommer som nummer to på verstingstatistikken. FHI opplyser at det ble utført 3058 bekjempelser i 2019.

Veggedyr er et blodsugende insekt som finnes innendørs over hele verden. Den vanligste måten å få dem i hus på, er via bagasjen ved reise.

– Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten, og oppholder seg først og fremst i senger eller sofaer der de gjemmer seg i alle tilgjengelige sprekker og små hulrom, sier skadedyrforsker i FHI, Anders Aak i samme pressemelding.

FHIs toppliste over skadedyrbekjempelser i 201

  1. Skjeggkre
  2. Veggedyr
  3. Svart jordmaur
  4. Stokkmaur
  5. Stikkveps

    Kilde: FHI

    Statistikken er utarbeidet fra tall fra norske skadedyrfirmaer. Det kan være mørketall som følge av at ikke alle rapporterer inn.

Når du er ute på reise, bør du derfor sjekke under senga og i tekstilsprekker etter insekter og ekskrementer.

Veggedyr, svart jordmaur, stokkmaur og stikkveps er de andre verstingene i skadedyrstatistikken.

Vær oppmerksom på disse

Selv om både skjeggkre og veggedyr er plagsomme insekter man helst vil unngå, er det samtidig andre skadeinsekter som kan gjøre større skade på boligen din.

Aak i Folkehelseinstituttet ar en klar oppfordring:

– Jeg vil råde folk til heller å være oppmerksomme på skadedyr som kan utgjøre større skader hvis de får holde på i lang tid.

Stormoen sier at insektene som regnes som de tre originale skadevolderne på norske boliger er stokkmaur, husbukk, og stripet borebille. Men det er flere man bør være obs på.

Insektene som kan gjøre størst skade på bygningsmassen er maur, stripet borebille og også veps av og til.

– Maur kan gnage bort deler av konstruksjonen for å få et sted å bo, mens stripet borebille og husbukk spiser treverk. Veps kan gnage bort løs trefiber, og blir dermed av og til en reell skadevolder, utover at den kan stikke, sier Svein Stormoen.

Han har noen generelle råd til hvordan du kan minske risikoen for å bli plaget av insekter:

  • Hold det rent og ryddig, og ikke sett igjen matrester. De fleste insekters levesett er å være på konstant matjakt. Noen dumper innom, andre bor i naboaget. Hvis disse insektene kommer inn og finner matrester og sukkerlake, vil de komme igjen.
  • Holdt det tørt: Eksempelvis er borebille et fuktbetinget problem, ifølge Stormoen. Han oppfordrer derfor til å holde kjelleren og hele boligen tørr.
  • Unngå vegetasjon inntil huset: Står det masse busker, vekster og planter mot husveggen, kan det være vanskelig å se om det går eksempelvis maur inn og ut av boligen.

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2020, og sist oppdatert 30/04 2020.

Les også