Male eller beise huset?

Sånn velger du maling eller beis

Stor jobb, vanskelig valg. Sjekk tipsene.

OVERFLATEBEHANDLING: Beis elelr dekkbeis krever mindre arbeid enn maling, men overflaten må vedlikeholdes dobbelt så ofte.
OVERFLATEBEHANDLING: Beis elelr dekkbeis krever mindre arbeid enn maling, men overflaten må vedlikeholdes dobbelt så ofte. Foto: FOTO: Per Christian Tellefsen
Publisert Oppdatert

Maling eller beisytterkledningen?

Skal du ha en overflate som er mest mulig værbestandig, og som har de lengste vedlikeholdsintervallene, skal du velge maling.

Utfordringen med maling er at vedlikeholdet gjerne krever at man skraper av løs maling først.

Share

På den annen side vil det også ofte være nødvendig å børste beisede vegger før de friskes opp.

Grunning av ny kledning

Overflatebehandlingen av utvendig kledning har to funksjoner: Gi kledningen ønsket farge og beskytte trefibrene mot nedbryting og råte.

- Noen ønsker ikke å behandle kledningen, fordi de gjerne vil ha den grå, litt røffe patinaen som kommer når kledning står ubehandlet, forteller seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk, Jon Lundesgaard, til klikk.no.

- Men generelt går anbefalingene nå på at man, som første trinn av overflatebehandlingen, skal påføre en oljegrunning senest tre uker etter at kledningen er satt opp.

Han utdyper at dersom man ikke får grunnet innen rimelig tid, bør kledningen stålbørstes for å fjerne løse trefibre, eventuelt også soppvaskes, før det males eller beises.

Nedbryting

Rent fysisk starter nedbrytingsprosessen av treverket umiddelbart etter at panelet har kommet opp på veggen og sollyset har begynt å tære.

For det er sollyset (UV-strålingen) som er treverkets fiende.

Det bryter ned ligninet, som er treets bindemiddel. Ifølge Fokus på tre vil det allerede etter to til fire uker være "døde" trefibre tre millimeter innover fra overflaten. Dette sjiktet vil etterhvert bli grått og danne en beskyttelse for treet innenfor.

Dette laget skjermer imidlertid ikke mot fuktinntrengning, som etter hvert kan føre til råtedannelse.

Ifølge Fokus på tre vil en ubehandlet overflate til slutt tæres bort, men da snakker man om flere hundre år. Gjennomsnittlig eroderer fem til seks millimeter hvert hundrede år.

Godt forarbeide

Når du skal vedlikeholde en malt eller beiset overflate, er det viktig med et godt forarbeide. Noen ganger kan det være nødvendig med mer omfattende forarbeider som blant annet å sjekke om det er råte i kledningen, og i noen tilfeller må man bytte et bord eller to.

Vaske og børste

Rådet fra sjefingeniør Bjørn Jacobsen ved Treteknisk institutt at flatene vaskes først.

- Jeg ville også ha gått lett over med en stålbørste eller nylonbørste på beisede flater, utdyper han til klikk.no.

På malte flater kan det være nødvendig å skrape der hvor malingen har begynt å flasse.

Husk endeveden!

Jon Lundesgaard forteller at ofte maler eller beiser folk bare det de ser, med det resultat at blant annet endeveden blir stående ubehandlet.

- Endeveden er som en bunt med sugerør, som trekker til seg vann. Derfor må endeveden mettes ordentlig, gjerne med flere påføringer.

Maling

ENDEVED: Når huset skal males eller beises er det viktig å mette endeveden, ellers vil fuktighet trekke inn.
ENDEVED: Når huset skal males eller beises er det viktig å mette endeveden, ellers vil fuktighet trekke inn. Foto: Foto: Ifi

Siden det er lyset som bryter ned trevirket, må overflatebehandlingen inneholde pigment for å stoppe prosessen.

Maling er det middelet som gir den beste beskyttelsen, samtidig har maling det lengste vedlikeholdsintervallet. Ifølge Fokus på tre kan det gå så lenge som opptil 12 år mellom hver gang man trenger å klatre i stigen.

Malte flater kan vedlikeholdes enten med dekkbeis eller maling, enten vann- eller oljebaserte.

- Det som kan være et minus med maling er at man etter hvert etablerer et ganske tykt lag, med tilhørende risiko for flassing og behov for skraping, beskriver Jacobsen.

Beis

Det skilles mellom beis og dekkbeis. Beis har kortere levetid enne dekkbeis (de hyppigste vedlikeholdsintervallene).

Ifølge Fokus på tre er beis et transparent produkt, noe som innebærer at trestrukturen kommer tydelig frem.

Ulempen er imidlertid at levetiden er kort, fordi pigmenteringen er svak og derfor brytes trefibrene ned, og man må opp på stigen ved hyppige mellomrom, minimum hvert fjerde år.

Det finnes flere varianter av vanlig beis: Oljebeis, emulsjonsbeis og tjærebeis. Felles for alle disse er at de fremhever trestrukturen i varierende grad.

- Man skal være klar over at vanlig beis gir en begrenset UV-beskyttelse, selv om beis er tilførte såkalte UV-absorberere. Derfor må man være nøye med vedlikeholdet, spesielt de første årene.

Dekkbeis

Dekkbeis gir et tykkere og mer slitesterkt lag enn vanlig (transparent) beis, og samtidig vises overflatestrukturen.

Med dekkbeis kan man forlenge vedlikeholdsintervallene opp mot åtte år.

- Dekkbeis ble opprinnelig utviklet som en mellomting mellom beis og maling, men jeg føler at den nå ligger tett opp til maling. Det betyr også at overflatestrukturen blir mindre fremtredende, forteller Jacobsen, som forklarer at grunnen til at det går lenger tid før dekkbeis eventuelt flasser av sammenlignet med maling, er at påføring av dekkbeis gir noe tynnere sjikt.

Andre produkter

Det finnes også andre overflateprodukter på markedet som gir varierende beskyttelsesgrad.

Linoljemaling kan være et alternativ til vanlig maling, men er mer komplisert å påføre.

- Påføringen er avgjørende for resultatet. Malingen må strykes på i mange og tynne lag, og med riktig utstyr, understreker Bjørn Jacobsen. - Og har du begynt med linolje, må du fortsette med det.

Levetiden for linoljemaling er mellom fem til åtte år.

Tretjære er sannsynligvis det mest tradisjonsrike overflatemiddelet. Det er et krevende produkt å påføre, og har en levetid på mellom to til fire år.

- De første årene må tretjære vedlikeholdes veldig ofte, kanskje to ganger i året for å gi en optimal beskyttelse, forklarer Bjørn Jacobsen. - Årsaken er at tretjære brytes fort ned. Etterhvert får man mettet treoverflaten slik at den blir mer motstandsdyktig mot inntrengning av fuktighet.

Miljøvennlige produkter

Alle produktene inneholder et løsemiddel som gjør det lettere å påføre det på veggen. Det vanligste løsemiddelet er white spirit, men også vann brukes.

For den som ønsker å velge mest mulig miljøvennlig maling, har blant annet Grønn Hverdag en oversikt over leverandører.

På stiftelsen Miljømerking sine nettsider finnes en oversikt over de produktene som er svanemerket .

- Når det gjelder holdbarheten til det man kan kalle naturprodukter, kan man generelt si at disse brytes raskere ned en tilsvarende produkter basert på enten alkyd eller akryl.

Les også:

Mesterens malertips

Beis på!

Tips og råd til fasaden

Slik renser du grillen

Barn og selkrem

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning