Hvordan sette opp en stige

Slik rigger du en stige

Skal du opp på stigen for å male huset eller rense takrennene? Sørg for å være godt sikret.

Sist oppdatert

Albueprøven

For å finne riktig vinkel for stigen, skal du stå med føttene inntil stigefoten og strekke ut albuen på denne måten. Når albuen berører stigen, er vinkelen riktig.

Maling og beising hører for mange med til sommerens sysler, og det medfører for de fleste at de må opp i en stige med pensler og bøtte. Men det skal man ikke gjøre uten å ha satt stigen opp forsvarlig, for konsekvensene ved fall fra stige kan bli fatale.

En stige skal for eksempel ikke stå for langt ut fra veggen, fordi da kan den skli. Stigen skal heller ikke stå usikret i forhold til sideveis bevegelser, for da er sjansen stor for at den nettopp gjør dét; glir sideveis.

Vangeforlengere

Klikk.no har fått Alf Grove-Knutsen hos stigeleverandøren av samme navn til å vise hvordan stiger skal settes opp på en forsvarlig måte.

God sikring av stigen starter med å sette den støtt på bakken. Men ofte er bakken ujevn, og kanskje også skrånende. Det skaper utfordringer.

- Såkalte vangeforlengere er nyttige der hvor terrenget skråner, eller hvor det på annen måte er en nivåforskjell. Vangeforlengeren monteres på det ene stigebenet (eller gjerne også på begge) og gjør at stigen kan stå rett uansett underlag, forklarer Grove-Knutsen.

Stabilisatorer

STIGESTABILISATOR: Denne gjør stigen sikrere mot sideveis bevegelser.
STIGESTABILISATOR: Denne gjør stigen sikrere mot sideveis bevegelser. Foto: Foto: Jernia

Et annet tilleggsutstyr som gjør nytten for vaklete stiger, er en stabilisator. Denne monteres nederst på stigen, horisontalt på benene, og fungerer etter støttehjulprinsippet.

En annen variant av samme prinsipp er en stabilisator som monteres lenger opp på stigen.

Gummimatter

I tillegg til stabilisatoren finnes det også annet sikkerhetsutstyr.

Det er snakk om gummimatter, ekstra stigesko og pigger for feste på glatt underlag. En stigeforhandler vil kunne gi deg god veiledning.

Riktig vinkel

En stige kan ikke bare settes opp på veggen, den må ha riktig vinkel mot underlaget. Det betyr at den verken skal stå for bratt eller for slakt.

Sikkerhetsregler

  • Sørg for at stigen står i riktig vinkel, som er ca. 75 grader. Bruk albueprøven for å finne riktig vinkel.
  • Stigen må stå støtt og rett mot bakken. Bruk vangeforlenger (skjøteben) på ujevnt underlag.
  • IKKE plasser stigen på treklosser eller lignende.
  • Prøv å unngå å ha noe i hendene når du klatrer oppover en stige.
  • IKKE len deg over på siden av stigen. Det medfører risiko for at den sklir. Gå heller ned og flytt stigen til dit du skal jobbe.
  • Unngå å sette stigen på glatte underlag (f.eks. ved regn). Sørg i det minste for at den er sikret. Det finnes pigger å få kjøpt til bruk på glatt underlag.
  • Skal stigen brukes for å komme opp på et tak, skal stigen strekke seg én meter over taket.
  • Stå aldri på øverste, eller de øverste trinnene av stigen.
  • For ytterligere tips, sjekk Stigesenterets veiledning.

- For bratt vinkel kan gjøre stigen ubehagelig å gå i og man får følelsen av at den tipper bakover. En for slak vinkel kan medføre at stigeføttene glir eller at stigen rett og slett bøyer seg, beskriver Grove-Knutsen.

For å finne den riktige vinkelen forklarer han at man skal stå med skoene inntil stigens føtter, og så sette ut albuen rett ut fra kroppen. Når albuespissen berører stigen, slik at kroppen din, stigen og overarmen danner en trekant, da står stigen i riktig vinkel (se rammesak).

Sklisikkert

En av de hyppigste årsakene til at folk faller ned av stiger, er ifølge Grove-Knutsen at de lener seg til siden og så sklir stigen bort fra dem. Rent bortsett ifra at man ikke skal lene seg til siden, er det viktig at en stige sikres i toppen. I Arbeidstilsynets forskrift om stiger og stillaser står det blant annet at stiger over fem meter skal sikres i toppen. Og selv om denne forskriften ikke gjelder for privatpersoner, er den likevel en god veiledning i stigesikring.

Det er flere måter å gjøre dette på, blant annet ved å feste stigen med tau, slik at den ikke beveger seg sidelengs.

Det finnes også tilleggsutstyr å få kjøpt som stabiliserer stigen mot veggen. Og så er det alltid et godt alternativ å ha noen med seg som kan støtte stigen nede.

Les også:

Slik behandler du utvendig panel

Sånn velger du maling eller beis

Slik maler du huset

Dette bør du vite om trampoliner

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også