Ikke stol på hengelåsen

Så kjapt dirket vi opp en hengelås

Så kjapt dirket vi opp en hengelås.

Kodelås: Disse er meget enkle å åpne, både med og uten kode
Kodelås: Disse er meget enkle å åpne, både med og uten kode Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
Pynt: En slik kodelås er bare til pynt.
Pynt: En slik kodelås er bare til pynt. Foto: Foto: Øivind Lie
Bøylelås i messing: Disse har bløte deler innvendig. Det gjør at de kan åpnes med noen hammerslag.
Bøylelås i messing: Disse har bløte deler innvendig. Det gjør at de kan åpnes med noen hammerslag. Foto: Foto: Øivind Lie
Messing: Boltlås i messsing gir flere ganger høyere sikkerhet enn bøylelåser.
Messing: Boltlås i messsing gir flere ganger høyere sikkerhet enn bøylelåser. Foto: Foto: Øivind Lie
Stål: Bøylelås i stål med herdede deler.
Stål: Bøylelås i stål med herdede deler. Foto: Foto: Øivind Lie
Bolt: De dyreste låsene med bolt har støpt inn kuler i bolten som gjør dem svært vanskelige å skjære.
Bolt: De dyreste låsene med bolt har støpt inn kuler i bolten som gjør dem svært vanskelige å skjære. Foto: Foto: Øivind Lie
Vanskelig å komme til: Med en slik konstruksjon på låsen er det vanskelig å kome til bolten om du skal kappe eller klippe.
Vanskelig å komme til: Med en slik konstruksjon på låsen er det vanskelig å kome til bolten om du skal kappe eller klippe. Foto: Foto: Øivind Lie
Eksponert: Trdisjonell bøylelås gjør det enkelt å komme til bøylen om du skal klippe eler skjære
Eksponert: Trdisjonell bøylelås gjør det enkelt å komme til bøylen om du skal klippe eler skjære Foto: Foto: Øivind Lie
Lavest sikkerhet: nøkkel til tubular lås
Lavest sikkerhet: nøkkel til tubular lås Foto: Foto: Øivind Lie
Avansert: De mest avanserte nøklene har bevegelige deler. Det gjør låsen svært sikker.
Avansert: De mest avanserte nøklene har bevegelige deler. Det gjør låsen svært sikker. Foto: Foto: Øivind Lie

Låser har blitt ganske avanserte greier etter hvert. Da snakker vi om sikkerhetslåser du enkelt kan montere selv, eller enda mer avansert: en fjernstyrt lås som du opererer med mobilen.

Allikevel sverger mange til en god gammeldags hengelås når de skal sikre boder og skap.

Da skal du være klar over at hengelåser, sykkellåser og mopedlåser som selges, er svært enkle å åpne. Du trenger ikke mye kunnskap for å få dem opp.

Konstruksjon er viktig

- Konstruksjon, materialvalg og type nøkkel er det som bestemmer hvor vanskelig en hengelås er å bryte opp, forteller Arild Andersen. Han er låsesmedmester og driver Låsspesialisten as i Oslo.

Går du for en lås med riktig konstruksjon mangedobler du sikkerheten bare ved å legge på en femtilapp, forklarer han.

Bløt innmat

Er låsen laget av messing er delene på innsiden trolig også av samme, bløte materialet. Det gjør at du kan få dem opp med noen hammerslag. Selvsagt blir det vanskeligere jo større de er, men om du vet hvor du skal slå tar det uansett kun kort tid, forklarer låsesmeden.

Herdet stål

Er låsen laget av herdet stål er hammer-metoden nær sagt umulig. Da må du kutte bøylen eller dirke opp låsen. Er låsen konstruert med en bolt i stedet for en bøyle, er det vanskelig å komme til med kutteverktøy. Har den i tillegg en avansert nøkkel skal det svært mye til for å få opp en slik lås.

- De mest avanserte låsene har også kuler innstøpt i bolten, noe som gjør det enda vanskeligere å kutte bolten, forteller Andersen.

Bare til pynt

- Noen av disse låsen er bare til pynt, hevder Andersen. Det gjelder de enkle kodelåsene, gjerne med bare tre siffer, og låser med tubular nøkkel. Dette er låser med lavest mulig sikkerhetsnivå og kan enkelt åpnes uten spesielle kunnskaper. Jeg selger de enkle kodelåsene, men da opplyser jeg om hvor usikre de er. Låser med tubular nøkkel kommer ikke inn i min butikk, forklarer låsesmeden.

Vi tester

Dirke låser? Dette må sjekkes. Vi skaffet til veie en enkel kodelås og en lås med tubular nøkkel. Oppskriften fant vi på internett, og det tok oss ikke lange tiden for å finne ut at låsesmeden hadde rett. Ganske nøyaktig 60 sekunder på kodelåsen og 10 sekunder på tubular-låsen.

Her dirker vi låsen med tubular-nøkkel

</p> <h4> <strong>Her åpner vi kodelåsen</strong> </h4> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/DfrL5BV9cPs" width="255"/> </p> <h4>Ingen krav</h4> <p>- Vi anbefaler kundene å bruke forsikrings-godkjente låser og beslag, men det finnes ingen krav til dette når det gjelder private, forklarer Emma Elisabeth Vennesland. Hun er assisterende informasjonsdirektør i If skadeforsikring. Det er kun overfor bedrifter vi stiller krav om at det skal være godkjente låser og beslag, sier Vennesland.</p> <p> <strong>Liste over forsikrings-godkjente hengelåser finner du <a href="http://www.fg.fnh.no/Hoved/FG-innbrudd/Laser-og-lasutstyr/Hengelaser/">her</a> </strong> </p> <p> <strong>Få med deg tips om snekring og verktøy:</strong> </p> <p>Følg meg på <a href="http://www.facebook.com/pages/Snekring-og-verktoy/111152162283036?v=wall">Facebook</a> og diskuter <a href="http://verktoy.klikk.no/verktoy/">verktøy</a> og <a href="http://verktoy.klikk.no/prosjekter/">prosjekter i Verktøyforumet.</a> </p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/hvordantv/bolig/hus/article331947.ece">Slik setter du inn en dør</a> </p> <p> <a href="www.klikk.no/bolig/bonytt/article591468.ece?service=tips">Nå kan du tåkelegge tyven</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article585465.ece">Triksene som holder tyven unna</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning