male grunnmur

Slik velger du riktig farge på grunnmuren

Å male grunnmuren utvendig i riktig farge gjør underverker for helhetsinntrykket.

MALE GRUNNMUR UTVENDIG: Ekspertene er enige i at en grå grunnmur ofte gjør seg bedre enn en hvit. Foto: ifi.no
MALE GRUNNMUR UTVENDIG: Ekspertene er enige i at en grå grunnmur ofte gjør seg bedre enn en hvit. Foto: ifi.no
Publisert Oppdatert

I Norge er det mange som velger en hvit grunnmur, men har du tenkt på at fargen på grunnmuren i stor grad kan påvirke helhetsinntrykket av boligen?

- Hvis man har en høy grunnmur, kan en mørkere farge være fin, men ikke så mørk som huset. Har man et anikt hvitt hus, vil det virke møkkete med en kritthvit grunnmur under. Tenk helhet, sier fargedesigner i Nordsjö, Tale Henningsen.

Farge på grunnmur

Også malermester Ole Andreas Klaveness mener at påfallende mange velger hvitt uten å tenke over alternativene.

- Grunnmuren må matche fargen på panelet. En svartaktig farge i bunn og hvitt på toppen, vil fort virke sjenerende. Se på både farge og kulør. Grått har for eksempel mange nyanser, sier han.

Henningsen støtter grått, og påpeker at man bør ta hensyn til fargen på taksteinen, fordi takstein og grunnmur fungerer som tilbehør til huset.

- Grått er jo noe som symboliserer stein og murte flater, og egner seg godt på en grunnmur. Legg husets farger sammen, og mys litt med øynene. Dersom en farge hopper veldig frem, bør man vurdere noe annet, sier hun.

Les også: Slik maler du huset utvendig

Velg riktig gråfarge

Også sivilingeniør i Weber Norge, Camilla Sandem Dhelie, mener at en grå grunnmur aldri slår feil, så lenge man velger riktig gråfarge. Hun poengterer at gråfargen må ha noe gult i seg, fordi grunnmuren ellers vil se noe lyseblå ut, grunnet refleksjon fra himmelen.

- En ren gråfarge vil oppfattes som lysegrå, mens en gråfarge med litt gult i blir grått. Fargen vil si mye om hvordan du oppfatter huset ditt, og jeg ville nok alltid ha valgt en litt mørkere grunnmur enn resten av huset, sier hun.

Hun minner også om den praktiske siden ved å ha en egen farge for grunnmuren.

- Alle hus bør ha en egen grunnmursfarge grunnet vedlikeholdet. Har man et hus som gror opp av bakken uten klar grunnmur, vil den nederste delen alltid se møkkete ut. En adskilt grunnmur i en egen farge kan lettere vedlikeholdes, sier Dhelie.

Les også: Slik bygger du grunnmuren selv

Slik velger du farge

Klaveness anbefaler å ta bilder av vegetasjonen rundt huset om sommeren, og studere fargene for å se hva som best kan hentes opp i fargen på grunnmuren.

- Det finnes ingen fasit, men på denne måten kan du få en pekepinn. Hele gråskalaen fungerer for eksempel godt i Oslo-området, fordi hovedstaden ligger i granittland. Husk bare å ikke sett knallrosa eller skrikende gul på muren; huset skal stå på noe som er tilpasset tomten, sier han.

Han legger til at problemstillingen er en annen hvorvidt gjelder funkishus, fordi hele veggkonstruksjonen går til grunnen.

- De har ikke en definert grunnmur. Men når trehus står på en grunnmur, har vi behov for å plassere det i terrenget. Det mange vil oppleve, er at noe annet enn hvitt fungerer bedre på grunnmuren, sier Klaveness.

Les også: Hvilken farge skal du velge på husmalingen?

GRÅ GRUNNMUR: Ifølge ekspertene er grå er en farge som egner seg godt til grunnmuren.
GRÅ GRUNNMUR: Ifølge ekspertene er grå er en farge som egner seg godt til grunnmuren. Foto: FOTO: Jan Larsen/ifi.no
SVART: Tale i Nordsjø mener at svart lager et gap mellom husveggen og bakken, og at sterke farger kan gi et inntrykk av at huset svever.
SVART: Tale i Nordsjø mener at svart lager et gap mellom husveggen og bakken, og at sterke farger kan gi et inntrykk av at huset svever. Foto: FOTO: ifi.no
HVIT GRUNNMUR: Mange nordmenn velger hvit grunnmur. Ekspertene mener at det ikke er den ideelle fargen.
HVIT GRUNNMUR: Mange nordmenn velger hvit grunnmur. Ekspertene mener at det ikke er den ideelle fargen. Foto: FOTO: ifi.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning