Dreneringsgrøft

Slik lager du en dreneringsgrøft

Ett enkelt grep kan være løsningen.

DÅRLIG DRENERING: Manglende, eller dårlig drenering rundt huset, kan medføre fukt og skader på grunnmuren.
DÅRLIG DRENERING: Manglende, eller dårlig drenering rundt huset, kan medføre fukt og skader på grunnmuren. Foto: Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Publisert Oppdatert

Når det regner mye blir området rundt huset veldig fuktig. I verste fall kan dette medføre skader på vegg og grunnmur. Utfordringen i slike tilfeller er å få vannet bort fra grunnmuren.

Én løsning kan være å grave en dreneringsgrøft, også kalt en infiltrasjonsgrøft.

Her viser vi deg prinsippene, samt ideer til andre løsninger.

Fall vekk fra grunnmuren

Utfordringen med overflatevann er at det ikke må renne inn til bygningen, samt at det må ledes bort fra grunnmuren. Fallet bort fra bygningen må ifølge Byggforsk faktablad Fuktsikring av bygninger være på minst 1:50, men helst på 1:20, over en avstand på tre meter.

Dette innebærer at terrenger bør ligge minimum 6 centimeter lavere tre meter ut fra grunnmuren.

Dette er prinsippet, men når virkeligheten er en annen og vannet samler seg inn mot grunnmuren, oppstår det et akutt behov for å lede vannet bort. En enkel dreneringsgrøft kan være løsningen.

Les også: Slik reparerer du sprekker i grunnmuren

Lage dreneringsgrøft

En dreneringsgrøft, eller infiltrasjonsgrøft, som det også heter, må bygges nitti grader på vannets fallretning, og slik at terrenget har et svakt fall mot grøften.

Grøften bør lages rundt en meter dyp.

  • I bunnen legges en fiberduk, som legges en halv meter opp på hver side i grøften.
  • Deretter fylles det opp med grov pukk, opp til fiberdukens avslutning. Fiberdukens funksjon er å hindre at omkringliggende masser blander seg med pukken.
  • Byggforsk anbefaler at man som et alternativ kan legge et såkalt drensrør midt inne i pukken. Drensrørets hull må ligge opp.

Røret vil fungere som et såkalt overløp, som vil sikre at vannet ikke stiger for høyt i grøften. Drensrøret må naturligvis legges med fall, slik at vannet ledes bort.

  • Deretter legges fin pukk opp på den grove, så et lag med sand og til slutt matjord. Og da er grøften ferdig.

Les også: Slik bygger du grunnmuren selv

Demning av kantsten

Et alternativ til å grave en grøft, er å bygge en demning som leder vannet bort, ifølge seniorforsker hos SINTEF Byggforsk, Peter Blom. Demningen kan enkelt bygges med kantstein, og kombineres med å være en avgrensning mot for eksempel et blomsterbed.

DRENERINGSGRØFT: Prinsipp for bygging av en dreneringsgrøft.
DRENERINGSGRØFT: Prinsipp for bygging av en dreneringsgrøft. Foto: Ill: SINTEF Byggforsk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning