boligekspertens beste tips:

Seks ting du aldri må glemme å sjekke før du legger inn bud

Dette er det viktigste å sjekke på visning.

VISNING: Det er en rekke ting man bør være ekstra på utkikk etter når man er på visning i leilighet. Hvor kraftig er for eksempel avtrekksviften?
VISNING: Det er en rekke ting man bør være ekstra på utkikk etter når man er på visning i leilighet. Hvor kraftig er for eksempel avtrekksviften? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

I februar økte boligprisene med 2 prosent, skriver tv2.no.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener den sterke veksten er uheldig.

– Den utviklingen vi ser nå er langt sterkere enn forventet. Dette er uheldig fordi det skaper fallhøyde i markedet. Vi vil advare folk mot å kjøpe over evne, i den tro at boligprisveksten er ustoppelig. Dette gjelder spesielt i Oslo, sier han til tv2.no.

Det er lett å bli ivrig når du skal kjøpe hus eller leilighet.

For mange førstegangskjøpere er en leilighet den beste veien inn i boligmarkedet. I jakten på den perfekte boligen, kan det være lett å la seg blende av stilig interiør eller andre fiffige løsninger.

Dette gjelder også de såkalte sistegangskjøperne. Mange eldre velger å flytte fra huset til en lettstelt leilighet på sine eldre dager.

Klikk.no har pratet med Seniorrådgiver i SINTEF Anders Kirkhus som er ekspert på byggekrav.

Han har følgende råd til hva leilighetskjøpere bør være obs på før man slår til i en budrunde.

1. Tilgjengelighet og oppbevaringsplass. Det er ikke alltid like lett å ta med seg det livet man har i hatt i en enebolig og putte alt dette inn i en leilighet.

Man bør sikre at man har nok oppbevaringsplass, og det kan være lurt å tenke over om man trenger et ekstra rom til kontor eller hobbyrom, sånn at man ikke er nødt å rydde ting bort hele tiden.

2. Heis og trapp: De færreste leiligheter går over to plan, slik at man slipper trapp, og med dagens krav skal det være heis i de fleste blokker. Det er en del eldre leilighetsbygg der man gå noen etasjer, og det må man selvfølgelig tenke nøye gjennom.

Modern apartment interior dining room with large kitchen island. Yellow and turquoise chairs. Kitchen counter with lots of food and drinks. Old brick wall and large windows.  Copy space template background render
Modern apartment interior dining room with large kitchen island. Yellow and turquoise chairs. Kitchen counter with lots of food and drinks. Old brick wall and large windows. Copy space template background render

3. Parkeringsplass: Er en av tingene man ikke kikker så nøye etter på visning, fordi man regner med det er i orden. Men man bør forsikte seg om at plassen er bred nok - helst på begge sider.

Det andre er at det er romslig nok foran p-plassen til at du får kjørt inn og ut uten å måtte rygge og justere for å komme seg ut.

4. Avtrekk og ventilasjon: Eldre bolighus har ofte naturlig avtrekk, eventuelt med vifte på badet og en enkel kjøkkenhette.

I nyere leilighetsbygg har man ventilasjonsanlegg som flytter luft gjennom kanaler. Jo mindre disse kanalene er, jo mer bråker det. Derfor er det viktig at du på visningen forsøker å få en situasjon der det er helt stille, slik at du kan høre om ventilasjonsanlegget bråker. Når du siden skal sitte der alene og lese avisen, kan ventilasjonsstøy fort bli irriterende.

Dessuten er nesten alltid kjøkkenet en del av stua. Dermed er man veldig avhengig av at kjøkkenvifta fungerer for å ikke få damp og os ut i rommet. Med komfyren inntil en vegg og gunstig utforming av hetta bør man ha et avtrekk på minst 2-300 kubikkmeter luft per time. Ved frittstående kjøkkenøy eller «designhetter» kan det være at man må opp i ca. 700 kubikkmeter i timen for å få et godt nok avtrekk.

5. Nærhet til butikker: De fleste av oss kommer til en dag der fastlegen sier at det kanskje ikke er trygt å kjøre bil lenger, og da kan man fort bli sittende litt alene. For eldre mennesker kan det dermed være lurt å bosette seg på et sted med nærhet til butikker og sosiale tilbud.

Man bør også tenke over at en slik sentral beliggenhet kan ha en hake. Er det en butikk med varerampe rett utenfor der du bor, eller står søppelskuret rett utenfor soveromsvinduet, så blir varer levert eller søppelet hentet en gang i blant, og dette starter gjerne grytidlig.

6. Sjekk reguleringsplaner: Det er ikke så lett å flytte på solen. Sol og utsikt er ikke noe du har kjøpt, det har du på naboenes nåde, ettersom du ikke kan styre hva som skjer på naboeiendommen. Å sjekke litt byggeplaner for nabolaget er ikke så dumt.

Er du for eksempel på utkanten av blokkbebyggelse av en tettsted kan man sjekke med kommunen om hva sjansene er for at de romslige naboeiendommene kan bli bebygd med blokker innen få år.

Eldre på boligmarkedet: – Det som kjennetegner dem er at de kommer for sent

Mange venter for lenge

Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan sistegangskjøperne har fått en viktigere rolle i boligmarkedet.

Forskning utført av Velferdsforskningsinstituttet NOVA, OsloMet viser at stadig flere flytter fra hus til leilighet på sine eldre dager.

Eiendomsmegler i Nordvik bolig, Lise Borgen, advarer imidlertid at mange utsetter den vanskelige avgjørelsen om å selge huset til det er altfor sent.

– Det som kjennetegner den kjøpegruppen, er at de kommer for sent, fastslår den erfarne Oslo-megleren.

Anders Kirkhus, senior­forsker hos SINTEF Community. Foto Mikkel Moxness
Anders Kirkhus, senior­forsker hos SINTEF Community. Foto Mikkel Moxness

Hun får støtte av, Margrethe Gaassand, som er Bolig- og tilgjengelighetspolitisk rådgiver i Pensjonistforbundet.

– Ofte bor vi altfor lenge i boliger som er dårlig tilpasset en helse i endring, og de fleste rekker ikke å ta de store grepene før problemene oppstår, som for eksempel å flytte bad og / eller kjøkken til den etasjen som har trappefri atkomst, eller noe så enkelt som å sette opp rekkverk i trappen, sier Gaassand.

Seniorrådgiver Kirkhus er ekspert på byggekrav.

Han forteller at det at eldre skal kunne bo lenger i sin nåværende bolig, er en av grunnene til at «krav om tilgjengelig boenhet» ble tatt inn i byggteknisk forskrift.

– De aller fleste ønsker å bli boene hjemme så lenge som mulig. De færreste ønsker å flytte på institusjon. Den dagen man ikke kan gå på do på egenhånd, vil du få problemer med å kunne bo og leve noenlunde selvstendig. Det er nettopp dette som er tanken bak at myndighetene innførte krav om tilgjengelig boenhet i byggereglene, forklarer Kirkhus.

Krav om tilgjengelig boenhet fastslår blant annet at det i alle nye bygninger skal ha alle fire hovedfunksjoner, altså stue, kjøkken, baderom og soverom på inngangsplaner, slik at en person med forflytningsproblemer kan bo der på egenhånd.

– I tillegg skal det være en viss bredde på dørene slik at du kommer frem med rullator, rullestol eller lignede. Det skal det være terskelfritt eller trinnfritt, med maks høyde på terskel på 25 mm. En vanlig dørstokk går greit, men ikke de gamle baderoms-dørstokkene som gjerne er høye. Dette bør du tenke på hvis du skal pusse opp badet, sier han.

– Om du har problemer med å flytte på deg, så vil du ofte få problemer med en slik terskel. Da kommer du deg ikke på do og da må du på sykehjem. Det mener politikerne blir en urimelig høy kostnad for samfunnet, fastslår Kirkhus.

Les også: Den lille, slitne hytta gikk til dobbel pris

Dårlige på planlegging

Forskerne ved OsloMet fant i sin undersøkelse at nordmenn er gjennomgående dårlige til å planlegge for alderdommen når vi pusser opp boligene våre.

Dette er en medvirkende årsak til at mange blir tvunget til å flytte til for eksempel en leilighet med alt på ett plan.

Kirkhus i Sintef og Gaassand i Pensjonistforbundet oppfordrer alle boligeiere til å tenke langt fremover når det gjelder sin bosituasjon.

– Drøyt en tredjedel av oss bor i boliger som i noen grad er tilpasset at vi kan bli eldre der, men over halvparten av oss bor i dårlig tilpassede boliger. Vi bruker mye penger på oppussing og visuelle endringer, og det er på tide at vi legger noen av disse pengene i mer praktiske løsninger, forteller Gaassand.

Dette kan imidlertid bli kostbart, og for mange blir dermed det enkleste å bytte bolig.

– Da bør du sørge for å flytte mens du er frisk nok til å opparbeide deg et nettverk og tillitsforhold med naboene. Den dagen du er avhengig av det, er det for sent å begynne å tenke på, påpeker Kirkhus.

Dette er viktig for folks bo-trivsel

Da Pensjonistforbundet spurte sine medlemmer om hva som var viktig for trivsel i sin bolig, var tilbakemeldingene følgende:

– Det er veldig mange som er opptatte av at boligen må være praktisk og lettstelt, ha god nok plass og fin beliggenhet. Mange ønsker seg en bolig med utsikt. Det må være lov å ønske seg noe fint å se på når man etter et langt yrkesliv har tid til å nyte boligen sin på en ny måte, tenker jeg.

– I tillegg er det flere som er opptatt av at boligen har nærhet til familie og venner, barnebarna er viktig for mange, det samme er kort vei til butikk og servicetilbud, sier Gaassand.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2020, og sist oppdatert 03/03 2021.

Les også