Rengjøring

Her glemmer vi å vaske

Lysere dager gjør at støv og skitt som har ligget skjult kommer til syne, og vi vasker oftere og mer nøye. Men i alle hus finnes det steder vi glemmer å vaske.

KOM FREM, KOM FREM: Når man skal pusse opp eller flytte, ser man hvor man ikke har vasket.
KOM FREM, KOM FREM: Når man skal pusse opp eller flytte, ser man hvor man ikke har vasket. Foto: Foto: Gry Cat. Wold
Publisert Oppdatert
SETTER SPOR: Når man trekker ut kjøleskapet etter noen år, åpner det seg for mange en helt ny verden.
SETTER SPOR: Når man trekker ut kjøleskapet etter noen år, åpner det seg for mange en helt ny verden. Foto: Foto: stevehersh på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Hybelkaniner er ikke så uskyldige som vi tror.

Også er de flinke til å gjemme seg. På noen av gjemmestedene finner vi matrester og annet søl.

Del saken med andre!

Bak tunge ting

- Generelt sett kan vi si at det er bak tunge ting vi finner mest skitt, forteller markedsansvarlig Charlotte Sagvik, en av grunnleggerne av hjemmeservicebyrået CityMaid HjemmeService AS til Klikk.no.

Byrået er et av de største i Norge på flyttevask. Derfor har de god innsikt i hvor vi glemmer å vaske.

- Bak kjøleskapet, komfyren, tunge skap, vaskemaskinen og andre tunge møbler, og under sofaen. Bak frittstående badekar eller dusjkabinetter finner vi gjerne mye støv og skitt, og gamle leker og såpestykker som har falt under eller imellom karet og veggen.

- Varmen fra kjøleskapet gjør at det samler seg mye støv og smuss på veggen bak.

- Det samme er tilfelle for selve kjøleskapsryggen, der aggregatet som skal holde kjøleskapet kaldt, sitter. Begge deler trenger en rengjøring av og til, sier rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther til Klikk.no.

Oppå ting

KOSMOS: Ja, det kan se ut som det - og det bor sikkert noen skjulte sivilisasjoner her - men dette er muggent brød. Slik vil det kanskje se ut når du finner det et år etter det datt nedimellom en sprekk.
KOSMOS: Ja, det kan se ut som det - og det bor sikkert noen skjulte sivilisasjoner her - men dette er muggent brød. Slik vil det kanskje se ut når du finner det et år etter det datt nedimellom en sprekk. Foto: Foto: psyberartist på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

I tillegg er det fare for at toppen av skapene, og da særlig på kjøkkenet, er både klissete og støvete.

ÆSJ: Mulig man får ren oppvask når man har oppvaskmaskin, men man får også ett sted til som er vanskelig tilgjengelig med vaskekosten.
ÆSJ: Mulig man får ren oppvask når man har oppvaskmaskin, men man får også ett sted til som er vanskelig tilgjengelig med vaskekosten. Foto: Foto: brownpau på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

- Det legger seg fett og støv oppå skapene om de ikke går helt opp til taket, og oppå dører og dørkarmer.

- Oppå kjøkkenskapene kan man legge matpapir, så slipper man problemet med at fettaktig smuss samler seg der. Da trenger man bare å vaske kantene, forteller Hagesæther.

Det kom også opp som et tips da vi spurte om lesernes egne beste rengjøringstips.

Skitne sprekker

Mellomrommene mellom kjøleskap og benk, eller komfyr og benk, blir ofte fylt med hybelkaniner, matrester og fett. Dessverre finnes det ingen mirakelkurer for enkel rengjøring av disse stedene.

- Du kan prøve å fjerne det med en liten stiv fiskekost, sier Else Liv Hagesæther.

- Går ikke det, må man rett og slett trekke hvitevarene ut og få rengjort skikkelig, for eksempel et par ganger i året. Det tror jeg man sparer tid på, fremfor å gjøre det sjeldnere. Da får ikke skitten festet seg så godt i mellomtiden, sier Else Liv Hagesæther.

Gulbeige dører var hvite

Misfarging av dører, tak og vegger oppstår i hus der det røykes mye, og i hus som ligger i forurensede områder. En historie har festet seg spesielt i Sagviks minne.

- Vi hadde en flyttevask et sted der jeg trodde dørene var gulbeige. Det var de ikke. Huset var bare veldig innrøyket, forteller hun.

Det kan også oppstå misfarging fra panelovner, peiser, vedovner og stearinlys.

- Vask det bort så fort du ser det, så går det lettere vekk, sier Hagesæther, som forklarer at kreftene i mellom smuss og flate blir sterkere over tid.

Vanlige bakteriebomber

Noen av de tingene vi oftest glemmer å vaske, er de tingene vi bruker hver dag.

- Tastatur, fjernkontroll og mobil er bakteriebomber og bør vaskes regelmessig, minner Charlotte Sagvik oss på.

- Og oppvaskkluten bør alltid skylles ut av og henges til tørk etter bruk. Ligger den i en klump danner det seg fort bakterier som du risikerer å "smøre" utover kjøkkenet senere.

SKAL VASKES: Fjernkontroller og tastatur blir skitne og må vaskes ofte.
SKAL VASKES: Fjernkontroller og tastatur blir skitne og må vaskes ofte. Foto: Foto: [email protected] på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Hvor ofte?

Charlotte Sagvik anbefaler folk å vaske disse skjulte stedene en gang i blant.

- Det er ingen som lider noen nød om det er skittent bak komfyren eller kjøleskapet. Men fjernkontroller og slikt bør man gå over et par ganger i måneden, sier gründeren.

Les mer om Sagviks og Hagesæthers vasketips.

Les også:

Test av støvsugere

Vårrengjøring av pc-en

Spar 25 000 på vaskehjelp

Slik samler du opp støv når du borer

Tilbake til Klikk Bolig

TYKT LAG: Støv kan ligge i overraskende tykke lag om det ikke blir tørket bort på mange år.
TYKT LAG: Støv kan ligge i overraskende tykke lag om det ikke blir tørket bort på mange år. Foto: Foto: kcohen på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning