grønnsåpe: Hvilke gulvtyper?

Når er det greit å bruke grønnsåpe på gulv?

Hvilke gulvtyper kan vaskes med grønnsåpe, og hvilke ikke? Og hvordan gjør du det, isåfall?

GRØNNSÅPE: Aldri bruk grønnsåpe når du vasker laminatgulv, men kun syntetiske vaskemidler.
GRØNNSÅPE: Aldri bruk grønnsåpe når du vasker laminatgulv, men kun syntetiske vaskemidler. Foto: Jordan (IFI.no)
Publisert Oppdatert

Når gulvet skal vaskes er det lett å bare dra fram grønnsåpe og en bøtte med vann. Men det er imidlertid ikke alle gulvtyper som tåler en slik vask. Hvilke gulvtyper er egentlig greit å vaske med grønnsåpe? Og hvordan gjør du det?

- Grønnsåpe kan brukes på ubehandlede tregulv, da med en god gammeldags grønnsåpe, forteller daglig leder Anne Kathrine Sægrov hos Akasa & Partner.

Også redaktør Åshild Nyhus Tyssen i Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no) understreker at du kan benytte grønnsåpe gulv av ubehandlet treverk.

- Da fungerer grønnsåpen som en mild voksbehandling.

Ikke la såperester ligge igjen

Sægrov understreker at det som er viktig å huske på er at det er få såper som trekker til seg så mye bakterier som grønnsåpe, og at det derfor er ekstremt viktig å fjerne alle såperester etter gulvet er vasket.

- Da brukes rent vann og rene kluter i flere omganger før ubehandlet tregulv blir såpefritt igjen.

- Dette er en krevende jobb som de fleste ikke tar seg tid til, derfor frarådes grønnsåpe av så mange tregulvleverandører.

Les også: Slik vasker du vinduene

Dropp grønnsåpen her

Sægrov forklarer at lakkert gulv har en syntetisk overflate, fettet i grønnsåpen har derfor ingen effekt.

- Jeg anbefaler å bruke rent vann og rene mopper, godt oppvridd, så gulvet ikke får skader av vannet. Helst bør du tørrmoppe hele gulvet først, for å unngå riper av sandkorn og lignende i lakken.

Daglig leder hos Akasa & Partner fraråder deg også til å bruke grønnsåpe på oljede tregulv.

- Grønnsåpe vil slite ned oljen som er påført tregulvet fra fabrikk, oljen vaskes bort mye raskere med grønnsåpe enn dersom du bare bruker rent vann. Dette gjør igjen at tregulvet må etteroljes oftere. Bruk gjerne en spesialsåpe, som ikke inneholder grønnsåpe, til oljede overflater.

Les også: Slik får du det rent mellom flisene

Ikke grønnsåpe på parkett og laminat

Tradisjonell grønnsåpe er fettholdig, noe som betyr at den vil etterlate en hinne på parkett og laminat som kan gjøre gulvet skjoldete.

- Laminatgulv skal kun vaskes med syntetisk vaskemiddel, og bør ikke vaskes med grønnsåpe, forteller teknisk saksbehandler Bjørg Iddeland i Beaulieu Flooring Solutions/Berry Alloc.

Videre forklarer hun at enkelte forhandlere har utviklet spesialtilpassede vaskemidler.

- Har du ikke et slikt vaskemiddel tilgjengelig, kan du benytte oppvaskmiddel som Zalo eller lignende.

Vær obs på bakteriene

VÆR OBS: Tenk også bakterier når du vasker, ikke bruk samme mopp på badet som på kjøkkenet. Ha gjerne en ren mopp for hvert rom og kjør alle i 60 graders vask etterpå.
VÆR OBS: Tenk også bakterier når du vasker, ikke bruk samme mopp på badet som på kjøkkenet. Ha gjerne en ren mopp for hvert rom og kjør alle i 60 graders vask etterpå. Foto: Thinkstockphotos

Sægrov råder deg til å bytte mopp når du ser den har blitt skitten.

- Det er ingen god løsning å vaske med skitne mopper, da gnir du bare smuss mer ned i gulvet.

- Tenk også bakterier når du vasker , ikke bruk samme mopp på badet som på kjøkkenet. Ha gjerne en ren mopp for hvert rom og kjør alle i 60 graders vask etterpå, så er de klar til bruk til neste gang.

Les også: Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

Slik vasker du moppen

Daglig leder Johnny Nilsen i Aktivt Renhold har tidligere uttalt til Klikk.no at en vanlig vaskemaskin kan klare cirka ti mopper i en vask uten å ta skade av det.

- Rist moppene godt før du putter dem i maskinen, og vask på 90 grader. Husk å sjekke eventuelle lofilter og lignende etter hver gang det er blitt vasket mopper i den.

- En mopp av god kvalitet bør klare cirka 100 vask i maskin før den er «tynnslitt» og moden for utskifting.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning