Fjerne stearin

Hvordan fjerne stearin

Fjerne stearin fra duken eller klærne blir en lek med dette trikset.

Publisert Oppdatert

Å fjerne stearin fra duken tar 20 sekunder om du gjør det på rette måten. Dette trikset fungerer selvsagt på alle stearinflekker, enten du skal fjerne stearin fra duk, kær, bordet, sofaen eller andre flater som er nogenlunde plane.

Stearin er flytende når det er varm og det er lett å søle. Når du søler, kjøles stearinet raskt og du får en lei innsmeltet flekk.

Men fortvil ikke; dette trikset hjelper garantert.

Slik får du bort rødvinsflekker

Fjerne stearin med strykejern

Du trenger tre ting. Et strykejern, gjerne et gammelt strykejern du ikke er redd for. Du kan også bruke smørejern fra skibua, skismøring er jo det samme stoffet som stearin. Så trenger du et strykebrett. Har du ikke strykebrett, legger du et håndkle under og bruker bordet eller gulvet.

FJERNE STEARIN: Stryk med varmt strykejern oppå flekken
FJERNE STEARIN: Stryk med varmt strykejern oppå flekken Foto: Jan Thoresen

Det siste du trenger for å fjerne stearin er et trekkpapir. Det funker med flere typer papir. Det beste er å bruke en litt solid tørkerull. Men det fungerer også med matpapir. Reserveløsning er kaffefilter eller gråpapir. Vær forsikrig med å bruke papir med trykk. Da risikerer du å overføre trykksverte til stoffet du skal rengjøre.

Les også: Slik vasker du vinduer

Stearinen suges opp av kapillærkrefter

Torstein Haarberg er konserdirektør i SINTEF. Han forklarer til Klikk.no at varmen fra strykejernet går med til å smelte stearinen som så suges opp i trekkpapiret ved hjelp av kapillærkrefter.

- Dette er samme type krefter som suger kaffe opp i en sukkerbit som dyppes i koppen.

Haarberg påpeker at jeansstoff er porøst og derfor i seg selv også har kapillærkrefter, så hvis du får stearinflekk her bør du da gjenta operasjonen flere ganger.

- Som regel vil det kunne være rest talg mellom fibrene i tekstilet, men her kan en benytte en fettfjerner (fettoppløselige kremer / væsker, egnede vaskemidler for fjerning av fett), og til slutt vaske i vaskemaskin.

Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn

Papir fjerner stearinet

FJERNE STEARIN: Legg trekkpapiret oppå flekken.
FJERNE STEARIN: Legg trekkpapiret oppå flekken. Foto: Jan Thoresen

Du legger duken eller plagget på strykejernet. Du glatter ut stoffet. Så varmer du opp strykejernet. Pass på at du ikke kjører varmere enn det stoffet tåler. Så legger du papiret over flekken og glatter ut.

Så er vi klar for den magiske delen. Sveip strykejernet over papiret. Flekken vil flytte seg over fra stoffet til papiret og trekke seg inn i papiret. Når du løfter av papiret, er duken (eller buksa) ren.

Gå gjerne over et par ganger.

Dersom du fjerner flekker på møbler, eller annet inventar, må du selvsagt være veldig forsiktig med varmen. Du vil ikke ha strykejernmerke i parketten. Men om du er forsiktig, kan du bruke dette trikset på de utroligste flater.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning