MALE HUS

Du kan male huset om høsten

Men mal før 1. oktober og bruk fuktmåler først.

FØR OKTOBER: Du kan fremdeles male huset, men mal før 1. oktober. Malermestre er redd for fukt og minusgrader om sensommeren og høsten.
FØR OKTOBER: Du kan fremdeles male huset, men mal før 1. oktober. Malermestre er redd for fukt og minusgrader om sensommeren og høsten. Foto: FOTO: Informasjonskontoret for Farge og Interiør
Publisert Oppdatert

Har du utsatt malingen av hus og hytte på grunn av sommerens møkkavær? Fortvil ikke.

Du kan male om høsten også, men det er noen forholdsregler du bør ta hensyn til.

FUKTIG: Er det fuktig etter du påfører huset maling er sjansen stor for at du vil oppleve duggmatting.
FUKTIG: Er det fuktig etter du påfører huset maling er sjansen stor for at du vil oppleve duggmatting. Foto: FOTO: Informasjonskontoret for Farge og Interiør

- Mal før oktober

- Folk bør ikke male huset senere enn 1. oktober. Det er liksom en gammel tommelfingerregel her på Østlandet, sier malermester Ole Andreas Klaveness til klikk.no

Et problem om høsten er at det blir fuktig i lufta når solen går ned. For fukten slår seg ned på kalde flater slik som dugg. Intervallene for å male blir stadig kortere og du bør derfor male så tidlig som mulig på dagen.

- Mellom klokken 10 og 14 er en god tid om sensommeren og høsten, hvis forholdene ellers ligger til rette for det, sier Klaveness.

Treverk med fukt

Dessuten bør du ikke male treverket med fuktandel på høyere enn 15 prosent, sier han.

For er det fuktig etter du påfører maling er sjansen nemlig stor for at du vil oppleve duggmatting. Det bør selvsagt heller ikke være dugg på veggen før du maler.

- Men duggmatting ødelegger ikke treverket eller malingen, men resultatet blir ikke så veldig pent. Du får altså skjolder som følge av dråper på veggen før malingen tørker.

Dag Frogner Hansen hos Jotuns teknisk service, opplyser til Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) at deres hovedregel er at treverket ikke må ha høyere fuktandel enn 18 prosent. Og for å finne ut av dette kan du bruke en fuktmåler.

Ikke mal om kvelden

Flere eksperter støtter fuktmålerrådet, men ikke 18-prosentregelen.

Malermester Rune Stende med base i Gjøvik synes 18 prosent høres mye ut.

- Du bør nok ikke ha høyere fuktandel enn 15 prosent. Når det er sagt bør du heller ikke stå å male utover kvelden nå fremover. Malingen har ikke sjans til å tørke før natten.

Dessuten trenger du ikke å male hele huset.

Måles i endeveden

Det å måle fukten bør du for øvrig gjøre i endeveden, hvor treverket er mest utsatt.

Er du imidlertid nødt til å male om ettermiddagen, er rådet å benytte vanntynnbare produkter. Dette fordi beiser og vanntynnbare produkter tørker raskere enn de oljebaserte.

Vanntynnbare malinger og beiser skal imidlertid ikke brukes når det er kaldere enn 5 grader, understreker ekspertene.

De oljebaserte produktene kan benyttes i minusgrader.

Les også:

Slik blir du kvitt bananfluer

Få nye ideer til interiøret i Bonytts inspirasjonsguide

Slik fjerner du fettflekker

Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev gratis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning