MALE HUS

Du kan male huset om høsten

Men mal før denne datoen og bruk fuktmåler først.

FØR OKTOBER: Du kan fremdeles male huset, men mal før 1. oktober. Malermestre er redd for fukt og minusgrader om sensommeren og høsten.
FØR OKTOBER: Du kan fremdeles male huset, men mal før 1. oktober. Malermestre er redd for fukt og minusgrader om sensommeren og høsten. Foto: FOTO: Informasjonskontoret for Farge og Interiør
Sist oppdatert

Hadde du tenkt til å male huset i sommer, men kom liksom ikke i gang? Fortvil ikke. Du kan male om høsten også, men det er noen forholdsregler du bør ta hensyn til.

- Mal før oktober

- Folk bør ikke male huset senere enn 1. oktober. Det er liksom en gammel tommelfingerregel her på Østlandet, sier malermester Ole Andreas Klaveness.

Et problem om høsten er at det blir fuktig i lufta når solen går ned. For fukten slår seg ned på kalde flater. Intervallene for å male blir stadig kortere og du bør derfor male så tidlig som mulig på dagen.

- Mellom klokken 10 og 14 er en god tid om sensommeren og høsten, hvis forholdene ellers ligger til rette for det, sier Klaveness.

Les også: Tape-testen avslører om du må beise/male

Treverk med fukt

Dessuten bør du ikke male treverket med fuktandel på høyere enn 15 prosent, sier han, og får støtte fra daglig leder ved Trefokus, Aasmund Bunkholt.

FUKTIG: Er det fuktig etter du påfører huset maling er sjansen stor for at du vil oppleve duggmatting.
FUKTIG: Er det fuktig etter du påfører huset maling er sjansen stor for at du vil oppleve duggmatting. Foto: FOTO: Informasjonskontoret for Farge og Interiør

Og for å finne ut av dette kan du bruke en fuktmåler. En fuktmåler koster fra et par hundrelapper og oppover. Det beste stedet er å måle i endeveden, for der er kledningen mest utsatt.

For er det fuktig etter at du påfører maling er sjansen nemlig stor for at du vil oppleve duggmatting (malingen har ikke rukket å tørke før duggfall og man kan få fuktighet i malingsfilmen). Det bør selvsagt heller ikke være dugg på veggen før du maler.

- Men duggmatting ødelegger ikke treverket eller malingen, men resultatet blir ikke så veldig pent. Du får altså skjolder som følge av dråper på veggen før malingen tørker, utdyper Klaveness.

Ikke mal om kvelden

Det beste tidspunktet å male er ifølge Bunkholt midt på dagen, når det er god varme.

- Men unngå at det er direkte sol, derfor vil veggenes lokalisering ha betydning.

Bunkholt fraråder å male om kvelden dersom man maler om høsten.

- I tørre, varme somre er det ok å male om kvelden, men kveldsmaling om høsten er ikke lurt.

Han anbefaler heller ikke å male i under 10 grader.

- Og så er det alltid fornuftig å lese informasjonen som står på malingsspannet, det er ofte en god del nyttige opplysninger der, avslutter Bunkholt.

Les også: Dette er ytterkledningen du skal velge

Vanntynnbare produkter tørker fortest

Dersom du ikke får malt midt på dagen, men må ta ettermiddagen til hjelp, kan det være fornuftig å bruke vanntynnbare produkter. Disse tørker fortere enn de oljebaserte.

Vanntynnbare malinger og beiser skal imidlertid ikke brukes når det er kjøligere enn fem grader, understreker ekspertene.

De oljebaserte produktene kan i prinsippet benyttes i minusgrader, men ifølge Trefokus' brosjyre "Overflatebehandling av utvendig kledning" bør man unngå det. "Det anbefales ikke, da fuktighet i trevirkets overflate er frosset, slik at vedheften av overflatebhandlingen kan påvirkes.", skriver de.

Med hensyn på hva som kan overmales/-beises med hva, kan vannbaserte produkter overmales med oljebaserte, og vise versa. Og beis kan overmales med maling, men ikke den andre veien.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2011, og sist oppdatert 17/09 2023.

Les også