Beising av hus

Liten bit med tape avslører om du behøver å beise

Hvis huset består denne enkle testen, er det bare å slappe av.

NÅR SKAL DET BEISES: Du trenger ikke å beise før veggen har blitt så tørr at det enten følger med beis- eller trerester når du skraper med en negl på den.
NÅR SKAL DET BEISES: Du trenger ikke å beise før veggen har blitt så tørr at det enten følger med beis- eller trerester når du skraper med en negl på den. Foto: Foto: ifi.no
Publisert Oppdatert

Sommeren er gjerne tiden når yttervegger skal beises eller males. En enkel test kan imidlertid avgjøre om du virkelig trenger å bevege deg opp i stigen.

- Veggene skal beises først når de begynner å bli tørre, men når det gjelder værutsatte vegger bør ikke intervallet være lengre enn fem år uansett, sier malermester Jens Petter Lunde til klikk.no.

Og beiser eller maler du for ofte kan sjiktet bli veldig tykk og lite fleksibel, og sprekker lettere opp.

Men selv om en vegg trenger å behandles, er det ikke nødvendig å ta hele huset.

Negletesten

På sine nettsider beskriver Byggmakker tre alternativer for å finne ut om du virkelig trenger å beise.

Den ene måten er å skrape med neglen på veggen. Følger det med beisrester er det tid for beising. Følger det i tillegg med trefibre, bør du frem stålbørsten.

Tapetesten

Det andre testen er like enkel. Ta en tapebit og fest den på veggen. Riv den deretter av. Dersom det følger med beispartikler er tiden inne for beising. Følger det i tillegg med trefibre, såkalt fliskritting, må veggen stålbørstes først.

Vanntesten

Den siste testen går ut på å skvette vann på veggen. Perler vannet som på en nypolert bil, kan du bare sette deg ned i solstolen igjen. Trekker vannet inn, er det dessverre tid for å finne frem kost og beis.

Ikke hele huset

Men selv om én vegg viser tegn til å måtte beises, er det ifølge malermester Lunde ikke nødvendig å ta hele huset.

- De mest utsatte veggene kan beises oftere, men da bør man tynne ut beisen med 50 prosent klar beis, slik at veggen ikke får en annen fargenyanse. En utsatt vegg med mye vær kan godt gis et strøk hvert tredje år.

Skifte ytterkledning

Ifølge sivilingeniør Stian Engebretsen hos Treteknisk institutt er maling og beis i utgangspunktet en beskyttende hinne mot vann og sollys. Når det blir hull i denne hinnen, som ved oppsprekking og avflassing, mister man noe av beskyttelsen. Det gir økt vanninntrengning. Når bart tre blir synlig, og utsettes for UV-strålene i sollyset, starter en nedbrytning av overflaten, som dermed blir mekanisk svekket og gir et dårlig underlag for nybehandling.

- Altså bør man nybehandle når treverket eller grunningsstrøket begynner å bli synlig. Dette er en gradvis prosess, og det blir en skjønnsmessig vurdering når kledningen helst skal vedlikeholdes. Men venter man for lenge, og får store flater med nedbrutt tre, risikerer man dårlig vedheft og kortere holdbarhet for ny overflatebehandlingsfilm. I verste fall må man bytte kledningen, forklarer han til klikk.no.

- Samtidig, maler man for ofte, blir malingsfilmen veldig tykk og lite fleksibel, og sprekker lettere opp.

Les også:

Slik behandler du utvendig panel

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Ønsker du å holde deg oppdatert på bolig- og interiørtrender? Da kan du abonnere på Klikk Boligs nyhetsbrev.

Jeg frykter at sønnen min kan bli en overgriper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning