Tordenvær: Myter og sannheter

Dette må du passe på i tordenvær

Dette må du vite om mobil, nett og torden.

INTERNETT OG TORDENVÆR: Rådet fra fagfolk er å droppe internettsurfingen i tordenvær og trekke ut støpselet på modemet.
INTERNETT OG TORDENVÆR: Rådet fra fagfolk er å droppe internettsurfingen i tordenvær og trekke ut støpselet på modemet. Foto: Foto: Jean-Marc Loos/Colourbox
Publisert Oppdatert

Har du trodd at det er farlig å snakke i telefonen når det lyner og tordner?

Det danske teleselskapet TDC avkrefter ifølge Jyllands-Postens nettsted (fpn.dk), at det skal være noen risiko forbundet med telefonprat når det lyner.

De mener at det er myter som henger igjen fra den gang telefonkablene hang i luften.

- De har rett i noe av det de sier, men det kan likevel være et godt råd å unngå å snakke i fasttelefonen i tordenvær og trekke ut ledningene, sier statsmeteorolog Arild Mentzoni til klikk.no.

Fasttelefon i tordenvær

Den første myten TDC mener å kunne avkrefte er at det er farlig å snakke i fasttelefonen under tordenvær. De mener at det gjaldt den gang kablene hang i luften, men nå, når telefonkablene er lagt i bakken, er det ingen fare.

I sjeldne tilfeller kan det gå en elektrisk ladning gjennom telefonledningen, men at risikoen for personskader er ekstremt lav.

"TDC har aldrig oplevet personskader som følge af lynnedslag i det nedgravede telefonnet", sier de til nettstedet.

Har fått støt

- Jeg kan avkrefte at det skulle være helt ufarlig å snakke i fasttelefonen i tordenvær, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, til klikk.no.

- Vi kan vise til at man har fått støt under tordenvær, supplerer informasjonssjef Knut Sollid. - Vårt råd er derfor at man trekker ut kablene under tordenvær, og vi har mye feil og skader på kablene som følge av lynnedslag.

Mobilsnakk når det lyner

Den neste myten TDC mener er falsk, er at det skal være farlig å snakke i mobiltelefonen når det lyner.

"Risikoen for at blive ramt af lynnedslag er den samme, som hvis man ikke talte i mobiltelefon", skriver fpn.dk.

- Om man snakker i mobiltelefonen eller ikke under et tordenvær har ingen betydning, dersom lynet har bestemt seg for å slå ned i deg så gjør det det uansett, utdyper Mentzoni.

- Vi har aldri gått ut med noen advarsler når det gjelder mobilbruk i tordenvær, og det finnes heller ingen forskning som viser at det skulle være farlig, beskriver Sollid.

Internett og tordenvær

Den tredje myten TDC vil avkrefte, er at man ikke bør jobbe på internett under tordenvær.

"Ved fast forbindelse er risikoen for materielle ødelæggelser den samme som ved fastnettelefoni. Der skal være forbindelse til både el-nettet og telefonnettet på samme tid, før der er en risiko - og teleselskabet har aldrig oplevet personskade ved brug af internet i tordenvejr", heter det i avisen.

Bjørn Amundsen stiller seg imidlertid tvilende til dette. Han mener det er en god regel å trekke ut støpslene til alle modemer og rutere.

- Jeg har personlig erfart at ISDN-boksen hjemme ble skadet under et tordenvær.

Les også:

Forsikringen dekker lynnedslag

Slik sikrer du deg mot lynnedslag

Slik beskytter du elektronikken mot lyn

Stump røyken på et par minutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning