Bli kvitt maur i huset

Det er nå mauren kommer inn i huset

På denne tiden av året kommer mauren inn til deg for å skaffe mat.

MAUR: Om våren er det for lite næringsrik mat ute, derfor søker mauren seg bort fra maursamfunnet og inn i boliger for å finne energirik føde.
MAUR: Om våren er det for lite næringsrik mat ute, derfor søker mauren seg bort fra maursamfunnet og inn i boliger for å finne energirik føde. Foto: FOTO: Anticimex
Publisert Oppdatert

Det er nesten ikke til å unngå at mauren bosetter seg utenfor huset eller hytta. Men én ting er å ha mauren i hagen. En annen ting er å få den inn i huset. Og det er det som skjer nå om våren før sommeren kommer og de finner maten sin utendørs.

Mauren våkner i varmen

Ifølge firmaet Anticimex, som har spesialisert seg på skadedyrskontroll, våkner den svarte jordmauren opp fra sin vinterdvale i vårvårmen.

Den aller vanligste problemmauren du finner innendørs er svart jordmaur, også kalt sukkermaur. Ser du jordmaur inne om våren, finnes det gjerne en maurtue tett inntil bygningen, og maurene er rett og slett på leting etter mat.

Derfor bør du sørge for at boligen din ikke blir utsatt for sultne maur ved å gjøre det vanskeligere for maurene å ta seg inn i huset.

Bittesmå maur

- Svart jordmaur er bittesmå og bor i hagen og rundt huset. På våren finner de ikke mat ute og kommer derfor krabbende inn for å lete etter mat. Du kan hindre maurene med å gå inn ved å legge ut maurpulver. Har de først etablert en sti inn, vil de gjerne lokke med seg andre artsfrender inn og lager derfor en "lukt" som de andre maurene kan gå etter, sier Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex til Klikk.no

Han råder de som er plaget med jordmaur til å vaske stien ren med såpe og vann. Når lukten forsvinner fra stien, mister maurene kunnskap om veien inn.

- Vask innenfra og ut mot utgangen, sier eksperten.

I HUSET: For å unngå å få maurene inn handler det først og fremst om bra renhold, spesielt av alt som inneholder sukker som for eksempel saft, brus og kakesmuler.
I HUSET: For å unngå å få maurene inn handler det først og fremst om bra renhold, spesielt av alt som inneholder sukker som for eksempel saft, brus og kakesmuler. Foto: FOTO: Thinkstock

Viktig rolle i naturens kretsløp

BIOLOG: Stein Norstein, skadedyrekspert i Anticimex.
BIOLOG: Stein Norstein, skadedyrekspert i Anticimex. Foto: FOTO: Anticimex

Du kan også sette opp bokser med maurmiddel. Dette vil kunne bekjempe maurene. Men boksene bør kun settes opp innendørs, eventuelt på terrassen, slik at det bare er maurene som går inn som dør.

- Maurene er ikke noe særlig å få inn i huset, men de gjør nemlig en svært viktig jobb i hagen med å spise skadeinsekter på trærne, møll og bladlus. De spiser også døde smådyr, forteller Stein Norstein.

Svart jordmaur har en viktig rolle i naturens kretsløp. Uten mauren hadde vi ikke hatt blåveis, da det er mauren som står for pollinering av denne.

For å unngå å få maurene inn handler det først og fremst om bra renhold, spesielt av alt som inneholder sukker som for eksempel saft, brus og kakesmuler.

En svart jordmaur som finner føde sladrer om plassen gjennom et duftspor hele veien tilbake til maursamfunnet, og snart kryr det av maur. Man kan forhindre dette med å tørke bort de sporene mauren etterlater seg slik at andre maur ikke finner veien tilbake.

Legger ut sti

MAUR: Det er nesten ikke til å unngå at mauren bosetter seg utenfor huset eller hytta.
MAUR: Det er nesten ikke til å unngå at mauren bosetter seg utenfor huset eller hytta. Foto: FOTO: Thinkstock

- Svart jordmaur kommer gjerne inn i huset om våren for å finne matkilder. De legger ut en sti som de andre maurene kan følge. Bolet deres befinner seg gjerne under heller utenfor huset. De kan også lage bol inne om sommeren, da gjerne i isopor og isolasjon i vegger og under gulv.

EKSPERT: Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet
EKSPERT: Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Foto: FOTO: Folkehelseinstituttet

- Maurene elsker å bygge i isolasjon, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Har du fått maur i hus nå om våren er det som regel bare midlertidig.

Om sommeren finner de nemlig maten sin utendørs, som larver og sukker fra bladlus i trær.

Har du fått maurbol inne kan det indikere en tidligere råteskade. Men om du ser noe få i ny og ne er det ingen vits i kvitte seg med maurene.

- Du kan prøve å vaske bort stien de har laget inn i huset og fjerne den søte maten de liker. Bruk i hvert fall ikke insektsspray innendørs - da er det bedre å legge ut et forgiftet åte.

Les mer:

Slik blir du kvitt melbiller

Ikke drep edderkoppen

Slik unngår du rotter i huset

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning