Oppvarming og gasspeiser

Denne peisen trenger du ikke å fyre opp i

Men en fjernkontroll kommer godt med.

UTEN PIPE: Den som har lyst på en gasspeis trenger ikke tilgang til pipe. Alt man behøver er en yttervegg å føre avgassrøret ut gjennom.
UTEN PIPE: Den som har lyst på en gasspeis trenger ikke tilgang til pipe. Alt man behøver er en yttervegg å føre avgassrøret ut gjennom. Foto: Foto: Energihuset
Publisert Oppdatert

En varmekilde med en levende flamme er ønsket til mange, men utfordringen er ofte at man ikke har pipe å koble peisen eller ovnen til.

Løsningen kan være en gasspeis. Den er både et tydelig interiørelement og god til oppvarming. Og den trenger bare et avtrekksrør gjennom ytterveggen.

- En foretrukken plassering for en gasspeis vil være på ytterveggen, slik at avgassrøret kan føres ut gjennom veggen, sier markedsansvarlig hos Energihuset, Trond Jørgensen til Bonytt.no.

- Disse gjennomføringen utføres som såkalte rør-i-rør løsninger. Det betyr at avgassen føres ut i samme rør som friskluften føres inn. På den måten avkjøler friskluften avgassen, slik at varmeutviklingsproblematikken fjernes.

Sikker peis

Ifølge senioringeniør Steinar Tegneby hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er det sjelden problemer med gasspeiser.

- Når de monteres korrekt og ifølge monteringsanvisningen er gasspeiser en sikker installasjon. Og generelt har det vært veldig få ulykker, fremhever Tegneb.

Han understreker at monteringen skal gjøres av fagperson.

Design og kosefyring

Ifølge Trond Jørgensen kjøpes gasspeiser først og fremst som et designelement.

- Det er ikke så mange som kjøper gasspeis hos oss og som er opptatt av fyringsøkonomi, forteller han.

- Kundene våre sier at de skal ha en kosepeis, og det er flere og flere huseiere som får installert gasspeis boligene sine.

Enkel i bruk

En moderne gasspeis betjenes på en enkel måte, hovedsakelig ved et enkelt trykk.

Ifølge Jørgensen kan gasspeiser også tidsstyres med nattdemping. De kan også fjernstyres med en fjernkontroll.

Obs på gipsvegger

Monteringen av en gasspeis kan gjøres rett på veggen, men det er viktig at minimumsavstandene til brennbar vegg overholdes.

Det kan likevel oppstå en utfordring dersom peisen festes på en gipsvegg.

- Dersom gips utsettes for mer enn 50 grader over tid, vil den kunne bli sprø og miste noe av sin holdfasthet. I ytterste konsekvens kan det som er festet i veggen falle ned. Så dersom man skal henge opp en gasspeis på en gipsvegg, bør man forsøke å feste den i stenderne eller benytte en annen egnet ikke brennbar plate bak, sier Steinar Tegneby.

Ikke søknadspliktig

Ettermontering av gasspeis i en eksisterende bolig er ifølge Gro Maren Mogstad Karlsen ikke søknadspliktig. Mogstad Karlsen er fungerende kommunikasjonssjef hos Direktoratet for byggkvalitet (Dibk).

- Det er heller ikke slik at rørgjennomføringen av avgassrøret på ytterveggen regnes som fasadeendring, forteller hun til Bonytt.no.

Det man imidlertid skal være klar over når det gjelder nye bygg, er at fossile varmekilder sammen med elektrisitet ikke kan utgjøre mer enn 40 prosent av oppvarmingsenergien.

Les også:

Tipsene som holder kulden ute

Alt om oppvarming

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning