Bygge gjerde

Dette bør du vite før du bygger gjerde

Nettinggjerde eller stakittgjerde? Hvilket gjerde passer huset? Og hva med vedlikehold?

BYGGE GJERDE: Før du bygger eller setter opp gjerde er det et par ting du bør tenke på. Foto: gettyimages.com.
BYGGE GJERDE: Før du bygger eller setter opp gjerde er det et par ting du bør tenke på. Foto: gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Det er mye å huske på når du skal sette opp gjerde på eiendommen din. Reguleringsbestemmelser i kommunen og hensyn til naboen er nok det første du bør sette deg inn i. I tillegg byr det norske klimaet på et par utfordringer som gjerdet ditt bør tåle.

Les også: Guide til vedlikeholdsfrie gjerder

Valg av gjerde

Har du sett for deg ett nettinggjerde? Eller ett hvitmalt stakittgjerde? Valg av gjerde kan ha stor uttelling for eiendommen din. Ylva og Bård Meltvedt lette lenge etter riktig gjerde til sitt eget hus. Da de ikke fant det, begynte de å designe gjerder selv. Resultatet ble Forefence - gjerder som har grunnelementer i rustfritt stål og lameller i ulike materialer.

- Mange som bor i eldre, klassiske hus har selv en moderne stil og smak. Et moderne gjerde viser et bevisst forhold til estetikk og arkitektur. Det modernistiske uttrykket kan passe like fint til klassiske trehus som funkis-villaer, sier Bård Meltvedt.

- Mange som bor i eldre, klassiske hus har selv en moderne stil og smak. Et moderne gjerde viser et bevisst forhold til estetikk og arkitektur. Det modernistiske uttrykket kan passe like fint til klassiske trehus som funkis-villaer, sier Bård Meltvedt.

Les også: Slik maler du huset utvendig

Nettinggjerde eller stakittgjerde?

Arkitekt Cathrine Reusch er ansatt hos Byantikvaren i Oslo og har skrevet boken "Porter og gjerder". Hun mener at du bør tenke på helheten i området når du velger gjerde. Nye typer gjerder gjør seg for eksempel godt til moderne hus, mens de hvitmalte stakittgjerdene i de hvite trehusbyene på Sørlandet er en del av en større og tradisjonsrik helhet.

- All arkitektur og stillhistorie har en egen indre sammenheng, og er bevisst utformet. I Ullevål Hageby i Oslo er for eksempel gjerdene tilpasset bygningenes arkitekturuttrykk og utformet med tilsvarende material- og fargebruk. Her ville det skurret veldig med et helt annerledes gjerde, som også ville svekket den harmoniske helheten i området, sier Reusch.

Les også: Hvilken farge bør du velge på husmalingen?

Sette opp gjerde

Uansett hvilket gjerde du velger er det viktig å sette det opp riktig. Ekteparet Meltvedts erfaring er at mange tenker kortsiktig og unnlater å gjøre grunnarbeidet skikkelig når de skal bygge gjerde.

- Altfor ofte ser vi at folk nøyer seg med å slå ned påler i jorden uten å ta hensyn til den nordiske vinteren med tæle. Resultatet er at selv ganske nye gjerder, etter relativt kort tid, blir skjeve og ute av form. Når de i tillegg er laget av materialer som ikke tåler all verden, blir behovet for veldlikehold og utskiftning fort stort, sier Bård Meltvedt.

De poengterer at skikkelig grunnarbeid med etablering av et frostsikkert fundament, enten i form av granittblokker eller støpt ringmur, er viktig. Hvorvidt gjelder bygging av stakittgjerder, er det viktig at gjerdeplankene ikke når helt ned til bakken. Ifølge Reusch skal det være en glippe på 10-15 centimeter for å unngå at plankene trekker til seg fuktighet.

- Hvis du ikke tar slike hensyn forvitrer gjerdet mye raskere, og du legger tilrette for å måtte male igjen etter unødvendig kort tid. Husk også at dersom treverk utsettes for sol og regn så sliter det veldig og du får et dårlig grunnlag for malingen, som mye raskere vil flasse av, sier Reusch.

Les også: Slik lager du dine egne hagemøbler

Vedlikehold av smijerngjerder

Reusch forklarer at manglende vedlikehold er nokså vanlig, og at hun tror mange stoppes av at de ikke vet hvordan de skal utføre vedlikeholdet. Hvorvidt gjelder smijerngjerder, skal smijernet stålbørstes når det begynner å bli rustent. Da børstes løse partikler bort og eventuelt fett fjernes. Deretter skal smijernet grunnes med rustbehandlende grunning, som omdanner rusten og forbinder den med stålet. Til sist males smijernet med et par strøk lakk.

- Da stor de veldig lenge og man beholder store økonomiske verdier. Det er svært dyrt å etablere nye forseggjorte smijerngjerder og man risikerer å miste hele arkitekturhistoriefortellingen, sier Reusch.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning