Årets farge 2015

Til neste år kommer du til å elske dette

Lurer du på hvorfor?

FRISK TREND: Fargerike har kåret sin årets farge for 2015
FRISK TREND: Fargerike har kåret sin årets farge for 2015 Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Fargerike
Publisert Oppdatert
VARME: Vegger i rødt og oransje skaper assosiasjoner til sydligere strøk, varme og energi. FOTO: Colourbox
VARME: Vegger i rødt og oransje skaper assosiasjoner til sydligere strøk, varme og energi. FOTO: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

I årevis har nemlig Ola Nordmann valgt trygt når det kom til farger på hjemmebane, og satset på en palett med hvitt, beige og kanskje - om man var litt vågal - lysegrått.

Men nå ser det heldigvis ut som om denne fargeløse trenden holder på å snu. For øyeblikket spår nemlig trendbyråer og interiøreksperter både her hjemme og også ute i verden at farger igjen vil komme til å snike seg inn i de tusen hjem.

2015 blir oransje

For fjerde gang har male- og fargehandelkjeden Fargerike kåret sin "Årets Farge" hvor de har analysert og sett på tendenser og trender og snakket med både eksperter og forbrukere for å komme frem til hva det er som egentlig kan kalles "Årest Farge."

- Vi ønsker å se på hvilken farge det er som vil være mest aktuell for nordmenn i året som kommer, forklarer kreativ leder hos Fargerike Norge, Tale Henningsen, til Klikk Bolig.

- Her setter vi sammen informasjon fra internasjonale trendbyråer, egen analyse av det norske markedet og nordmenns fargevaner, samt bevegelser i det profesjonelle markedet.

I fjor var fargen blågrønn, mens i år er det ifølge ekspertene oransje som gjelder.

- Oransje er en farge forbundet med glede, lekenhet og positiv varme, forklarer Henningsen.

- Fargen står i kontrast til de introverte fargene hvit, grå og sort. At oransje blir en stadig mer aktuell farge i Norge skyldes trolig et behov for å bryte ut av gråtonene som har omgitt oss fra arkitektur, interiør og mote de siste årene.

Oransje i historien

Henningsen synes ikke det er overraskende at trendekspertene har tro på oransje.

- Oransje er en farge som sitter dypt i oss mennesker, og er også en de mest tilbakevendende fargene. Allerede fra 1800-tallet lot britene seg inspirere av de jordnære oransjetonene fra koloniene. Fargespekteret fra persiske tepper og eksotiske kryddermarkeder ble et naturlig innslag i datidens britiske interiørtrender.

Pop art-bevegelsen med Andy Warhol i spissen tok tak i oransje for å uttrykke glede og frihet, og gjennom 60- og 70-tallet stod ulike oransjetoner sterkt i både interiør og mote.

- Oransje representerte en moderne kontrast til det konforme grå og signaliserte bekymringsløshet, lykke og fremtidstro, forklarer Henningsen.

- Varme oransje-toner har et hint av tradisjon over seg, men satt sammen med nye farger og materialer får det en ny og leken vri.

Fargekartet Årets Farge 2014 beskriver totalt tolv nyanser av oransje som er inndelt i tre familier: Varm oransje, Nøytral oransje og Klar oransje, forklarer Henningsen.

 

"Den gladeste fargen"

Frank Sinatra ble en gang spurt om sin favorittfarge og uttalte at det var oransje, fordi fargen rett og slett var "the happiest colour". Og oransje er uten tvil en farge som påvirker oss mye, enten vi er klar over det eller ei.

- Farger påvirker oss både bevisst og underbevisst, har fargeekspert og forfatter Tove Steinbo, som har skrevet boken Fargene forteller - om fargenes betydning, tidligere uttalt til Klikk Bolig.

- Noen ganger kan man også kjenne fargers påvirkning rent fysisk, som når man kommer inn i et rom hvor man virkelig ikke liker fargen. Da kan man merke helt direkte at man blir både svimmel, trist eller stresset.

Steinbo, som i over 20 år har undervist i fargepsykologi og fargesymbolikk, synes ikke det er så rart at man igjen begynner å se tendenser til å omgi seg med sterkere og flere farger.

GLA' FARGE: Til neste år kommer vi til å elske den friske og flotte orange-fargen
GLA' FARGE: Til neste år kommer vi til å elske den friske og flotte orange-fargen Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Fargerikargerike

- Nå har vi lenge vært helt besatte av lyse og nøytrale toner, og derfor ser vi også nå at farger endelig begynner å snike seg inn i norske hjem igjen. Nå er vi moden for litt forandring og for farger.

Henningsen er enig:

- Dette er nok en naturlig konsekvens etter år med en nøytral fargepallett. Vi mister litt av vår identitet og kreativitet med hvite rom og grå hus.

 

Slik innreder du med farger

Mange synes kanskje det er litt overveldende å skulle innrede med en såpass sterk og energisk som oransje, men frykt ikke, ekspertene mener du kan klare å få oransje til å se fantastisk ut uansett hvilke andre farger du har hjemme.

- Du kan fint velge knallfarger på alle fire vegger hvis du ønsker det, men det er mer komplisert å lykkes med, enn hvis du velger deg mindre elementer, forklarer fargeekspert og daglig leder i The Daily Dagny, Dagny Thurmann-Hoelseth.

- Dersom du ønsker en enklere innfallsvinkel, er det lurt å fokusere på de store møblene i rommet. Sofaen er perfekt i en knallfarge, som en intens rød-oransje, smaragdgrønt, eller en vakker nyanse av gult.

- Det er nemlig en myte at du blir raskere lei av en sofa med personlighet enn en uten.

Thurmann-Hoelseth forklarer at det kan være smart å holde seg unna de klassiske trendfargene når man investerer i et så kostbart møbel som for eksempel sofa.

-  Når du da har funnet sofa i den fargen du ønsker - eller stol eller de møblene du ønsker farge på - er tiden inne for å velge veggfarge. Veggfargens oppgave er å skape harmoni og god stemning i rommet, og det finnes to måter å gjøre dette på: Gå for lik farge på vegg, men i en blekere nyanse. Har du for eksempel en rød sofa, kan du ha en blek pudderfarge, eller fersken på veggen. Eller du kan satse på en moderne nøytral nyanse på vegg, som fremhever, men ikke tar mye “plass” i rommet. Gode nøytrale farger er blant annet blått og grønt. Gå da for duse nyanser, de vil fremheve fargene rundt seg og få dem til å gløde.

Den eneste feilen du kan gjøre ifølge Thurmann-Hoelseth, er å droppe farger når du innreder.

- Det er helt unaturlige for mennesket å bare oppholde seg i farger som hvitt, grått og beige, forklarer fargeeksperten.

- Og dette kan faktisk skape tungsinn, konsentrasjonsproblemer og en følelse av at noe mangler.

Løsningen er farger - og masse av det.

- Rødt, oransje og gult er energiske farger, og farger mange er redde for skal bli litt "mye" å leve med, forklarer Thurmann-Hoelseth.

- Men samtidig er dette farger vi desperat trenger, særlig i de mørke vintermånedene. Mennesket trenger faktisk farger for å overleve.

 

Klare for farger

Henningsen i Fargerike tror også nordmenn etter mange år med hvitt nå endelig er klar for å være litt mer vågale på fargefronten.

- Fra gammelt av har vi i Norge alltid brukt mye mer farger enn det vi ser i dag. Og med vårt klima og vær trenger vi denne energien som vi finner i orange.

Thurmann-Hoelseth er enig:

- Det er så godt å se at nordmenn har blitt tøffere i det siste når det gjelder fargebruk, forklarer eksperten.

-  Det er mer tydelig at vi er på vei tilbake til våre fargerike røtter. Samtidig er det fortsatt hvitt/grått som fortsatt dominerende i magasiner, på blogger og på Instagram, men pendelen har helt klart snudd, og det er ingen tvil om at vi er på vei mot en mye mer fargerik fremtid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen