Velg riktig hvitfarge

Velg riktig hvitfarge

Det finnes hundrevis av ulike hvitfarger - men hvilken skal du velge? Ekspertene gir deg svaret.

KREVENDE MED HVITT: Å vite hvilken hvitfarge man skal male og innrede med, er alt annet enn lett.
KREVENDE MED HVITT: Å vite hvilken hvitfarge man skal male og innrede med, er alt annet enn lett. Foto: FOTO: Iben Ahlberg
Publisert Oppdatert

Mange tror at hvitt er hvitt, og at det ikke er så farlig hva man velger.

Det er en feilslutning, for det finnes mange nyanser av hvitt, som alle gir forskjellig fargeopplevelse.

Det er dessuten viktig hvordan du kombinerer ulike hvitnyanser.

Dette er krevende, og derfor har vi fått fire fargeeksperter til å lose deg trygt frem i dette svært ulendte terrenget.

Hvilke hvitfarger fungerer sammen?

De ulike hvite nyansene gir forskjellige fargeopplevelser, ifølge interiør- og fargedesigner Nina Klæbo i Jotun Decorative.

En hvittone kan oppleves som gulaktig, rødaktig, gråaktig, varm eller kjølig. Det er heller ikke sånn at én hvittone passer hos absolutt alle.

- Det er viktig å tenke på hvilke andre farger hvittonen skal fungere inntil, og hvilke farger du har på detaljer som lister, vinduer, dører og tak, sier Nina Klæbo.

REFLEKTERER LYSET: Dette rommet er malt i fargen Gallerihvit i høyglans Flügger High Finish. Her fungerer høyglans fordi det ikke er store vinduspartier som slipper inn mye lys, og dermed reflekterer den hvite fargen. Høyglans gjør dessuten at flatene blir enklere å tørke av, noe som er viktig på et kjøkken.
REFLEKTERER LYSET: Dette rommet er malt i fargen Gallerihvit i høyglans Flügger High Finish. Her fungerer høyglans fordi det ikke er store vinduspartier som slipper inn mye lys, og dermed reflekterer den hvite fargen. Høyglans gjør dessuten at flatene blir enklere å tørke av, noe som er viktig på et kjøkken. Foto: FOTO: Martin Dyrløv Madsen

Mange velger ferdigmalt

- Mange velger for eksempel ferdigmalte vinduer og dører, sier hun.

Da er du allerede bundet, for fargen industrien ofte kaller hvit, tilsvarer 1453 Bomull (S0502-Y) som er en gulaktig, hvit tone. Mot slutten av 90-tallet og litt utover 2000-tallet, var fargetrendene mer gylne, noe som nok er årsaken til at industrien bruker denne hvitfargen som standard. Til gylne og gulaktige toner er fargene Egghvit og Bomull en ypperlig kombinasjon, sier Klæbo.

Hun sier imidlertid at det er en myte at Egghvit og Bomull passer til alt.

- Gulaktige, hvite toner står ikke like godt til kritthvite vegger, til de populære rødlige greige-tonene, eller de mer kjølige og nøytrale grå- og blåtonene. Sammen med litt kjøligere farger kan de gulaktige tonene fort se litt skittengule ut.

Med greige toner menes gråbeige, de varme tonene.

Ønsker du kritthvite, greige eller kjøligere farger i interiøret, finnes det andre løsninger.

- Du kan selvfølgelig ta jobben med å male alle detaljene i en ren, nøytral farge som vil fungere til det meste, som 9918 Klassisk Hvit (S0500-N). Du kan også forhøre deg om hvilke farger leverandøren kan tilby på detaljene. Dette er noe du også bør tenke på når du skal bestille nytt kjøkken og garderobefronter, råder Nina Klæbo.

Ikke bland for mange hvitfarger

- Hva med å blande ulike hvittoner?

- Min personlige mening er at man skal være litt varsom med å blande for mange hvitfarger. Små nyanser utgjør store forskjeller og kan fort skape litt ubalanse i lyse og hvite interiører. Jeg anbefaler heller å tenke helhetlig, det vil si at du maler lister, karmer, vin duer, dører og tak i én og samme hvittone. Da slipper du ubehagelige overraskelser som at taklisten plutselig ser gul ut mot det kritthvite taket, forteller Klæbo.

Hun mener det er fint å bruke samme fargetone, men i ulik glansgrad.

- Å sette det matte opp mot det superblanke kan gi et spennende og vakkert samspill. Matte, diskrete vegger i kontrast til blanke, lekre lister blir for eksempel aldri feil.

Fargeeskperten sier det også er viktig å tenke på belysning når du velger hvitfarge.

- Valg av lyskilder er alfa og omega for at en farge skal fungere. Tilfører du LED eller halogen, vil fargen nødvendigvis se kjøligere ut ettersom lyset er blålig. Rødligere lyskilder vil på sin side skape mer varme i fargetonen. Prøv deg fram og test fargen i både dagslys og lampelys.

Klæbo synes derimot ikke det er så viktig å ta hensyn til om rommet er nord-, sør-, øst- eller vestvendt. Ofte får vi høre at vi bør velge en varm hvitfarge i et nordvendt rom som har kjøligere dagslys.

- Tenk på hva du liker. Hvis du trives med å ha det kjølig, kan du godt velge en kald hvitfarge, og omvendt.

Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjø, har disse hvite favorittene:

LETT OG LYST: Et lett og lyst rom som bader i deilig vårlys. Fargen 1624 Letthet gir rommet et crispy, hvitt uttrykk uten å bli kald, da den inneholder en dråpe gult. I kombinasjon med gylne og friske koralltoner som vist her, er 1624 Letthet et godt valg.
LETT OG LYST: Et lett og lyst rom som bader i deilig vårlys. Fargen 1624 Letthet gir rommet et crispy, hvitt uttrykk uten å bli kald, da den inneholder en dråpe gult. I kombinasjon med gylne og friske koralltoner som vist her, er 1624 Letthet et godt valg. Foto: FOTO: Produsenten

GN.01.86

Vinduer kommer ofte i S0502-Y fra fabrikken, og da passer ikke alle hvitfarger ved siden av.

Det gjør derimot GN.01.86, som er en nøytral farge med noe grått i seg. Den er hvit nok til å gi gallerifølelse, uten at den blir for hvit eller blå mot de gule vinduene.

Artic Light

Dette er vår hviteste farge. Den har en såkalt lumitech-teknologi som skal gi rommet ekstra løft og lys. Den egner seg spesielt godt i rom med lite naturlig dagslys og rom som vender mot nordøst.

Eggeskall

Hvis boligen har mye kaldt lys eller refleksjoner fra snø, bør du velge en hvitfarge med noe kulør. Eggeskall kan være et alternativ her, den tilfører litt gyllen tone.

Nina Klæboe, interiør- og fargedesigner i Jotun Decorative, velger seg disse hvite favorittene:

Klassisk hvit

SÅNN BRUKER DU EGGEHVIT: Veggene er malt med Egghvit. 
Når denne nyansen kombineres med eikeparkett og farger som 
har litt gult i seg, vil den se hvit og behagelig ut. Men hvis du tilfører farger fra den kjølige siden av fargesirkelen vil den umiddelbart se gul ut fordi kontrasten fra de kalde nyansene fremhever den gule undertonen.
SÅNN BRUKER DU EGGEHVIT: Veggene er malt med Egghvit. Når denne nyansen kombineres med eikeparkett og farger som har litt gult i seg, vil den se hvit og behagelig ut. Men hvis du tilfører farger fra den kjølige siden av fargesirkelen vil den umiddelbart se gul ut fordi kontrasten fra de kalde nyansene fremhever den gule undertonen. Foto: FOTO: Fargerike

En ren og nøytral favoritt som kanskje er den mest allsidige hvittonen jeg kjenner. Den er verken gul eller rød, kun ren og hvit med et lite knepp svart i. 9918 Klassisk Hvit er for meg den perfekte detaljfargen med sitt rene og hvite uttykk.

Letthet

En svakt gulaktig hvittone, hakket mindre gul enn Egghvit og Bomull. Uttrykket blir hvitere, men den har fortsatt den lille gylne lunheten som skaper perfekt harmoni inntil varme, gylne farger og dempede beige toner. 1624 Letthet er en farge som står godt alene, men som også setter prikken over i-en i et lekkert interiør.

Silke

En lun hvittone som flere burde få øynene opp for. Den er varm, men likevel dempet i uttrykket, og gjør seg utrolig godt som en svakt kulørt tone på vegg inntil kritthvite detaljer. Tidløs, elegant og vakker, akkurat som fargenavnet tilsier.

Lone Bjørnslev Kisbye, PR Manager i Flügger, har følgende hvite favoritter:

Porselenshvit

En fantastisk klassiker. Den er feminin, samtidig som vi får litt vintagefølelse av den. Fargen minner om kremfargen man brukte på gamle silkeunderkjoler. Den egner seg godt til baderom fordi den er rolig, men frisk, og til barne- og soverom hvor man gjerne vil at det skal føles rent.

FLERE HVITFARGER SAMMEN: Ved å bruke flere hvite farger sammen får du et litt lekent preg på veggen. Velger du striper, får du en mer klassisk variant. Det kan være lurt å bruke flere farger, som på denne veggen. Da jobber øyet bedre og du får mer variasjon. Smale striper kan fort virke litt forstyrrende, så velg gjerne litt brede striper.
FLERE HVITFARGER SAMMEN: Ved å bruke flere hvite farger sammen får du et litt lekent preg på veggen. Velger du striper, får du en mer klassisk variant. Det kan være lurt å bruke flere farger, som på denne veggen. Da jobber øyet bedre og du får mer variasjon. Smale striper kan fort virke litt forstyrrende, så velg gjerne litt brede striper. Foto: FOTO: Nordsjø

Marmorhvit

Dette er en pen gråhvit kulør, som er fin til både paneler og stukkaturer. Den er diskret, men danner likevel en fin kontrast til for eksempel Gallerihvit, og gjør at veggdekorasjonene trer litt tydeligere frem. Det er også en farge man innimellom ser på museer, som på Louvre i Paris, der en tilsvarende farge er brukt i et helt rom.

Gallerihvit

Med denne kan du aldri trå feil - den er fin som base til en fargerik innredning. Jeg foretrekker den i en matt og fløyelsbløt overflate, sånn at du ikke får reflekser fra sollyset. Det er en god basisfarge til både en feminin og en mer urban, stram innredning.

Fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth har kun én hvit favoritt:

Ren Hvit FR1050 eller S0500-N

Dette er en nøytral hvitnyanse, som kun inneholder noen få pigmenter av svart, og som kan tilføres hva som helst. Fargen føles frisk, uten at den blir for klinisk hvit i uttrykket.

Les også:

REFLEKSFRI MALING: Her er det malt med fargen Hvit marmor fra Flügger. Den er dempet hvit og fungerer godt i rom med kunstig lys. Det er brukt en Flütex 7S, som er en refleksfri maling. Det gjør at du  slipper gjenskinn, selv i rom med stort lysinnfall.
REFLEKSFRI MALING: Her er det malt med fargen Hvit marmor fra Flügger. Den er dempet hvit og fungerer godt i rom med kunstig lys. Det er brukt en Flütex 7S, som er en refleksfri maling. Det gjør at du slipper gjenskinn, selv i rom med stort lysinnfall.

Denne mannen har knekt rosakoden

Interiørdesigneren kan kunsten å innrede med hvitt

Superbloggeren innereder med svart, hvitt og grått

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning