TEST: Irobot Braava 380

Enkel test - Irobot Braava 380

Billig vaskehjelp som holder kjeft og jobber når du vil.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testet av artikkelforfatteren i en periode på en måned. 

Vaskeroboten er testet med tørr - og våtmopp i ulike typer rom. Brukstid og batteriladetid er målt.

Robotene tar over! Og hvorfor ikke? De kan redde noen av de dølleste oppgavene i hjemmet, til en etter hvert overkommelig pris.

Denne gulvvaskeren er ikke dyrere enn en middels støvsuger eller noen få timer med betalt vaskehjelp. 

Markedet for robotstøvsugere er allerede stort og bredt, selv om ikke alle robotstøvsugere er like gode, som vår test viste.  

Automatiserte mopper, som denne, er det derimot få av, viser en liten sjekk. Vi fant faktisk bare denne.

Vått og tørt

Prinsippet her er enkelt. En liten trådløsboks plasseres midt i rommet du skal rengjøre. Den kobles til roboten, som så får beskjed om å begynne rengjøringen.

Under roboten sitter en avtagbar moppeflate. Det finnes en for våtmopping og en for tørrmopping. Det følger med en mopp til hver bruk. Våtmoppflaten har en liten vannbeholder som gradvis forsyner moppen med vannet den trenger under rengjøringen.

En liten trudelutt signaliserer at roboten er klar for innsats - du velger moppetype og så setter den i gang og holder på til den er ferdig med rommet. 

Hit og dit

Ifølge bruksanvisningen skal roboten orientere seg i rommet og ta mål får å stake ut en "rute". Erfaringen er mer at den styrer litt hit og dit på måfå, særlig når du våtmopper. Tørrmopping foregår mer i rette linjer. Av og må du flytte på den, og den kan "kjøre seg fast". 

Men til slutt har den dekket det meste av gulvet, i alle fall om du har ryddet bort det meste av stoler og andre hindringer først. 

Som videoen her viser, gjør roboten iherdige, om ikke helt planmessige og presise, forsøk på å komme til langs kanter og i hjørner. 

Best funker den om du plasserer den midt i et firkantet og ikke alt for stort rom uten hindringer på gulvet. Da later den til å "slappe bedre av" og vasker mer uforstyrret.

TV-vasking

Om ikke rengjøringen er på absolutt elitenivå, kan du om ikke annet nyte synet og følelsen av at noen gjør reint for deg mens du selv slapper av og ser på tv, for eksempel. Særlig hvis du har rengjort tv-en først.

Tørmopping fungerer desidert best. Den mopper nitidig og planmessig og får med seg det meste, men sliter litt i trange hjørner. 

Det ser uansett langt renere ut etter en runde robotvasking enn før. Så får du heller ta en litt grundig jobb i hjørner og langs kanter neste gang du støvsuger.

Les også:

Stor test av oppvaskbørster

Tjente flere hundre tusen på å male boligen

Testvinneren blant multikutterne knuser konkurrentene

Rengjøringskvalitet

Tørrmoppen er forbausende effektiv, der den kommer til. Roboten er ganske lav og kommer derfor lett til under en sofa, for eksempel. Men i et stort rom med vinkel, virker den en smule forvirret, selv om den dekker det meste av gulvet når den har holdt på en stund. Våtmoppen jobber ikke like effektivt og bruker mye batteri. Det blir ikke grunnrent i hjørner og langs kanter, men en mer enn dugelig vask når du ikke rekker eller orker å vaske eller støvsuge gulvet selv. I denne testen bruker Irobot omtrent 15 minutter på å tørrmoppe et firkantet rom på 12 kvadratmeter.

Brukervennlighet

Enkel å bruke, uten nitidig lesing av bruksanvisningen. Fantastisk følelse at noen både vasker for deg og går stille i dørene. Men vi hadde tidvis problemer med den trådløse forbindelsen mellom GPS-boksen og vaskeroboten.

Spesifikasjoner

Produsent Irobot
Pris 2190
Vekt (kg) 3,8
Garantitid 24 mnd.

Konklusjon

Din nye vaskehjelp

Vår karakter

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning