Test av stekepanner med slipp-belegg

Testvinneren har en overlegen kvalitet

Vi har testet 13 ulike stekepanner med slipp-belegg.

STOR TEST: Vi har testet 13 ulike stekepanner med slipp-belegg. FOTO: Tore Fjeld
STOR TEST: Vi har testet 13 ulike stekepanner med slipp-belegg. FOTO: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av 13 ulike stekepanner er utført av Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken fra grillteamet Team BarbieQ. Nykvist driver egen cateringvirksomhet, i tillegg til at han var deltaker i TV 2-programmet "Norges Grillmester". Bakken jobber som kokk i United Bakeries. 

Alle stekepannene er testet over en en periode på fire uker, og er brukt til å steke blant annet biff, kylling, egg og pannekaker, samt annen hverdagsbruk.

Stekepannene er blitt vurdert og gitt karakter ut fra stekeegenskaper og varmefordeling, brukervennlighet og totalinntrykket. Siden produktene er testet i en relativt kort periode, har vi ikke fått testet slitestyrken til slipp-belegget.

Alle stekepannene i testen kan brukes på både induksjon og vanlig kokeplate.

En stekepanne er i daglig bruk i de fleste norske hjem. Men er det noen vits i å kjøpe en dyr panne for kvalitetens skyld, eller kan du like godt gå for en billig variant? 

Vi fikk kokkene Jan-Ivar Nykvist og Joakim Bakken, kjent fra grillteamet Team BarbieQ, til å teste 13 forskjellige panner med non-stick-belegg i en måneds tid.

 – Alle pannene er greie panner til hverdagsbruk, men det er noen som utmerker seg som spesielt bra, mener testpanelet.

Testet til hverdagsbruk

Under testingen av pannene har Jan-Ivar og Joakim brukt dem til å steke biff, kylling, egg og pannekaker, i tillegg til annen hverdagsbruk. Vi har ikke vært i laboratorium og testet den tekniske kvaliteten på stekepannene.

– Vi har brukt dem som en vanlig familie ville ha brukt en panne. Når pannene er nye, er det liten forskjell på non-stick-egenskapene, det fungerer bra på alle. Det er imidlertid litt forskjell på hvor god varmefordelingen er, det så vi spesielt når vi stekte pannekaker, forteller Jan-Ivar.

Testen er gjort som en ren brukertest på et vanlig kjøkken, og alle pannene er brukt på vanlig komfyr med keramisk topp. Samtlige panner kan imidlertid også brukes på induksjonsovn, og noen av dem også på gass.

Dyrest og best

Den pannen som er best i test er også den dyreste, Woll stekepanne til 1099 kroner.

– Her får du virkelig det du betaler for. Stekepannen har helt suverene egenskaper og en god utforming. Den fordeler varmen meget godt og holder seg stabilt varm. Det eneste minuset er at den er litt tung, over to kilo, men vi har valgt å ikke la det trekke ned da dette trolig er avgjørende for at den har de gode egenskapene den har. Vi synes også det er et stort pluss at det er avtagbart håndtak slik at du for eksempel kan brune en stek og la den steke videre inne i stekeovnen, sier Jan-Ivar Nykvist.

Behandler du Woll-pannen riktig, vil du ha den i mange år.

Hvis du ikke har tenkt å bruke over 1000 kroner på en stekepanne, er det likevel håp. Jan-Ivar og Joakim mener stekepannen Coline fra Clas Ohlson også er et meget godt valg. Pannen til 399 kroner får terningkast 5, og er en veldig god hverdagspanne.

– Den fordeler varmen godt, holder jevn varme, og den har et godt håndtak med silikon. Til den prisen er dette en meget god panne, mener testpanelet.

Behandles varsomt

Under testingen har testpanelet behandlet alle stekepannene ”med kjærlighet”. De har ikke brukt metallgjenstander i dem, ikke varmet dem opp for hardt, og ikke vasket i oppvaskmaskin.

- Tar du vare på en stekepanne, har du den lenge. Men uansett kan du nok ikke regne med at den beholder egenskapene mer enn et par år hvis den er i daglig bruk, mener Jan-Ivar.

På restaurantkjøkken bytter de ofte ut stekepannene hver måned, men der er bruken naturlig nok hardere enn i en vanlig familie.

Unngå maskinvask

På noen av stekepannene står det oppgitt at de skal tåle både oppvaskmaskin og metallgjenstander, men det er likevel ikke å anbefale hvis du vil beholde slipp-belegget så lenge som mulig. Siden vår test er gjort som en brukertest og ikke en laboratorietest, har vi ikke fått testet slitestyrken på slipp-belegget.

Alle typer belegg vil erfaringsmessig bli slitt etter en stund, en stekepanne må regnes som en forbruksvare.

For hard oppvarming kan også ødelegge en stekepanne. Hvis du for eksempel setter en tom panne på en kokeplate på full styrke, og lar den stå lenge der, vil slipp-belegget kunne bli ødelagt.

Les også:

Stor test av 16 urøkte pinnekjøtt

Hvordan steke biffen perfekt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning