Test av oppvaskmaskinmidler

De to beste får terningkast 6

Vi fant store forskjeller da testet 9 forskjellige oppvaskmaskintabletter.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Alle oppvaskmaskintablettene er testet i en cirka 2 år gammel Whirlpool oppvaskmaskin med vanlig kurv til bestikk (ikke bestikkskuff). Produktene er testet både på 60 grader og 50 grader økoprogram.

For å teste ulikheter i vaskekraft har vi tilsølt bestikk, glass og tallerkener med ulike rester som kan være vanskelig å få bort: Avokado, egg, smør, majones, sausrester, makrell i tomat, ketsjup, havregrøt, smoothie, blåbærsaft og te. 

I testen har vi vurdert vaskekraft, altså hvor godt middelet klarer å fjerne vanskelige flekker og matrester som er tørket på tallerkener, glass og bestikk. Vi har i tillegg vurdert vaskefinish, som betyr hvor blankt og glansfullt det ferdige vaskeresultatet blir, og om det blir tørkeflekker.

Har det noe å si hva slags middel du putter i oppvaskmaskinen? Ja, det har det, viser testen vår. 

Alle produsentene lover rent og glansfullt resultat. Vi har testet 9 ulike oppvaskmaskintabletter i en vanlig oppvaskmaskin av nyere dato. Noen tabletter inneholder glansemiddel, andre krever glansemiddel i tillegg. 

Testvinneren er oppvaskmaskintabletten fra Yes, som var hårfint bedre enn Finish All-in-1. Begge disse har meget god vaskekraft og gir et glansfullt og blankt resultat. Begge får terningkast 6, men Yes gir en hakket blankere finish på glassene. Sun har også meget god vaskekraft, men ikke et så glansfullt og blankt sluttresultat som Yes og Finish.

Lav pris, lavere kvalitet

Når det gjelder de andre produktene i testen, er dette kjedenes egne merkevarer, som du får kjøpt til en langt lavere pris enn produktene fra Sun, Finish og Yes.

Dessverre er de ikke like bra som de dyrere konkurrentene, så når det gjelder oppvaskmaskintabletter kan man si at man i stor grad får det man betaler for.

Prisen på tablettene fra Yes er 2,46 kroner per oppvask, mens Rema 1000 oppvasktabletter koster bare 67 øre per vask.

Oppvaskprøve

For å sette de ulike produktene på en skikkelig prøve, har vi påført dekketøyet ulike gjenstridige flekker som vi vet at det kan være vanskelig å få bort.

Inntørket avokado, rester av egg, smør, majones, ketsjup, saus, størknet havregrøt og glass med smoothie som har stått noen timer - alt dette er matrester man normalt sliter med å få rent i oppvaskmaskinen. Vi har også testet hvor godt de ulike midlene fjerner te-flekker som lett misfarger porselen.

Det som uten tvil er vanskeligst å få vekk, er inntørket havregrøt med melk. Rester av avokado som har tørket inn på tallerkenen i mange timer var også gjenstridig.

Det samme var glass som hadde blitt brukt til smoothie med bær, banan og yoghurt, og deretter var "glemt" på benken resten av dagen. 

Er du en skyller?

Er det egentlig nødvendig å skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Her er det forskjellige meninger - Malin Skaar i Lilleborg mener det er unødvendig å skylle før vask. Det skal være nok å skrape og tørke av med tørkepapir.

Dersom du er av den typen som alltid fjerner matrester og skyller tallerknene rene for saus med en gang etter at du er ferdig med å spise, kan du egentlig velge hvilket vaskemiddel du vil. Dersom oppvasken ikke er veldig skitten, oppvaskmaskinen er godt rengjort og dekketøyet er pent stablet inni maskinen, klarer alle midlene jobben.

Forskjellene kommer når du setter maskinen full av tallerkener og andre ting som er tilgriset med til dels inntørkede matrester. Da er det faktisk ganske stor forskjell på hvor godt de ulike midlene takler jobben.

Det vi så spesielt stor forskjell på, var hvis vi hadde fylt oppvaskmaskinen stappfull med grisete oppvask som ikke var skylt på forhånd.

Med de billigste produktene måtte vi i praksis vaske opp alt helt på nytt, mens de beste i testen klarte jobben uten større problemer. 

Lite vannforbruk

Visste du forresten at du bruker mindre vann ved å vaske i oppvaskmaskin, enn hvis du vasker for hånd? En oppvaskmaskin bruker mellom 11 og 19 liter vann per oppvask, mens du med håndoppvask av samme mengde dekketøy vil bruke 30 liter vann til oppvask og skylling.

Det brukes også mer strøm til å varme opp varmtvann til håndoppvask enn når du vasker i maskinen. I en vanlig husholdning bruker oppvaskmaskinen 730 kwh strøm i året, mens vannoppvarming står for 3600 kwh.

MRK: Pris oppgitt under er per vask.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning