Test av kaffemaskiner

Den billigste lager desidert best kaffe!

Klar vinner i vår test av helautomatiske kaffemaskiner.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Maskinene er først testet hos våre kaffeeksperter: Tøri Lindvik og Jørgen Lindvik, begge kaffebrennere hos Den gyldne bønne. Vi testet alle maskinene med medium brente bønner av høy kvalitet. Det gir en mer krevende jobb for maskinene, og der er det bare de beste som klarer å hente ut de gode aromaene.

Vi prøvde maskinene på tre kaffetyper: Vanlig kaffe, espresso og capuccino. På capuccino vurderte vi også kvaliteten på melkeskummet. Alle maskinene ble først kjørt på fabrikkinnstillinger, deretter justerte vi malingsgraden til vi fikk det beste resultatet.

For å teste brukervennlighet har maskinene vært i daglig bruk etter tur, cirka en uke hver. Vi har målt decibel, fylt, tømt, renset og sjekket tømmeintervaller. Det eneste vi ikke har gjort er å kjøre fullt renseprogram. Dette har vi vurdert ut fra brukerveiledningen.

Vi har nylig testet ferdig malt kaffe. Skal den bli skikkelig god, er det mange som sverger til nymalte bønner. Det handler mye om å beholde aromaen, og da skal det gå kortest mulig tid fra maling til brygging. Akkurat det kan du lese litt mer om her. 

På kaffemaskinene i denne testen går det kun sekunder fra bønnene males til de brukes. Det ga overraskende god kaffe fra særlig en av maskinene.

En helautomatisk kaffemaskin er trolig et av de mest avanserte apparatene du kan ha på kjøkkenbenken. Den skal male kaffen riktig, varme vannet til rett temperatur, og det skal dampes, doseres og brygges under riktig trykk.

På toppen av det hele vil du gjerne ha melk i kaffen. Det betyr enda en liten produksjonsenhet som skal lage perfekt temperert melk med flott skum. Det er rett og slett en avansert liten fabrikk som står der på benken, og vi tar det som en selvfølge at den lager perfekt kaffe. I tillegg vil vi at den skal være enkel å bruke.

Utvalg

Maskinene vi plukket ut til denne testen kommer alle fra kjente leverandører og vi stilte krav til at de må være tilgjengelige over hele landet. Da endte vi opp med fem stykker.

Kriterier

Smak er det vi har lagt mest vekt på i vår test. Maskinen skal lage best mulig kaffe, uansett om du bestiller en espresso eller en cappuccino.

Dernest har vi sett på brukervennligheten. Dette er avanserte maskiner som trenger gode bruksanvisninger slik at du skal få det beste ut av dem.

De skal også være enkle å starte opp første gangen, og selvsagt enkle i daglig bruk. Da vil vi ha enkelt og oversiktlig betjeningspanel - både den delen du betjener daglig og når du skal ned i de avanserte innstillingene.

Det er mye som skal fylles, tømmes og holdes rent på en slik maskin. Særlig melkeskummeren må være 100% ren. Dryppskål og grutbeholdere skal tømmes på en enkel måte uten søl, og vann skal fylles. Helst med så lange mellomrom som mulig.

Maskinen skal også igjennom en mer omfattende rensing fra tid til annen. Da er det en fordel om dette kan gjøres så enkelt som mulig, og uten at du må rote frem bruksanvisningen.

Om vinneren

Maskinen fra DeLonghi vinner ganske enkelt fordi den lager den beste kaffen. Med god margin. Her får du så god kaffe at du etter vår mening kan leve med at ikke brukervennligheten er like god som på enkelte av de andre maskinene.

Den maskinen som gjør det best på begge kriteriene er Miele. Den er vår nummer to på listen over maskiner du bør vurdere. God kaffe og svært enkel å bruke.

På de tre siste maskinene har vi trukket for på manglende kvalitet på kaffen, eller at de er tungvinte å bruke.

Les også:

Her er den beste spesialkaffen

Slik får du perfekt kaffe på presskannen

Slik blir kaffen raskest drikkbar

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning