Test av gryter

Store sprik i kvaliteten da vi testet gryter

Terningkast 6 til bare én av 17 gryter.

GRYTA KOKER: Ulike koketid, dampløsninger, håndtak og rengjøring er momenter som skiller mellom grytene i denne testen.
GRYTA KOKER: Ulike koketid, dampløsninger, håndtak og rengjøring er momenter som skiller mellom grytene i denne testen. Foto: Øyvind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

I testpanelet satt Morten Leiren og Jan Mårtensson. De er begge kokker og jobber til daglig hos Fjelberg Fisk & Vilt. Leiren har gått i lære på Grand Hotell og har jobbet på flere av Oslos bedre restauranter. Mårtensson har tidligere vært kjøkkensjef på Stortorvet Gjestgiveri.

Alle grytene ble testet ved å koke opp vann (vi brukte samme forhold for alle grytene; 1 dl per diameter) for å sjekke koketid, hvordan grytene oppførte seg under koking av vann med lokk, om håndtakene var gode å holde i/ble veldig varme under koking og hvordan det opplevdes å helle av vannet etter koking.

I tillegg kokte vi opp 1 dl melk i hver gryte, under middels varme, og lot det koke i 2 minutter for å se om melken brant seg lett fast i gryten. Vi så også på rengjøring av grytene i etterkant. Alle grytene er testet på samme temperatur, i like lang tid og på samme plate. Vi presiserer at det er brukt induksjon under hele testen.

Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Mens den stilige blenderen og opphenget med de flotte kokkeknivene gjerne får hedersplassen på kjøkkenbenken, blir grytene stuet i et skap. Blodig urettferdig, dette er kanskje det redskapet du bruker mest, og du tar det som en selvfølge at gryta skal fungere prikkfritt hver gang.

Derfor har vi valgt å løfte denne kjøkkensliteren frem i lyset, og vi har funnet ut hvilke som fungerer bra og hvilke du bør styre unna.

Utvalg av gryter

Vi har testet 17 gryter som kan brukes på induksjonsplater, de fleste i rustfritt stål. Størrelsen er rundt tre liter.

I utgangspunktet ønsket vi kun gryter med to håndtak, men vi måtte gjøre noen unntak her. Alle grytene får du kjøpt i de store kjedebutikkene og nettbutikkene som selger kjøkkenutstyr.

Kriterier

Vi var på jakt etter gryter som er gode å håndtere, og da snakker vi gjerne om tyngde og balanse. Svært ofte skal du helle varmt vann av gryten, og da er det viktig med gode håndtak og et godt lokk. Håndtakene skal ha god størrelse som gir hendene god avstand til kjelen, og de skal ikke bli for varme. Lokket er den mest undervurderte delen på en gryte.

De smarteste lokkene i denne testen har håndtak som gjør at de ligger på plass og er utstyrt med hull slik at det er svært enkelt å helle av vannet på en sikker og kontrollert måte.

En god gryte skal også lede varmen godt og fordele den jevnt i bunnen. Det betyr at det må være en tykk bunn i skikklige materialer. Da unngår du at melken svir seg, og vannet koker raskt.

Vinneren

Testvinneren var soleklart mest praktisk i forhold til hvordan lokket var konstruert og helling av vann. Det var Eva Solo Gravity pot som stakk av med seieren på hele 6 poeng.

Testpanelet sier dette om gryten:

- Dette er en fin gryte med praktisk lokk som gjør det veldig enkelt å helle av vannet etter koking. Måleenhet inne i selve gryten og to dampsoner i lokket. Man trenger ikke vri på lokket for å få helt av vannet, og det er lett å fjerne. Gryten oppleves som enkel og fin, og hankene blir ikke varme under koking. I tillegg har gryten fin vekt og god balanse. Testens beste, særlig på grunn av det smarte lokket. I tillegg er den lett å rengjøre etter koking av melk.

Helt i bunnen av testen finner du Invite Solid, som i følge testpanelet ikke oppleves som solid i det hele tatt. De sier dette om gryten: Gryten har små og trange håndtak. Pluss for at de er gummibelagt. Det er ikke spesielt godt å helle vannet av gryten etter koking.

Lokket vingler litt og det føles som om det er litt kjipt å få helt av vannet på en enkel måte. Gryten oppleves som litt billig og enkel. Vannet koker fort over når den er velfylt, så ikke fyll den helt opp med vann er tipset. Dampsone (i hull) og måleenhet i gryten. Pluss for at det er glasslokk som gjør at det er enkelt å se når vannet koker. Ikke av den enkleste gryten å rengjøre etter å ha kokt melk i den.

Grytetips

– Husk at melk aldri skal koke, sier Morten Leiren, den ene av kokkene i testpanelet. Når man varmer opp melk skal man varme den opp til kokepunktet, deretter skru ned varmen og bare la den trekke. Hvis ikke koker den bare over, og til slutt vil den svi seg i bunnen. Skal man eksempelvis lage en hvit saus fra bunnen av, bør man varme op melken på forhånd slik at man unngår at ting svir seg.

Når du skal helle av kokende vann, er det lurt å bruke et kjøkkenhåndkle i stedet for gryteklut. Legg det på tvers over grytelokket og ned rundt håndtakene. Da sklir ikke kokket av, og du slipper å brenne deg på håndtakene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning