Test av bokseåpner

Test av boksåpnere: To av disse klarer vi ikke å bruke

Det gikk ikke helt som smurt da vi testet boksåpnere.

TEST AV BOKSÅPNERE: Vi har testet sju ulike boksåpnere som koster fra 19 til 399 kroner.
TEST AV BOKSÅPNERE: Vi har testet sju ulike boksåpnere som koster fra 19 til 399 kroner. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
TESTVINNER: Tupperware har den beste boksåpneren i testen.
TESTVINNER: Tupperware har den beste boksåpneren i testen. Foto: FOTO: Tore Fjeld
STRØM: Boksåpneren fra Princess er et lite multiverktøy som krever strøm.
STRØM: Boksåpneren fra Princess er et lite multiverktøy som krever strøm. Foto: FOTO: Tore Fjeld.

Om testen:

7 ulike boksåpnere for hermetikkbokser er brukertestet av Klikk.nos testjournalister Bjørnhild Fjeld og Tore Fjeld. Vi har vurdert hvor godt boksåpnerne fungerer for å åpne ulike typer hermetikkbokser ¿ hvor enkelt det er å skjønne hvordan de brukes, om det blir søl under åpning, og om det etterlates skarpe kanter på boksen etter åpning. Utvalget består av boksåpnere vi har fått tilsendt av produsenter/forhandlere.

Hermetikk er en grei måte å langtidslagre mat på – tomater, mais, fiskeboller, suppe, bønner og tunfisk – dette er bare noen av matvarene som ofte selges i hermetikkbokser. Du trenger en god boksåpner ganske ofte, med mindre du vil prøve å åpne boksen med bare hendene.

Noen typer bokser har riktignok en egen åpner (ring), men de fleste har vel erfart at denne ofte kan falle av i forbindelse med forsøk på åpning. Men hvilken boksåper er best? Det har vi testet. 

Fra 19 til 399

Det finnes boksåpnere i alle prisklasser – de vi testet kostet fra 19 til 399 kroner. Og det er her sånn at du til en stor grad kan si at du får det du betaler for.

De to billigste og enkleste boksåpnerne, begge fra Clas Ohlson, klarte vi rett og slett ikke å åpne boksene med, de er rett og slett ikke skarpe nok.

I prinsippet er det fint å ha en liten og hendig boksåpner til å åpne turprovianten med, men de må jo virke for at det skal være noen vits i å ha dem med i sekken.

I tillegg til at den skal klare å åpne en hermetikkboks, mener vi at en boksåpner også skal være enkel å bruke. Helst skal du skjønne av deg selv hvordan den fungerer, uten bruksanvisning. Det er tross alt ikke en romrakett det er snakk om, men en ”dings” til å åpne en metallboks med. Det er også et poeng at boksåpneren ikke etterlater seg skarpe kanter på boksen eller toppen som du kan skade deg på.

Tupperware best i test

I testen har vi prøvd sju forskjellige boksåpnere – av dem fem manuelle, en batteridrevet og en som trenger strøm for å virke. Ut fra en totalvurdering mener vi at boksåpneren fra Tupperware er klart best i test.

Den er enkel å bruke og trenger ikke strøm eller batterier. Den er også ergonomisk utformet slik at også personer med redusert armstyrke kan klare å bruke denne.

Den største fordelen er imidlertid at åpneren aldri kjører seg fast, og det blir ingen skarpe kanter på boksen etter åpning. Ulempen med Tupperwares åpner er at den er ganske dyr, og det trengs en forklaring før du bruker den første gang. Men har du først lært å bruke den, vil du synes at den er helt genial. 

Taperen: Ulike preferanser

Kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson er ikke overrasket over at Tupperwares boksåpner kommer bedre ut enn de enkleste modeillene fra Clas Ohlson.

– Boksåpnere kommer i like mange varianter som det finnes preferanser. Mange sverger fremdeles til de klassiske variantene som gjorde det dårlig i denne testen, andre foretrekker de med vridere eller de elektriske. At vår lille reiseboksåpner til 19,- taper mot Tupperware sin modell som koster 389,- er å forvente. Vi tror uansett at noen turinteresserte lesere vil tenke at vår reiseboksåpner er perfekt på tur, uavhengig av dette testpanelets preferanser, sier Tully.

Batteridrevet

One Touch sin batteridrevne hermetikkåpner selges blant annet hos Enklere Liv, og er et nyttig hjelpemiddel for de som ikke har armstyrke nok til å bruke en vanlig boksåpner. Vi opplevde imidlertid at det ble litt søl da vi åpnet en fiskebolleboks, og det blir også en skarp kant på boksen etter åpning.

Den dyreste boksåpneren i testen er fra merket Princess, og selges i elektroforretninger. Denne må kobles til en stikkontakt, og er også et multiverktøy med knivsliper og flaskeåpner.

Som boksåpner funker den helt greit, selv om vi må se i bruksanvisningen for å skjønne hvordan den brukes. Vår umiddelbare tanke er likevel at det er litt som å ”skyte spurv med kanoner”. Skal denne boksåpneren bli brukt, må den få en fast plass på benken, og den vil kun fungere på steder med strøm. 

Litt hermetikk-fakta

Har du forresten lurt på hvorfor mat som er lagret i hermetikkbokser kan oppbevares så lenge? Dagens regler i Norge tillater at hermetikk oppbevares i tre til fem år, men mange har nok også opplevd å spise langt eldre hermetikk uten å få vondt i magen. For eksempel vil de som har avtjent militærtjeneste ha fått servert Forsvarets RSP (Reserve strids proviant) av ”god årgang”. 

Definisjonen på hermetikk er matvarer som er lagt i lufttett emballasje, oftest en forseglet boks av metall, som så blir sterilisert ved oppvarming slik at bakterier dør. Opprinnelsen til navnet ligger i myten om guden Hermes Trismegistos som hadde et segl som kunne lukke hermetisk. Hermetikkens oppfinner var franskmannen Nicolas Appert som vant en pris i 1809 for å ha utviklet en metode for å konservere matvarer til militært bruk.

I Norge var det en stor hermetikkindustri som hadde sin storhetstid fra slutten av 1800-tallet til 1970-tallet, med produksjon av fiskehermetikk. Da fryseboksen og kjøleskapet kom, tapte hermetikken imidlertid sin popularitet. Men fortsatt har hermetikken sitt fortrinn i at den kan oppbevares lenge uten at den må stå kaldt – for eksempel på hytter uten kjøleskap, på tur, etc.

Les også:

Her er de beste fiskebollene

Pristest: Du kan spare 22.500 i året

10 kjøkkenredskaper du må ha

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning