Test av blendere:

- Blenderen med tappekran er en garantert sommerhit

Geniale smoothie-maskiner og vinglete plastdingser - vi har testet årets blendere.

SMOOTHIE: En lekker drikk med frukt og bær passer både til hverdag og fest.
SMOOTHIE: En lekker drikk med frukt og bær passer både til hverdag og fest. Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen:

Vi har i samarbeid med kokk Jan Ivar Nykvist testet 9 ulike blendere som føres i norske elektrobutikker. OBS: Logik og Sandstrøm føres bare hos Elkjøp/Lefdal, Coline føres av Clas Ohlson. Blenderne vi har testet har en veiledende utsalgspris fra 299 til 1179 kroner. Wattstyrke på motoren varierer fra 450 til 1250 watt.

Alle blenderne er testet over en periode på cirka 1 måned. I testen har vi prøvd blenderne til smoothie med frosne bær, isknusing, supper/gryter, samt grønnsakspureer.

Jan Ivar Nykvist har tidligere testet blant annet stekepanner og potetsalat for Klikk.no. Han jobber til daglig som kokk og kokebokforfatter, og har nylig gitt ut grillboken "Glød" (Gyldendal). Han er også kjent fra tv-programmet Norges grillmester og grillteamet Team BarbieQ.

Smoothie er veldig trendy for tiden, og for å lage en god smoothie, trenger du også en god blender. Blendere til hjemmebruk finnes i ulike merker, varianter og prisklasser – vi har testet 9 av dem over en periode på 1 måned.

- Generelt er det sånn at du bør velge en blender med så kraftig motor som mulig. Det er gjerne det som skiller de gode fra de mindre gode blenderne, mener kokk og kokebokforfatter Jan Ivar Nykvist, som har utført testen i samarbeid med Klikk.no.

De beste og dårligste

To blendere skiller seg ut i positiv retning: Wilfa Knus S BL-1200 og Philips Problend 6 HR2195/90. Wilfa-blender får terningkast 5, mens Philips får terningkast 6 og er dermed testvinner. De har relativt kraftig motor, blender effektivt og står stødig og godt på benken. 

I motsatt ende av skalaen plasseres blenderne fra Logik, Coline og OBH Nordica. Alle disse sliter med de tøffeste oppgavene, altså knusing av frosne bær. 

- Dette er blendere som gir "plastfølelse", du kjenner at dette ikke er kvalitetsprodukter som vil holde lenge. De er også vinglete og ustabile, sier Nykvist.

Motoren kan brenne seg

De fleste bruker blenderen til å lage smoothie med frosne bær, og dette er en oppgave som krever skarpe kniver og god motorkraft. Er motoren for svak, vil du kunne risikere at den brenner seg og blenderen rett og slett blir ødelagt. 

- Rent generelt er det ikke så stor forskjell på hvordan de ulike blenderne løser de ulike blender-oppgavene. Det som skiller er hvordan de takler å knuse frosne bær, sier Jani Ivar Nykvist.

- Mens de kraftigste klarer jobben uten at du trenger å gjøre noe annet enn å fylle på ingredienser og sette i gang, sliter de med svakere motor mer. Du må gjerne stoppe og røre rundt flere ganger, sier Nykvist.

Husk nok væske

Til til mykere ingredienser, som hvis du skal lage supper elller grønnsakspuréer, fungerer alle blenderne i praksis likt. Det er imidlertid viktig at du ikke fyller blenderen for full, hvis du skal få et godt resultat.

Det må også være tilstrekkelig med væske i blandingen, slik at blenderen klarer å røre rundt.

- Siden en blender bare har kniver i bunn, trengs det alltid litt væske for at den skal kunne fungere. Du kan ikke bruke en blender til for eksempel å knuse mandler eller kutte opp grønnsaker, forklarer Nykvist.

Spesialfunksjonene

Flere av blenderne har spesialfunksjoner, for eksempel en egen knapp for å lage smoothie. Disse fungerer kun hvis du bruker oppskriftene som følger med i oppskriftsheftet du får når du kjøper blenderen. 

- De fleste bruker nok ikke oppskrift når de lager smoothie, men tar oppi litt av hvert. Noen foretrekker også smoothien ganske tyktflytende. Da er min erfaring at det er vel så bra å bruke den vanlige hastighetsjusteringen på blenderen, som spesialfunksjonene, sier Nykvist.

Tips: Her er 10 sunne smoothies du kan lage

En av blenderne, Kenwood SB 327 Smoothie Blender, har egen tappekran slik at du kan tappe smoothie direkte ned i glasset. Fiks funksjon, men den krever at du lager smoothien ganske tyntflytende, hvis ikke kan det fort tette seg. 

- Dette er en blender som garantert blir en hit på sommerfesten, du kan for eksempel lage frozen margarita og tappe rett i glassene, sier Jan Ivar Nykvist.

Begrenset nytte

Uansett hvilken type blender du velger, er det en viss fare for at den ender opp stuet vekk i et skap, eller som et irritasjonsmoment på kjøkkenbenken. En blender tar mye plass, og den bør helst være i jevnlig bruk for å forsvare sin posisjon på kjøkkenet.

Mange familier lager smoothie hver morgen, da er en blender veldig kjekk å ha. Men hvis du har en kjøkkenmaskin, kan du også lage både smoothie og andre flytende retter i den.

Mange kjøkkenmaskiner har sin egen blender, så hvis du har dårlig plass er det ikke sikkert du trenger en ekstra "kjøkken-dings". 

- En blender kan brukes til relativt få arbeidsoppgaver på kjøkkenet. Det er først og fremst til smoothie den er genial. Til supper og grønnsakspuréer funker det like godt med stavmikser, sier Nykvist.

Forsiktig med glasskolben!

Alle blenderne vi har testet er relativt enkle å rengjøre - de kan skrus fra hverandre og delene kan vaskes i oppvaskmaskinen. Men vær forsiktig så du ikke mister glasskolben i gulvet - hvis den knuser kan du like godt kaste hele blenderen.

- Glasskolben på en blender er ganske tung å håndtere, og kan fort glippe hvis det for eksempel er barn som lager seg smoothie etter skolen. Noen blendere er dessuten høye og vinglete, og oppleves derfor ikke som særlig trygge å bruke, sier Jan Ivar Nykvist.

Les også:

Kenwood vs. Kitchenaid kjøkkenmaskiner

Slik gikk det da vi testet vaffeljern

Dette er den beste stekepannen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning