Test av batterier til verktøy

For å utføre denne testen festet vi en 20-kilos vekt til en selvbygget rigg

Slik fant vi det beste verktøybatteriet!

TEST: Vi har testet batterier og ladere
TEST: Vi har testet batterier og ladere Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

Når vi har testet batterier tidligere, har vi skrudd skruer. Et overkommelig prosjekt med batterier på 1,5 og 3 Ah, men med disse batteriene ville det blitt rundt 12000 skruer, så her måtte vi gi mer motstand.

Drill på treningssudio

Løsningen ble bygging av en en rigg der produsentens egen drill løfter en vekt på 20 kilo 80 centimeter opp fra gulvet. Dette betyr, grovt regnet, at et løft tilsvarer to skruer i dimensjon 5 x 60mm. De seigeste batteriet fra Milwaukee klarte 540 løft, mens AEG kom dårligst ut med 333 løft.

Tidligere i høst testet vi oppladbare multikuttere. Da fikk vi noen gode poenger i kommentarfeltet rundt batterier og ladere. I svaret lovet vi å komme tilbake med en egen test av batterier og ladere. Den kommer her.

Alle verktøyprodusentene har sitt eget system når det gjelder batterier og ladere, ingen ting går om hverandre. Det betyr at kappløpet om de beste batteriene og laderne fører til stadige nyvinninger, og nå har utviklingen virkelig satt fart.

Produsentene har lansert 4 og 5 Ah batterier, og 6 Ah dukker opp ganske snart. Dette er batterier som gjør en stor forskjell om du bruker de mer strømkrevende verktøyene, slik som sirkelsagene vi nylig testet.

Utvalg

Utvalget er batterier og ladere i det som kalles proffsegmentet, og alle de store merkene er representert.

Kriterier

Vi har ønsket å finne ut av hvem som lager de beste batteriene, og laderne.  Hvilke batterier har lengst brukstid, og hvilke ladere lader fortest? Resultatet av rangeringen er kombinasjonen av disse to kriteriene. Batteriene har 18V styrke, og vi har testet batterier med 4 og 5 Ah sammen. Ulik Ah er justert for i utregningen av resultatet. Det samme er gjort med ladetiden.

Resultatet

Milwaukee har batteriet med lengst brukstid, med batteriet fra Metabo hakk i hæl. Dette er 4 Ah batterier, og begge disse presterte langt bedre enn mange av batteriene på 5 Ah, og nær dobbelt så bra som det dårligste batteriet i testen. Metabo har en raskere lader, så totalen gjør at vi kårer Metabo til vinner.

Om det var stor forskjell på brukstiden, var det minst like stor forskjell på ladetiden. Mange av batteriene med kort brukstid er paret med en rask lader. Slik som batteriet fra AEG. Det har kortest brukstid, men er kombinert med testens nest raskeste lader. Da blir totalen akseptabel.

Poeng

Alle produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen. Oppgitt pris er på kun batteri.

Vil du ha mer verktøystoff og tester? Sjekk ut Facebooksiden Snekring og verktøy

Les også dissse testene:

Test av multikuttere med ledning

Test av målebånd

Test av håndsager

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning