Test av barnestoler

Test av barnestoler

Bare seks av ti barnestoler oppfyller samtlige sikkerhetskrav i vår test. Flere av stolene kan være livsfarlige om uhellet er ute – verst i test er klassikeren Sofus.

TEST: VI tester høye barnestoler
TEST: VI tester høye barnestoler Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

I en høy barnestol blir små barn store. Barna kommer opp på samme nivå som foreldrene, og de kan sitte rundt et vanlig bord og spise. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har på oppdrag fra F&B testet ti høye barnestoler for mindre barn, i samarbeid med Testfakta.

Ikke alle er trygge

Av de ti stolene i vår test er det bare seks som oppfyller alle sikkerhetskravene. De to beste stolene er Brio og Svan, som begge klarer samtlige sikkerhetskrav, og samtidig er stabile og vanskelig for barnet å reise seg opp i. Stolene fra BabySeat, Stokke, Ikea og Brevi klarer også alle sikkerhetskravene, og er stabile stoler. Men disse er ikke like godt konstruert for å hindre barnet i å reise seg opp i stolen.

Kan knekke sammen

Sofus kommer dårligst ut i sikkerhetstesten. Denne stolen kan rett og slett være livsfarlig for den som sitter i den, og den får alvorlige anmerkninger på flere områder. Den alvorligste gjelder stolens låsemekanisme. Sofus har en konstruksjon som gjør at den kan felles ut, slik at den også fungerer som et gulvbasert lekebord med stol.

En låsemekanisme skal forhindre at den ufrivillig bretter seg ut når den står som høy barnestol. Mekanismen skal aktiviseres av barnets tyngde, noe den ikke gjør (barnet må veie minst 15 kg for at låsemekanismen skal fungere). Stolen kan dermed regelrett knekke sammen som en felle. Barnet kan i verste fall tippe både seg selv og stolens overdel fremover, eller et søsken kan dytte barnet over ende.

Alle høye barnestoler som selges på det norske markedet skal være godkjent etter den europeiske standarden SS-EN 14988, som stiller en rekke sikkerhetskrav for å beskytte barn fra ulike typer av skader og ulykker. Visse krav gjelder selve konstruksjonen på stolen, at den skal være sikker og stabil. Andre krav omhandler stolens utforming, at den ikke skal kunne volde barnet skader.

LES OGSÅ: Tips når du kjøper barnestol

De to stolene fra Marinträ 123 og Ruffknuff får begge alvorlige anmerkninger for at åpningen i ryggstøet er for stor. Barnet kan dermed sitte fast med hodet fra baksiden av stolene. Høyden på rygg- og sidestøtter er dessuten for lave på begge stolene. Stolen fra Bloom får én alvorlig anmerkning i sikkerhetstesten: Frontbøylen løsnet veldig lett når stolen var i liggestilling. Det finnes da en risiko for at barnet sparker eller dytter på bøylen (eller at søsken drar i bøylen), slik at den løsner og barnet ramler ut.

Farlige fall

Fallulykker fra høye barnestoler er dessverre ganske vanlig for små barn. De vanligste ulykkene er relatert til stolens stabilitet, og om barnet klarer å reise seg opp i stolen. Hvis stolen er trang nok, klarer ikke barnet å reise seg. Det finnes stoler som har en justerbar sittedel, der en bøyle eller plate som dyttes mot det sittende barnet er med på å hindre at det reiser seg. Sele kan være en annen løsning.

Samtlige av de ti stolene i vår test klarer stabilitetskravene, og den mest stabile stolen er svenskproduserte Marinträ 123. Men standardens krav på stabilitet bakover er ikke tilstrekkelig for at stolen ikke kan velte dersom barnet setter føtte¬ne mot et bord og presser seg bakover. Det er derfor viktig å tenke på at selv om en stol oppfyller alle sikkerhetskravene, er det ikke ensbetydende med at den er "sikker".

Skal utbedre svakhetene

- Fra og med november måned skal alle være stoler være justert så vi oppfyller de dagsaktuelle normene, sier Karin Bogg i Marinträ ab når hun får resultatene fra testen. Disse stolene forhandles i Norge ghennon Trigonor, Clausen & Heyerdahl i Smarthandel.

Må låses ved håndkraft

Distributøren av Sofus stolen reagerer på at stolen får stryk i testen.

- Låsen skal ikke låses ved hjelp av barnets tyngde, men den skal fysisk låses med håndkraft, og i tillegg skal sikkerhtesstoppen festes når stolen skal bruse i høy posisjon. Denne fremgansmåten kommer fram på bruksanvisningen, skriver Hanne Gudem, daglig leder i ENG Norge i en e-post til Foreldre & Barn.

Les flere forbrukertester her

Best i test

Brio Sit

TEST: Brio Sit
TEST: Brio Sit Foto: FOTO:Testfakta

Cirkapris: Kr 1700

Beskrivelse: Stol i metall, plast og tre. Justerbar sittehøyde. Stolen har sikkerhetsbelte. Frontbøyle og "sittekurv" til baby selges separat. Kan fungere som vanlig stol for litt eldre barn. Lett å montere.

Sikkerhetsanmerkninger: Ingen

Stabilitet: 4,5

Holder barnet på plass: 4,6

Totalkarakter: 4,6

www.stokke.com

Veldig bra

Svan

Cirkapris: Kr 1799

TEST: Høye barnestoler
TEST: Høye barnestoler Foto: FOTO: Testfakta

Beskrivelse: Stol i tre. Justerbar sittehøyde. Stolen har ikke sikkerhetsbelte. Frontbøyle selges separat. Bra monteringsanvisning. Svært enkel å montere.

Sikkerhetsanmerkninger: Ingen

Stabilitet: 3

Holder barnet på plass: 5

Totalkarakter: 4

www.svan.com

Stabil

Brevi Slex

Cirka pris: Kr 1299

Beskrivelse: Stol i metall og plast. Justerbar sittehøyde. Stolen har ikke sikkerhetsbelte. Frontbøyle og beinskille følger med. Kan fungere som vanlig stol for litt eldre barn. Utydelig monteringsanvisning.

TEST: Høye barnestoler
TEST: Høye barnestoler Foto: FOTO: Testfakta

Sikkerhetsanmerkninger: Ingen

Stabilitet: 4,4

Holder barnet på plass: 3,5

Totalkarakter: 3,9

www.brevi.eu

Bra

Stokke Tripp Trapp

Cirkapris: Kr 1700

Beskrivelsese: Stol i tre. Justerbar sittehøyde. Sikkerhetsbelte, frontbøyle og ryggstøtte til baby selges separat. Kan fungere som vanlig stol til litt eldre barn.

Sikkerhetsanmerkninger: Ingen

TEST: Høye barnestoler
TEST: Høye barnestoler Foto: FOTO: Testfakta

Stabilitet: 3,3

Holder barnet på plass: 4,3

Totalkarakter: 3,8

www.stokke.com

Billig og bra

Ikea Antilop

Cirkapris: Kr 98

Beskrivelse: Stol i metall og plast. Sittehøyden kan ikke justeres. Sikkerhetsbelte følger med. Fungerer bare som stol til små barn. Bra monteringsanvisning. Svært enkel å montere.

Sikkerhetsanmerkninger: Ingen

Stabilitet: 3,3

TEST: Høye barnestoler
TEST: Høye barnestoler Foto: FOTO: Testfakta

Holder barnet på plass: 3,9

Totalkarakter: 3,6

www.ikea.no

Billig og bra

Babyseat

Cirkapris: Kr 999

Beskrivelse: Sammenleggbar stol i metall og plast, med vattert sittedel og fire låsbare hjul. Justerbar sittehøyde, integrert bord og sikkerhetsbelte.

Sikkerhetsanmerkninger: Ingen

Stabilitet: 3,3

Holder barnet på plass: 3,1

TEST: Høye barnestoler
TEST: Høye barnestoler Foto: FOTO:Testfakta

Totalkarakter: 3,2

Denne stolen kan bestilles fra [email protected]

Stabile stoler

Marinträ 123

Cirkapris: Kr 1199

Beskrivelse: Stol i tre, med justerbar sittehøyde. Frontbøyle og beinskiller følger med. Stolen har ikke sikkerhetsbelte. Relativt lett for barnet å reise seg opp i stolen. Lett å montere.

Sikkerhetsanmerkninger: 1. Rygg- og sidestøttene er for lave når sitsen er på høyeste nivå. 2. For stor åpning mellom ryggstøet og sitsen.

Stabilitet: 5

Holder barnet på plass: 2,8

Totalkarakter: Oppfyller ikke sikkerhetskravene

TEST: Høye barnestoler Marintra 123
TEST: Høye barnestoler Marintra 123 Foto: FOTO:Testfakta
TEST: Høye barnestoler  Marintra Ruff Knuff
TEST: Høye barnestoler Marintra Ruff Knuff Foto: FOTO:Testfakta

Marinträ Ruff Knuff

Cirkapris: Kr 895

Beskrivelse: Stol i tre, med justerbar sittehøyde. Frontbøyle og beinskiller følger med. Stolen har ikke sikkerhetsbelte. Relativt lett for barnet å reise seg opp i stolen. Lett å montere.

Sikkerhetsanmerkninger: 1. Rygg-og sittestøttene er for lave når sitsen er på høyeste nivå. 2. For stor åpning mellom ryggstøet og sitsen.

Stabilitet: 3,2

Holder barnet på plass: 2,8

Totalkarakter: Oppfyller ikke sikkerhetskravene.

www.marintra.com

Dyrest

Bloom Fresco

Cirkapris: Kr 2999

Beskrivelse: Stol i metall og plast, med vattert sits. Stolen kan høyes og senkes, roteres 360 grader og sittedelen kan felles ned til liggende stilling. Justerbar sittehøyde som er svært enkel å justere. Sikkerhetsbelte og frontbøyle inngår. Lett å montere.

Sikkerhetsanmerkninger: 1. Frontbøylen som holder fast barnet løsner svært lett. 2. Utydelig monteringsanvisning.

Stabilitet: 3,6

Holder barnet på plass: 2

Totalkarakter: Oppfyller ikke sikkerhetskravene.

www.bloombaby.no

Farlig

TEST: Høye barnestoler
TEST: Høye barnestoler Foto: FOTO: Testfakta

Sofus

Cirkapris: Kr 498

Beskrivelse: Stol i tre. Stolen kan felles fram til og omformes til et lekebord med stol på hjul. Stolen har ikke sikkerhetsbelte. Beinskiller følger med. Re¬la¬tivt lett for barnet å reise seg opp i stolen.

Sikkerhetsanmerkninger: 1. Klemfare. 2. Farlige åpninger. 3. Låsemekanismen fungerer ikke som den skal. Stor fare for at stolen vippes fremover når barnet sitter i. 4. Har ikke monterings- og bruksanvisning.

Stabilitet: 3,2

Holder barnet på plass: 2,4

Totakarakter: Oppfyller ikke sikkerhetskravene

ENG Norge:69 94 71 00

TEST: Høye barnestoler
TEST: Høye barnestoler Foto: FOTO: Testfakta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning