Stuer

Ti rom for stuegriser

La deg inspirere av disse ti stuene.

TIDLIGERE SMIE: Den digre stua i svart og hvitt befinner seg i en renovert kunstsmie utenfor den belgiske byen Lier. Beboerne samles i sofaen for å se film fra en projektor som er montert i himlingen. Bildet er tatt av den flamske fotografen Marc Lagrange og har navnet Rwanda Girl.
TIDLIGERE SMIE: Den digre stua i svart og hvitt befinner seg i en renovert kunstsmie utenfor den belgiske byen Lier. Beboerne samles i sofaen for å se film fra en projektor som er montert i himlingen. Bildet er tatt av den flamske fotografen Marc Lagrange og har navnet Rwanda Girl. Foto: Foto: Luc Roymans-Chilli Media/House of pictures
Publisert Oppdatert
SVART, HVITT OG LUNT: Et nesten svart/hvitt interiør føles likevel varmt på grunn av tekstiler, tre og kunst.
SVART, HVITT OG LUNT: Et nesten svart/hvitt interiør føles likevel varmt på grunn av tekstiler, tre og kunst. Foto: Foto: Luc Roymans-Chilli Media/House of pictures

Ifølge en undersøkelse Norstat har utført for finn.no har halvparten av norske boligeiere planer om å pusse opp den nærmeste fremtiden. Tidligere har oppussing av kjøkken og bad hatt høyest prioritet. For første gang er det nå oppussing av soverom nordmenn sier at de vil prioritere.

Stua har i en årrekke blitt sett på som selve stasrommet, men denne statusen synes nå altså å være på retur.

Kanskje vil disse ti stuene, som tidligere har vært presentert i interiørmagasinene Bonytt og Rom 123, inspirere til å se på stua med nytt blikk.

Se også flere stuer i vår Inspirasjonsguide.

Konsekvent fargepalett

Denne stuen glimrer med sitt fravær av farger. Vegger, møbler og bilder er holdt i svart eller hvitt, til nød noe midt i mellom. Myke, upretensiøse sofaer og svulmende koseputer sørger likevel for at atmosfæren ikke blir for streng.

Lang, lang rekke

Sofaen løper langs hele kortveggen i stua. Her kan to voksne ta middagsluren samtidig. Lenestolene og de to furubordene omarrangeres når det kommer gjester. Ellers står de langs vinduet for ikke å oppta for mye gulvplass.

LANG SOFA: Sofaen er satt sammen av fire moduler fra Bolia. Beboeren har selv sydd putene og malt det store maleriet. Bordlampen er fra Diesel.
LANG SOFA: Sofaen er satt sammen av fire moduler fra Bolia. Beboeren har selv sydd putene og malt det store maleriet. Bordlampen er fra Diesel. Foto: Foto: Anniken Zahl Furunes

Fri utfoldelse i hvit ramme

Sofatekstilet er denne stuens definitive blikkfang. Mønsteret er designet av den svenske formgiveren Josef Frank.

Enda mer ornamentikk finner vi i noen marokkanske artefakter samt et par afrikanske skulpturer i tre.

Takket være en hvit ramme og ellers nedtonet tekstilbruk blir inntrykket likevel ikke kaotisk.

Kunstnerstue

Bolig utland - søstrene Britt-Marie Pielbusch og Anna-Lena Nordin deler herskaplig leilighet i Strandvägspalatset, Strandvägen, Stockholm.  Bolig utland - søstrene Britt-Marie Pielbusch og Anna-Lena Nordin deler herskaplig leilighet i Strandvägspalatset, Strandvägen, Stockholm.
Bolig utland - søstrene Britt-Marie Pielbusch og Anna-Lena Nordin deler herskaplig leilighet i Strandvägspalatset, Strandvägen, Stockholm. Bolig utland - søstrene Britt-Marie Pielbusch og Anna-Lena Nordin deler herskaplig leilighet i Strandvägspalatset, Strandvägen, Stockholm. Foto: Helén Pe

Murvillaen i Oslo er eklektisk innredet.

- Som kunstner har man begrenset med penger, og jeg har hatt stor glede av å lete etter gamle bygningsdeler og fine detaljer fra en svunnen tid, sier beboeren som er forfatter og kunstner. Den antikke trerammen rundt peisen ser ut som den alltid har vært der, men er et kupp fra et bruktmarked i Nederland.

Kjempemøbel midt i stua

Sofaen trenger ikke alltid plasseres inntil en vegg - særlig ikke om den benyttes til tv-titting og motsatt vegg er langt unna. Denne sittegruppen er møblert med en omfangsrik sofa med integrerte hyller på hver side.

EKLEKTISK STUE: Rommet er preget av ulike stilarter.
EKLEKTISK STUE: Rommet er preget av ulike stilarter. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Stuen er innredet av interiørdesigner Camilla Tangen for en travel forretningsmann som bare bor i Oslo sporadisk.

Full fargefest

Norske stuer flest kjennetegnes av hvite vegger. Her er det bare himling og gulv som er hvitt, mens resten er preget av et fryktløst forhold til mange sterke farger.

Indiske plasttepper tilfører energi og beskytter gulvet mot slitasje. Ved å lime wallstickers i gull og lilla på det koksgrå tapetet med skogsmotiv synes beboeren å innrede etter mottoet "alt er lov".

HYLLEMØBEL: Puffene og sofaen med integrerte hyller er fra Magazin.
HYLLEMØBEL: Puffene og sofaen med integrerte hyller er fra Magazin. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Stødig stilblanding

ET FYRVERKERI AV FARGER OG MØNSTRE: Fargesterke tepper og tekstiler er en effektiv, enkel måte å tilføre liv og røre i stua på.
ET FYRVERKERI AV FARGER OG MØNSTRE: Fargesterke tepper og tekstiler er en effektiv, enkel måte å tilføre liv og røre i stua på. Foto: Foto: Iben og Niels Ahlberg

Stuen er møblert med gjenstander fra flere verdenshjørner. Et skjembrett av orientalsk type er brukt som veggdekorasjon.

Lysekronen er fra Chile, mens lenestolen i barokkstil ble funnet på et støvete loft og trukket om. Dagsengen er et av funksjonalisten Mies van der Rohes mest kjente møbelstykker.

Rimelig i sveitseren

Alle flater i sveitserhuset er malt hvitt - både innvendig og utvendig. Stua er møblert på lavbudsjett, og består av en miks av Ikea og bruktfunn. Sykkelen i bakgrunnen er fra 1945, og gjør jobben som dekorativ skulptur.

Beige med et fargedrypp

Stuen er innredet med møbler i naturfarger etter ton-i-ton-prinsippet. Det gir et rolig og delikat inntrykk. Den fiolette bordlampen i hjørnet sørger for at paletten blir noe rikere og mer overraskende.

GLOBAL LIVING: Møbler og interiørgjenstander fra ulike deler av verden er satt sammen til en personlig miks.
GLOBAL LIVING: Møbler og interiørgjenstander fra ulike deler av verden er satt sammen til en personlig miks. Foto: Foto: Espen Grønli

Herskapelig og originalt

Det hvitmalte sofabordet er egentlig en opiumsseng fra Vietnam, og kan trylles om til en ekstra gjesteseng ved behov. Vegger og tak er malt kritthvitt, mens fiskebensparketten er malt kullsvart for å gi dybde til rommet. Den lyseblå lenestolen tilfører et ørlite avbrekk fra det ellers svart-hvite miljøet.

- Jeg er glad I kontraster, som svart mot hvitt, stramt mot mykt, gammelt mot nytt, klassisk mot grafisk, sier beboeren.

TYPISK NORDISK: En blanding av Ikea og femtitalls teakmøbler i et hvitt rom er typiske trekk ved den skandinaviske stilen.
TYPISK NORDISK: En blanding av Ikea og femtitalls teakmøbler i et hvitt rom er typiske trekk ved den skandinaviske stilen. Foto: Foto: Siri Møller

Les også:

Høstens stuetrender

Over 300 bilder av stuer i vår inspirasjonsguide

FORSIKTIGE FARGER: Lenestolen er fra Living, sofa fra svenske Engelsson og salongbord fra Konzept HP. Den lilla lampen er kjøpt i Argentina.
FORSIKTIGE FARGER: Lenestolen er fra Living, sofa fra svenske Engelsson og salongbord fra Konzept HP. Den lilla lampen er kjøpt i Argentina. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tv-kveld i stua: Slik leier du film gjennom pc-en

OPIUMSFANTASI: En vietnamesisk opiumsseng er benyttet som salongbord, og utgjør denne stuens hovedattraksjon.
OPIUMSFANTASI: En vietnamesisk opiumsseng er benyttet som salongbord, og utgjør denne stuens hovedattraksjon. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning