Spisebord med utrekk

Slik får du plass til alle gjestene

Disse spisebordene strekker seg når du får gjester.

UTTREKKBART: Bordet SM24 fra Skovby har plass til åtte personer i utgangspunktet, men kan trekkes ut slik at 20 mennesker får plass (lengde: 200 - 512 cm). Se bordet i full størrelse i saken under. Føres bl.a. av Krosby Møbler. Fra kr 16.500.
UTTREKKBART: Bordet SM24 fra Skovby har plass til åtte personer i utgangspunktet, men kan trekkes ut slik at 20 mennesker får plass (lengde: 200 - 512 cm). Se bordet i full størrelse i saken under. Føres bl.a. av Krosby Møbler. Fra kr 16.500. Foto: Foto: Skovby
Publisert Oppdatert

Når slekten samles rundt svineribba i julen gjelder det å ha plass til alle. Én ting er å ha nok, gode spisestoler.

Men er bordet langt nok?

De færreste av oss har behov for spiseplass til ti-tolv personer til daglig. Et fire meter langt spisebord vil derfor okkupere unødig mye plass i stua, og er en dårlig idé dersom du er ute etter å utnytte plassen mest mulig effektivt.

Bord som vokser

Et svar på denne utfordringen er spisebord med uttrekk, altså bord som kan forlenges ved å legge i ekstra bordplater.

Det finnes en rekke varianter i butikkene, i flere ulike stiler og prisnivåer. Bildet i toppen og under viser Skovbys modell sm24 som koster fra ca. 16.000 kroner.

Blant de rimeligste du får tak i er modellen Bjursta fra Ikea; et helt enkelt bord med to skjulte ileggsplater og som gir plass til ti (lengde: 175 - 260 cm).

I samme skandinaviske stil, men med et atskillig lettere uttrykk og mer forfinede detaljer, finner du Norrgavels spisebord i massiv bjørk eller eik.

UTTREKKBART: Bordet SM24 fra Skovby har plass til åtte personer i utgangspunktet, men kan trekkes ut slik at 20 mennesker får plass.
UTTREKKBART: Bordet SM24 fra Skovby har plass til åtte personer i utgangspunktet, men kan trekkes ut slik at 20 mennesker får plass. Foto: Foto: Skovby
RIMELIG OG FORNUFTIG: Ikeas spisebord Bjursta fås blant annet i beiset askfiner og klar akryllakk, kr 1995.
RIMELIG OG FORNUFTIG: Ikeas spisebord Bjursta fås blant annet i beiset askfiner og klar akryllakk, kr 1995. Foto: Foto: Ikea
SVANEMERKET TIL BORDS: Langbordet fra Norrgavel fås med én eller to ileggsplater som er skjult under bordplaten, kr 10 900 - kr 19 600.
SVANEMERKET TIL BORDS: Langbordet fra Norrgavel fås med én eller to ileggsplater som er skjult under bordplaten, kr 10 900 - kr 19 600. Foto: Foto: Jonas Ingerstedt

Etablerte klassikere

Bord med uttrekksmekanisme er ingen ny oppfinnelse. Flere av vår tids viktigste designere har laget modeller som fremdeles er i produksjon. Finske Alvar Aalto er kanskje mest kjent for det norske folk for sin organiske tulipanvase, men arkitektur og møbler var en atskillig mer vesentlig del av hans produksjon.

Bordet H92 ble designet i 1956, og er fremdeles i produksjon hos Artek. Bordet kommer med to ileggsplater på 58 cm som føyes til på hver side. Maks lengde blir dermed 316 cm.

Det ovale langbordet CH 339 ble designet av den danske mesteren Hans J. Wegner i 1962. Bordet har ingen skarpe kanter, og er derfor behagelig å sitte inntil. Prisen er stiv, men så er dette et møbel som typisk vil gå i arv gjennom flere slektsledd.

Landlige langbord

FINSK FINESSE: Uttrekksbordet H92 designet av Aalvar Aalto føres av Artinteriør i Oslo, kr 49 335.
FINSK FINESSE: Uttrekksbordet H92 designet av Aalvar Aalto føres av Artinteriør i Oslo, kr 49 335. Foto: Foto: Artek
DANSK 50-ÅRING: Det ovale bordet CH 339 fra Carl Hansen ble designet i 1962, og er like aktuelt i dag, fra kr 31 145, roberttandberg.com.
DANSK 50-ÅRING: Det ovale bordet CH 339 fra Carl Hansen ble designet i 1962, og er like aktuelt i dag, fra kr 31 145, roberttandberg.com. Foto: Foto: Carl Hansen

Dersom du rurale aspirasjoner for interiøret, og vil forsøke deg på en form for landstil, finnes det flere utrekksbord som kan fungere. Klassisk-romantiske Valencia fra Living er hvitmalt på en måte som produsenten selv kaller for "Old Dirty White", noe som gjør at bordet ved første øyekast kan tas for å være en antikvitet. Bordet har totalt åtte ben, og når bordet ikke er maksimalt utstlått, står de nokså tett-i-tett.

En mer moderne variant som også kan underbygge en landlig stil er er det grovskorne eikebordet York. Bordet kommer med to ileggsplater som til sammen gjør at bordet kan forlenges med en halv meter i hver ende - fra 220 cm til 320 cm. Platene må imidlertid oppbevares et annet sted: i boden - eller kanskje i volumet under trappa?

Renlinjet i eik

Det er ingen tvil om at eik i dag er hva furu var på 70-tallet. Det populære materialvalget er i noen grad spørsmål om smak, men det handler også om egenskaper. Eik er hardere enn furu, og er derfor ikke like utsatt for riper og hakk. Slike materialegenskaper er av særlig betydning når du skal velge det riktige heltregulvet, men teller også om du pleier å utsette bordet for røff behandling. Uansett hvilken tresort du velger deg, finnes det måter å fikse stygge riper og sår i bordplaten.

GAMMELT PÅ LIKSOM: Utrekksbordet Valencia fra Living er behandlet på en måte som gjør at det virker gammelt, b: 120 cm x 110-350 cm, kr 9995.
GAMMELT PÅ LIKSOM: Utrekksbordet Valencia fra Living er behandlet på en måte som gjør at det virker gammelt, b: 120 cm x 110-350 cm, kr 9995. Foto: Foto: Valencia
BENA I KORS: Bordet York designet av Helene Hennie er et av Slettvolls tungvektere, fra kr 33 100.
BENA I KORS: Bordet York designet av Helene Hennie er et av Slettvolls tungvektere, fra kr 33 100. Foto: Foto: Slettvoll

Det renlinjede bordet SH900 Extend fra Carl Hansen forlenges ved trekke dras simpelthen fra hverandre. Bena står fremdeles i hvert sitt hjørne når bordet er utslått. Bordet måler 100 cm i bredden og 190 - 300 cm i lengden.

Bordet Trenton fra Skeidar har rette vinkler og har grovere dimensjoner. Bordet er 180 cm langt, og forlenges ved å føye på en ekstra klaff (à 45 cm) på hver side.

Nye, norskproduserte Engø fra Tonning forlenges med såkalte butterflyplater - et begrep som først gir mening når man ser mekanismen. Bordet fås i to størrelser (88 x 178 eller 100 x 220). Butterflyplaten måler 100 cm.

Runde former

Alle bord er flate på toppen, men ikke alle har hjørner. Blant markedets mest sofistikerte forlengbare bord finnes SM32 fra danske Skovby. Det elipseformede bordet har ileggsplater skjult i sokkelen. Mekanismen lar seg forklare ved å lese en bruksanvisning, men produsenten har tro på at en video virker mer overbevisende.

</p> <p>Mindre spektakulært, men kanskje mer oppnåelig er det elipseformede laminatbordet fra BoConcept, som kan forlenges fra 120 cm til 220 cm ved å sette inn to plater i midten.</p> </div>

SLANKE LINJER: Det elegante utrekksbordet SH 900 produseres av Carl Hansen, fra kr 42 100, roberttandberg.com.
SLANKE LINJER: Det elegante utrekksbordet SH 900 produseres av Carl Hansen, fra kr 42 100, roberttandberg.com. Foto: Foto: Carl Hansen
RIMELIGERE: Bordet Trenton fra Skeidar er tilvirket i massiv og finert eik, kr 4490 (inkl. to plater).
RIMELIGERE: Bordet Trenton fra Skeidar er tilvirket i massiv og finert eik, kr 4490 (inkl. to plater). Foto: Foto: Skeidar
SOMMERFUGLEFFEKT: Eikebordet Engø fra Tonning kommer med Butterflyplater, kr 29 900.
SOMMERFUGLEFFEKT: Eikebordet Engø fra Tonning kommer med Butterflyplater, kr 29 900. Foto: Foto: Arild Solberg

Løse bukker

Et alternativ til utrekksbord er simpelthen å ha to bukker og en plate på lur, for eksempel i boden. Når gjestene blir mange, setter du bukkene og platen inntil spisebordet - så fremt det er plass - og dekker over skjøten med en duk eller to.

For optimal match, tar du mål av ditt eksisterende bord og skjærer til en plate - for eksempel av furu eller kryssfiner - i samme bredde.

For at ekstrabordet skal ha samme høyde som hovedbordet, bør du velge bukker som kan justeres i høyden.

RUNDE HJØRNER: Laminatbordet fra BoConcept blir 220 cm i lengden med begge ileggsplatene i bruk, kr 8990.
RUNDE HJØRNER: Laminatbordet fra BoConcept blir 220 cm i lengden med begge ileggsplatene i bruk, kr 8990. Foto: Foto: Jakob + weiland reklamefoto

Les også:

150 bilder av spisestuer i vår inspirasjonsguide

Hold deg oppdatert: Meld deg nyhetsbrev fra Bonytt.no

Flere spisebord i ulike prisklasser

Slik lærer du barna bordskikk

TREBENTE BUKKER. De løse bukkene fra Hay er blant de mest elegante du kan få tak i. Merk at de ikke kan justeres i høyden. Loop Stand Table koster kr 4949, bukkene kr 1299 for to, hayshop.no
TREBENTE BUKKER. De løse bukkene fra Hay er blant de mest elegante du kan få tak i. Merk at de ikke kan justeres i høyden. Loop Stand Table koster kr 4949, bukkene kr 1299 for to, hayshop.no Foto: Foto: Hay

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning