Oppussing av stue

Se stua før og etter

Eierne fikk hjelp av interiørarkitekten til en full oppussing av stua.

FØR OG ETTER. Beboerne synes det var stas med lilla vegger og en gigantisk peis for mange år siden. Det var den gang, nå var det helt greit med forandring til lys stue.
FØR OG ETTER. Beboerne synes det var stas med lilla vegger og en gigantisk peis for mange år siden. Det var den gang, nå var det helt greit med forandring til lys stue. Foto: FOTO: Privat/Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
PLASS TIL MANGE. Lampen over spiseplassen er fra Bolia, den har fått spesiallagd skjerm hos Ruth's Design. Stolene er Cantono fra Skeidar. Spisebord Bjurstad fra Ikea.
PLASS TIL MANGE. Lampen over spiseplassen er fra Bolia, den har fått spesiallagd skjerm hos Ruth's Design. Stolene er Cantono fra Skeidar. Spisebord Bjurstad fra Ikea. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
NYTT MØTE: -Det var greit å slippe møtet med den lilla veggen hver dag, sier Ernst Ivar Kvæle.
NYTT MØTE: -Det var greit å slippe møtet med den lilla veggen hver dag, sier Ernst Ivar Kvæle. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Dette kostet oppussingen:

Håndverkere, materialer, kr 39 000

Parkett i eik, kr 12 368

Tv-møbel, kr 4 150

Spisebord, kr 1650

Radiator, kr 8300

Peisovn, kr 13 500

Salongbord, kr 2995

Lamper, kr 3027

Sofa, kr 17 288

Spisestuestoler, kr 10 590

Teppe, kr 3900

Lampeskjerm, kr 1250

Totalt: kr 118 018

Ernst Ivar Kvæle og Sigbjørn Schumann var med i NRKs tv-program "Forandring fryder" for nærmere ti år siden, og resultat ble en lilla stue med diverse løsninger for innredning og innbo.

- Vi synes det var kjempefint den gangen, da ble det forandring fra gul til lilla stue. Men det var greit å legge om stilen igjen. Behovet for oppussing av vegger, tak og gulv var stort. Tregulvet var så slitt at vi ikke kunne pusse det en gang til, dessuten ville vi bytte den store peisen i hjørnet, sier de til Bonytt.no.

Verthusstil, adjø

Stua er cirka 22 kvadratmeter og firkantet, og hjørneleiligheten får mye lys inn. Interiørarkitekt MNILTrond Ramsøskar så potensialet for stuen, første bud var at vertshusstilen skulle bort.

- Peisen var for dominerende, den var overhodet ikke tilpasset rommets størrelse. Jeg så også beboernes behov for å gjøre noe med fargebruken, de fiolette veggene var ikke tidsriktige.

Teppeprøve bestemte

I starten av forvandlingsprosessen tok interiørarkitekten med en lyseblå teppeprøve. Ernst forteller at teppet falt i smak og dermed ble blått og hvitt gjennomgangstema.

- Veggene ble hvite med en anelse blått. Vi valgte beigebrune toner på møblene. Blått er en fin farge til bruntoner. Har du stoff på ruvende møbler så bruk duse farger, det er bedre å krydre med fargede tekstiler, sier Trond Ramsøskar.

Det blå, runde teppet bryter det firkantede rommet. Tidligere gikk beboerne rett inn i salongen som var plassert innenfor døråpningen.

Ny spiseplass

Interiørarkitekt Ramsøskar foreslo å flytte salonggruppen, og skifte ut vertshuspeisen med en mindre som gir mer varme.

- Nå forsvinner ikke varmen opp i pipen. Den gamle og nedmalte radiatoren ble erstattet med en ny som er lettere å holde ren, og alle møblene ble byttet om til en mer moderne og helhetlig stil.

- Blant annet fikk spiseplassen et tydeligere preg av å være spisestue og ikke bare et enkelt spisebord, sier interiørarkitekten.

Ut med furugulvet

Ernst Ivar Kvæle forteller at det gamle furugulvet var så slitt at de måtte gi opp planen om sliping.

Det ble derfor lagt lys eikeparkett over de tidligere furugulvet. Stålampen kan svinges over både salong og spisebord.

- Lampen så veldig dominerende ut med en gang den kom inn i rommet. Men nå ser vi at den fungerer godt, særlig fordi den kan svinges fra spisestue til salong.

- En annen overraskelse var utskifting av radiatoren, jeg ante ikke at det var mulig å kjøpe ny. Vi er fornøyde med alt fra den slanke peisen, den funksjonelle sofaen til den helt spesielle lampeskjermen. Dessuten er det greit å slippe møtet med den lilla veggen hver dag, sier paret.

NYE MULIGHETER. Stuen på 22 kvm virker større med lyse farger og tilpassede møbler. Sofa Milano Nantes fra Bolia. Litografiene på veggen er signert Gunn Vottestad. Teppe fra Ruth's Design.
NYE MULIGHETER. Stuen på 22 kvm virker større med lyse farger og tilpassede møbler. Sofa Milano Nantes fra Bolia. Litografiene på veggen er signert Gunn Vottestad. Teppe fra Ruth's Design. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Interiørarkitektens tips

* Pass på høyden når sofa og spisestue står like ved hverandre, dvs. at ryggene på stolen rundt spisebordet ikke rager høyt over sofaryggen. 80 cm høye stoler kan være løsningen.

* Velg samme materiale på salong og spisebord hvis de står i nærheten av hverandre.

* Velg i hovedsak lyse farger til lyse rom med mye dagslysinnslipp. Det vil bidra til å forsterke åpenheten i rommet. Her er det valgt beige/blått og hvitt/sort. Et hovedgrep for oppholdsrom er å bringe fargene vekk fra veggene og ned på detaljene.

* Spill på lag med lyset ikke mot det. Rom som får inn mye lys, bør ha lyse vegger.

Les også

Ekstra vegg på soverommet

Fikk ny stue

Badet ble totalt forandret

Trivselstips for stua

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning