TEST AV STØVSUGERE

Klar vinner i støvsugertesten

Den svenske produsenten gjør det betydelig bedre enn Miele.

TESTVINNER: Electrolux' Ultrasilencer er en av flere modeller fra den svenske produsenten som vinner den store europeiske testen overlegent.
TESTVINNER: Electrolux' Ultrasilencer er en av flere modeller fra den svenske produsenten som vinner den store europeiske testen overlegent. Foto: FOTO: Electrolux
Publisert Oppdatert

Siste store test av ting til boligen fra Forbrukerrådet var test av miljøvennlige oppvaskmaskiner. Nå er International Consumer Research & Testing (ICRT) ute med en test av støvsugere.

Svenske Electrolux er den soleklare vinneren av den store internasjonale støvsugertesten.

I alt er det testet 50 støvsugere de siste to årene. Forbrukerrådet har norsk enerett på testen og har i dag nå offentliggjort testresultatene på Forbrukerportalens nettsider.

Electrolux på topp

Ifølge Forbrukerrådet, oppnår ni testede Electrolux-modeller i snitt hele 75 av 100 oppnåelige poeng.

Hele tre Electrolux-modeller oppnår 79 poeng (Z8820P, ZUS3932B, ZUSG3901), ytterligere tre tildeles 78 poeng (ZG8800, ZUS3922G ZUS3930).

Til sammenlikning har ingen av de andre produsentene oppnådd mer enn 76 poeng (Philips FC9306 EnergyCare)

Miele langt bak

Tyske Miele har seks modeller med i testen. Mieles støvsugere får 71,0 poeng i snitt - beste enkeltmodell får 74 poeng (S5 EcoLine Green).

Bosch og Siemens får henholdsvis 70,6 og 70,0 poeng i snitt (seks og fire testede modeller). Philips har 11 testede modeller og 69,4 poeng i snitt, mens Nilfisks fem modeller har 66,4 peong i snitt.

De poseløse støvsugerne fra Dyson gjør det aller dårligst og får bare 63,4 poeng i testen. Les mer om hvordan Forbrukerrådet testet støvsugerne her.

Spør om sugeevne

SJEKK SUGEEVNEN: Motorkraft er slett ikke viktigst når du skal kjøpe støvsuger, sier Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet.
SJEKK SUGEEVNEN: Motorkraft er slett ikke viktigst når du skal kjøpe støvsuger, sier Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet. Foto: FOTO: CF.Wesenberg/kolonihaven.no

Når du skal kjøpe støvsuger, er det ikke nødvendigvis motorkraft som er viktigst. Sugeevnen kan væøre god, selv om wattstyrken ikke er den høyeste.

Ifølge Jogrim Aabakken, testansvarlig for produkter hos Forbrukerrådet, vil motoreffekten ofte være et misvisende tall.

- Generelt kan man si at motoreffekten, som oppgis i watt, ikke har objektiv informasjonsverdi for en forbruker som er opptatt av sugeevne. En støvsugers sugeevne handler like mye om aerodynamikk. Og da er utformingen av slange, munnstykker, filtre og overganger er avgjørende. Det som imidlertid er sikkert, er at en støvsuger med høy motorstyrke, vil belaste lommeboken din mer enn en støvsuger med moderat motor, sa Aabakken til Klikk.no nylig.

Her er hans testtips:

- Ta med en dørmatte for å teste

Når vi for eksempel går inn på nettsidene til Elkjøp er det få av støvsugerne som har beskrivelser av sugeevne. Men derimot oppgis motoreffekten på alle modellene.

- Det man kan gjøre er å ta med hundehår og den slags og be om å få prøve den aktuelle støvsugeren på det man har tatt med seg. Alternativt kan man ta med seg en skitten dørmatte og teste på den, råder Aabakken.

Les også:

Test av robotstøvsugere

Huset er fire etasjer og 2,4 meter bredt

- Kjøkkenet er det eneste rommet du trenger å vaske

Vi har testet reklamen for Jifs ovnsrens

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning