Gutterom

Tips til et kult gutterom

Godt med knagger og stilige detaljer er viktig når man skal lage et tøft gutterom.

Komplett: Lag et skikkelig tøft gutterom med bilseng. Denne får du hos www.barnerommet.no til kr. 2990.
Komplett: Lag et skikkelig tøft gutterom med bilseng. Denne får du hos www.barnerommet.no til kr. 2990. Foto: Foto: Barnerommet
Publisert Oppdatert

Det å innrede et barnerom er et skikkelig eventyr, og la deg for all del ikke begrense av de tapetene og stoffene som finnes i butikken.

Når husets sjørøver, hockeyspiller eller trommis skal få nytt rom, er det bare fantasien som setter grensene.

Det er heller ikke nødvendigvis de dyreste løsningene som er finest.

Tenk interesser på gutterommet

Fotballstjerne: Med gjennomført tema lager du et drømmerom til fotballstjernen. Du kan enten kjøpe ferdig seng eller lage selv. Denne kjøpes på www.drommerom.no for kr. 3750.
Fotballstjerne: Med gjennomført tema lager du et drømmerom til fotballstjernen. Du kan enten kjøpe ferdig seng eller lage selv. Denne kjøpes på www.drommerom.no for kr. 3750. Foto: Foto: Drømmerom

- Et godt råd er å ta utgangspunkt i barnets interesser. Hvis han er liker biler, kan du for eksempel bruke et bildekk som hodegjerde på sengen, og er det musikk som gjelder kan sengen pyntes med trommestikker. Man kan egentlig gjøre det meste, sier interiørdesigner Tove Meldgaard.

Båt som seng

En annen spennende vri når poden skal han ny seng, er å lage sengen av en gammel båt. Dette betinger imidlertid at man har en del plass å boltre seg på.

Piratrom: Hvilken lille pirat er det vel ikke som drømmer om en Sabeltann-seng på gutterommet? Denne får du på www.barnerommet.no og www.drommerom.no til kr. 4990.
Piratrom: Hvilken lille pirat er det vel ikke som drømmer om en Sabeltann-seng på gutterommet? Denne får du på www.barnerommet.no og www.drommerom.no til kr. 4990. Foto: Foto: www.barnerommet.no

- Men en furuseng kan også gjøres guttete med maling og effekter. Man kan for eksempel male den matt svart - det er jo in på biler nå og passer også for dem som liker batman. Ellers finnes det mange fine, ferdige senger formet som blant annet fotballmål og biler, sier interiørstylist Signe Schineller.

Gjennomfør temaet på gutterom

- De fleste barnerom her i landet er ganske små, og da må man utnytte de mulighetene man har. Velg et tema og gjennomfør det. For å utnytte plassen kan man gjerne lage skuffer til oppbevaring under sengen, sier Meldgaard. Også Schineller anbefaler å velge løsninger som skaper orden på rommet.

- Monter dører på skapene slik at man kan skjule rotet. Merk heller dørene eller skuffene med merkelapper så du vet hva du har ting, sier hun.

Ryddig gutterom: Gutterommet er fullt av spennende leker. Sørg for at alt får sin faste plass så er det lettere å holde det ryddig.
Ryddig gutterom: Gutterommet er fullt av spennende leker. Sørg for at alt får sin faste plass så er det lettere å holde det ryddig. Foto: Foto: www.colourbox.com

Knagger på gutterommet

Et annet godt råd fra Schineller er å montere godt med knagger på veggene. Lag motiver på knaggrekken som passer inn i rommet.

- Knagger gjør det enkelt å holde orden på sportsutstyret. Gutter trenger ofte dette mer enn jenter, sier hun. Bytt også gjerne ut de kjedelige, hvite knottene på skapet med noe mer spennende for å skape en helhet.

Graffiti på veggen

Flott hylle: En enkel hylle kan gjøres personlig med enke grep. Den blir flott på gutterommet.
Flott hylle: En enkel hylle kan gjøres personlig med enke grep. Den blir flott på gutterommet. Foto: Foto: Signe Schineller

- Når det gjelder veggen, kan man gjerne leie inn noen som kan tegne skikkelig streetart, graffiti eller favorittegneseriefiguren, sier Schineller. Fremfor å male for eksempel Spiderman, foreslår hun imidlertid å male den røde huden på en vegg og kun ta utsnitt fra ting og tegneserier på de andre.

- Dette er en artig effekt og man ser lett hvor inspirasjonen er tatt fra, sier Schineller. Husk å bruke godt med spreke farger slik at rommet blir lekent, barnslig og stimulerende.

Tavlemaling og speil

- Til små barn er ofte det å male rett på veggen den beste løsningen. Tapet blir sjelden pent når barnet begynner å plukke på den sier Meldgaard. Er det derimot snakk om større barn, som kanskje skal beholde rommet slik lenge, kan hun imidlertid anbefale spennende glassvegger med fotokunst eller fototapet med motiver han liker.

- Man kan også male halve vegger i ulike farger eller blande tapet og maling. Tavlemaling, kork og speil på vegger, kan også bli fint på barnerommet, sier Meldgaard.

Behagelig lekerom

Når maling eller tapet er på plass, er det gulvet som skal dekkes.

- Teppefliser på gulvet i et rom kan skape litt dynamikk om man velger farger. Det blir også et mykt sted å leke, det er lett å vedlikeholde og det er enkelt å bytte ut en flis hvis man ødelegger en, sier Signe Schineller. Det at teppefliser også demper lyd er en annen fordel, og det er også mulig å finne allergivennlige varianter for dem som trenger det.

Egen scene

Så er det bare å begynne med siste finpuss. Heng fotballer, hockeykøller, plakater og annen pynt på veggen, og til små rockestjerner foreslår Tove Meldgaard at du lager en egen scene.

- Bygg en del av rommet omtrent 15 centimeter opp fra gulvet, og lag gjerne uttrekkbare skuffer under scenen. Husk for øvrig å alltid tenke behov før du går i gang. Det er jo ingen grunn til å lage klatrevegg til et barn som trives best når han sitter i ro og bygger lego, sier Meldgaard.

Les også:

Her finner du de fineste interiørbildene

Sommerens dristigste tapeter

Norges kuleste barnerom

Velg giftfri oppussing

Brannsjefens seng: Flott seng med plass til overnattingsbesøk til husets brannsjef. Pris kr. 3590 på www.drommerom.no / kr. 3990 på www.barnerommet.no.
Brannsjefens seng: Flott seng med plass til overnattingsbesøk til husets brannsjef. Pris kr. 3590 på www.drommerom.no / kr. 3990 på www.barnerommet.no. Foto: Foto: Drømmerom / Barnerommet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning