Soverom

Disse ti soverommene vil du drømme deg bort i

Noen av disse soverommene er faktisk oppnåelige.

STJERNER OG AKRYLPLAST: Det blåsvarte stjernetapetet er fra Squee. Stol, lampe og nattbord er tilvirket i akrylglass og produseres av italienske Kartell.
STJERNER OG AKRYLPLAST: Det blåsvarte stjernetapetet er fra Squee. Stol, lampe og nattbord er tilvirket i akrylglass og produseres av italienske Kartell. Foto: Foto: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert
MØRKT OG MASKULINT: Soverommet er innredet med bistand fra interiørarkitekt Cathrine Vonholm.
MØRKT OG MASKULINT: Soverommet er innredet med bistand fra interiørarkitekt Cathrine Vonholm. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Følger du ekspertenes råd for et godt soverom, øker du sjansen for en god natts søvn. I hvert fall så lenge du ikke sprenger budsjettet og havner i pengeknipe.

Ifølge en undersøkelse Norstat har utført for finn.no har halvparten av norske boligeiere planer om å pusse opp den nærmeste fremtiden. Tidligere har oppussing av kjøkken og bad hatt høyest prioritet. For første gang topper soverommet listen over rom nordmenn vil overhale. Undersøkelsen viser at 24 prosent av oss planlegger å pusse opp soverommet i løpet av inneværende høst og vinter.

Enten du planlegger å bygge nytt rom fra grunnen av, eller bare sysler med tanken på å flikke litt, vil du kunne få ideer av disse ti soverommene, som tidligere har vært presentert i interiørmagasinene Bonytt og Rom 123.

Maskuline preferanser

Mørke flater og blanke møbler er typiske kjennetegn for maskuline interiørpreferanser. Og ganske riktig; her sover en herre. - Dette skal være et mannsrom, konstaterer eieren, som fikk bistand av interiørarkitekt MNIL Cathrine Vonholm i Anyplace til å innrede sitt 15 kvm store soverom.

Bibliotek ved senga

Bokhyllene dekker hele vindusveggen og fremstår dermed som en integrert del av soverommet. Et stort teppe sørger for at føttenes første møte med gulvet blir bløtt og varmt. Fondveggen bak sengen er kledd med et barokt tapet fra Ralph Lauren.

Hvit soveromsdrøm

BØKER PÅ SENGEKANTEN: Her har eieren alle muligheter til å lese seg i søvn. Hyllene er plassbygd, tapetet fra Ralph Lauren.
BØKER PÅ SENGEKANTEN: Her har eieren alle muligheter til å lese seg i søvn. Hyllene er plassbygd, tapetet fra Ralph Lauren. Foto: Foto: Helén Pe

Noen kan ikke få det hvitt nok. I dette soverommet er selv parkettgulvet hvitpigmentert. Med hvite toner reflekteres lyset maksimalt. For å spe på med enda mer lys, har beboerne plassert et kjempespeil ved utgangen til balkongen. Et primitivt oppheng av tau og stokker over sengen gjør at man kan felle ned et forheng som skaper intimitet samtidig som myggen holdes unna.

Originalt soverom

Dersom sengeteppet har særpreg, blir også soverommet særpreget. Dette lappeteppet består av hundrevis av sekskantede lapper, og har trolig tatt et hundretalls timer å sy. På veggen har beboeren klistret utklippede tapetbiter i blomsterformasjon. Sengegavlen er en hvitmalt, gammel dør som simpelthen er plassert inntil veggen bak sengen.

HVITE FLATER: Soverommet er malt hvitt for at det skal bli så lyst som mulig.
HVITE FLATER: Soverommet er malt hvitt for at det skal bli så lyst som mulig. Foto: Foto: Greg Cox-HogL/House of Pictures

Tekstilvegg på soverommet

Det kan være deilig med et stort vindu på soverommet. men om forbipasserende kan titte inn, foretrekker de fleste å ha gardinene trukket for. Her har eieren tatt konsekvensen av at gardinene uansett pleier å være trukket for, og derfor laget et gedigent forheng som strekker seg fra gulv til tak, fra vegg til vegg.

Det gir skaper en lun, eksklusiv atmosfære. Men det mest slående er kanskje måten sengen er trukket ut fra veggene og står midt på gulvet med luft på alle kanter.

LAPP PÅ LAPP: Det digre lappeteppet brukes som sengeteppe og preger hele rommet.
LAPP PÅ LAPP: Det digre lappeteppet brukes som sengeteppe og preger hele rommet. Foto: Foto: Politikens forlag

Rått, vått og litt upraktisk

I dette soverommet - som også er et bad - er det ingen rene flater. Veggene består av hvitsvampet teglstein og er dekorert med gamle, indiske speil og et vovet bilde av supermodellen Kate Moss. Blikket vandrer ikke fritt, men ledes hit og dit, mellom glamour og død, fra paljettkledde puter til monteren med dyreskaller, via en utstoppet ravn. For å motvirke et katotisk uttrykk er fargespennet innsnevret til beige, brunt og svart.

Halvåpen løsning på soverommet

Denne eneboligen er i sin helhet tegnet av arkitekt Stein Halvorsen, noe også soverommet bærer preg av. Rommet er bare delvis atskilt fra resten av boligen med en skyvedørsvegg. Værelset har verken innsyn eller utsyn, men dagslyset kommer likevel inn gjennom smale vindusslisser der vegg møter himling.

LUNT, TAKTILT og FEMININT: Tapetet er fra Ruths design, lysekronen fra Sjarm.
LUNT, TAKTILT og FEMININT: Tapetet er fra Ruths design, lysekronen fra Sjarm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

En indisk drøm

Har du en gammel dør til overs, kan du bruke denne til sengegavl for å gi soverommet ditt karakter. Denne sengegavlen er lagd av to gamle dørblad fra India. Nattbordet er en indisk morter som er snudd på hodet. Det strikkede sengeteppet er håndarbeid fra Nepal.

Sovestue

RÅTT OG FEMI: Teglsteinsveggene i den over hundre år gamle bygårdsleiligheten er svampet for å oppnå en lys, sandaktig tone.
RÅTT OG FEMI: Teglsteinsveggene i den over hundre år gamle bygårdsleiligheten er svampet for å oppnå en lys, sandaktig tone. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

De fleste kan bare drømme om å installere en tre meter høy kakkelovn i stua, og langt mindre på soverommet. Men får du det til, slipper du aldri mer å fryse under dyna. Et herskapelig tapet og et like herskapelig gulvteppe bygger opp under stilen.

ARKITEKTTEGNET: Husets saltak definerer også formen på soverommet. rommet. Gulvlampen Winston fra Brilliant står som en brukervennlig skulptur ved sengekanten.
ARKITEKTTEGNET: Husets saltak definerer også formen på soverommet. rommet. Gulvlampen Winston fra Brilliant står som en brukervennlig skulptur ved sengekanten. Foto: Foto: Espen Grønli

Giftfarger for rask oppvåkning

Sjokkrosa, limegrønt og knallgult representerer uvanlige fargevalg på soverommet. Det allmenne rådet går ut på å være varsom med å bruke sterke farger, da disse skal virke engergigivende og ikke beroligende. Om du sliter med å få sovne i et univers av pangfarger, kan du kanskje trøste deg med at det blir lettere å våkne om morgenen.

Les også:

Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev

INSPIRERT AV INDIA: Soverommet er innredet med gamle rekvisitter fra India og Nepal
INSPIRERT AV INDIA: Soverommet er innredet med gamle rekvisitter fra India og Nepal Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Snart 200 soveromsbilder i vår inspirasjonsguide

Derfor kan ikke dette maleriet bli stjålet

Slik får du barnet til å sove

SOM EN STUE: Er takhøyden stor nok og konstruksjonen solid nok, kan en kakkelovn på soverommet være aktuelt.
SOM EN STUE: Er takhøyden stor nok og konstruksjonen solid nok, kan en kakkelovn på soverommet være aktuelt. Foto: Foto: Helén Pe
HEFTIGE FARGER: Det rosa sengeteppet i silke er fra R.O.O.M., skapet er hjemmebygd, mens fototapetet av New Yorks gamle skyline er fra Posterland.
HEFTIGE FARGER: Det rosa sengeteppet i silke er fra R.O.O.M., skapet er hjemmebygd, mens fototapetet av New Yorks gamle skyline er fra Posterland. Foto: Foto: Politikens forlag

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning