Gjør det selv: Bygge senger

Bygg din egen seng

Vugg deg i søvn med denne kule hengesengen.

SØVNDYSSENDE SENG: Denne sengen er en krysning mellom en dobbeltseng og en hengekøye. La deg vugge i søvn.
SØVNDYSSENDE SENG: Denne sengen er en krysning mellom en dobbeltseng og en hengekøye. La deg vugge i søvn. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Sist oppdatert

Soverommet kan innredes på mange måter, men det er viktig at det blir et sted for ro og hvile. Det er her du lader batteriene og samler krefter til en ny dag. Soverommet skal være en avslappende oase, og hva er vel bedre enn en seng som gynger?

Vi har krysset en hengekøye med en vanlig dobbeltseng, og det ble et søvndyssende resultat.

Denne sengen er enklere å lage enn en vanlig seng, og du kan bygge den av materialer du finner på byggevarehuset eller under hytta. Sengen har en konstruksjon omtrent som en låvedør.

Platen er laget av kraftige kledningsbord. Under platen er det en ramme med tre avstivere i midten. I hvert hjørne er det hull med forsterkning som tauene er festet i. I taket må du ha skikkelige kroker og de må festes til takbjelkene.

Sengen er ikke egnet på barnerom eller som lekeapparat for barna. Får den stor fart, kan den gjøre skade på folk og inventar.

ENKELT PROSJEKT: Sengen har nesten samme konstruksjon som en låvedør og du lager den av enkle materialer.
ENKELT PROSJEKT: Sengen har nesten samme konstruksjon som en låvedør og du lager den av enkle materialer. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NATTBORD: Legg til 20 centimeter rundt hele madrassen slik at du får et nattbord på siden.
NATTBORD: Legg til 20 centimeter rundt hele madrassen slik at du får et nattbord på siden. Foto: FITO: Per Erik Jæger

Fremgangsmåte

Se hvordan sengen bygges

Lag en innebygd seng

FORSTERKNING: I hvert hjørne monterer du en firkantet kloss som holder knuten.
FORSTERKNING: I hvert hjørne monterer du en firkantet kloss som holder knuten. Foto: FOTO: Øivind Lie
KNUTE: Tauene er festet i hvert hjørne med en skikkelig knute.
KNUTE: Tauene er festet i hvert hjørne med en skikkelig knute. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
LÅVEDØR: Platen er laget av tykke kledningsbord, rammen rundt er laget av kraftige lekter. De tre avstiverne er også laget av tykke kledningsbord, 98 mm brede. De er skråskåret til samme bredde som rammen. Vil du ha en stivere plate, øker du bredden på avstiverne. Bruk skruer, og legg lim i alle sammenføyningene.
LÅVEDØR: Platen er laget av tykke kledningsbord, rammen rundt er laget av kraftige lekter. De tre avstiverne er også laget av tykke kledningsbord, 98 mm brede. De er skråskåret til samme bredde som rammen. Vil du ha en stivere plate, øker du bredden på avstiverne. Bruk skruer, og legg lim i alle sammenføyningene. Foto: FOTO: Øivind Lie

En innebygd seng gir en lun og trivelig soveplass. Her viser vi hvordan du bygger den under skråtaket.

Denne sengen lager du av materialer du finner på byggevarehuset eller under hytta. Det gir en røff finish som passer godt i en rustikk hytte. Vi har brukt kledningsbord, lekter, rupanel og konstruksjonsvirke. Vår seng er laget under et skråtak der høyden ved den høyeste langsiden er to meter.

Sengen kan plasseres i et hjørne eller midt på veggen. Fordelen med å ha den i et hjørne er at du slipper unna med å lage kun to vegger. Bruk skruer og lim på alle sammenføyninger, og spiker for å feste panelbord og smålister. Du bør ha lufting under den nederste køya. Pass på at det er minimum ti centimeter høyde under sengebunnen. I tillegg borer du luftehull. Gjerne på to av sidene. Størrelsen på sengen bestemmes av takhøyden og bredden på madrassen. Mål deg ut ifra størrelsen på madrassen. Åpningene på sengen vår er 140 cm bredde og 70 cm høyde. Er det snau takhøyde, kan det være lurt at en av sengene er så høy at det går an for en voksen å sitte i den. Vi har også laget inngangen til den øverste sengen i kortenden. Da kan sengegjerdet festes permanent.

Fremgangsmåte

- Hjørnestolpene lager du av to bord (22 x 73) som du setter sammen til en vinkelprofil.

OASE: La sengen på hytta bli et varmt lite krypinn som du lengter etter å legge deg i.   Deilige tekstiler i lin, ull og flanell kan gi den rette stemningen og lune følelsen.
OASE: La sengen på hytta bli et varmt lite krypinn som du lengter etter å legge deg i. Deilige tekstiler i lin, ull og flanell kan gi den rette stemningen og lune følelsen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
PRAKTISK: En plassbesparende køyeseng passer godt på barnerommet eller hytta.
PRAKTISK: En plassbesparende køyeseng passer godt på barnerommet eller hytta. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NATTBORD: Det gjør seg med et nattbord til underkøya. Det fester du til sengen og setter en skråstøtte under.
NATTBORD: Det gjør seg med et nattbord til underkøya. Det fester du til sengen og setter en skråstøtte under. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Sokkelen bygger du av to bord (22 x 148) som du legger utenpå hverandre. Det innerste skal stå mellom hjørnestolpene. Det ytterste legges utenpå. Lag en fin gjæring i sammenføyningen.

- Rammen til overkøya lager du av plank (36 x 148). Lag støtter (48 x 48) til sengebunnen oppe og nede.

- Brettene oppe og nede i åpningene sager du til av fem bord (22 x 73). De skal gå ut i full bredde på baksiden av panelbordene slik at de får skikkelig feste. De to i midten lager også spikerslag for panelbordene. Spilene til rekkverket lager du av lekter (19 x 34).

- Veggene bygger du av rupanel (15 x 98). De skal flukte med plankene som lager rammen til overkøya. Her må du montere lister som spikerslag på kortenden.

Krakk og trapp i ett

Krakken i fotenden brukes som trapp for å komme opp i overkøya. Den kan også brukes til oppbevaring.

Les også:

GODT FESTE: Husk at konstruksjonen må festes i stenderverket når du monterer mot  eksisterende vegg.
GODT FESTE: Husk at konstruksjonen må festes i stenderverket når du monterer mot eksisterende vegg. Foto: FOTO: Øivind Lie
EKSTRA LIST: Under det nederste brettet setter du en ekstra list for å få skikkelig støtte.
EKSTRA LIST: Under det nederste brettet setter du en ekstra list for å få skikkelig støtte. Foto: FOTO: Øivind Lie
TO BORD: Sokkelen er laget av to bord som ligger utenpå hverandre. Det innerste bordet går mellom hjørnestolpene.
TO BORD: Sokkelen er laget av to bord som ligger utenpå hverandre. Det innerste bordet går mellom hjørnestolpene. Foto: FOTO: Øivind Lie

Her finner du de kuleste interiørbildene

Billigbatteriene er best i test

Høstens store maletrend

TRAPP: Krakken er både en trapp opp til overkøyen og et nattbord til oppbevaring.
TRAPP: Krakken er både en trapp opp til overkøyen og et nattbord til oppbevaring. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
KRAKKEN: Lag en ramme under sitteplaten. Beina kan du skjære til med kapp-og gjærsag om du har dybdemal. Beina limes og skrus til rammen.
KRAKKEN: Lag en ramme under sitteplaten. Beina kan du skjære til med kapp-og gjærsag om du har dybdemal. Beina limes og skrus til rammen. Foto: FOTO: Øivind Lie

I starten er alt lov for å få barnet til å sove

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også