Slik unngår du skadene

Publisert Oppdatert

Still inn termostaten riktig. Du bør ha en temperatur på minst 10 grader i rom med rør i vegg, gjerne 15 om det er dårlig isolert.

Nedtapping. Det er nødvendig å stenge hovedvanntilførselen til hytta. Ved nedtapping må du først kontrollere at stoppekranen er tett.

Rens sluket. Sluk bør renses minst en gang i året, men gjerne oftere. Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør, ettersom disse kan etse på rørene.

Skru skikkelig til. Vannlåsene bør også renses minst én gang i året. Nyere vannlåser av plast er lette å skru løs, mens eldre vannlåser av støpejern krever bruk av verktøy. Sjekk at du har skrudd skikkelig til når du er ferdig. Husk også å lukke kjellervinduer og ventiler. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu.

Sjekk utstyr tilkoblet vann. Kjøleskap, kaffe- og isbitmaskiner og lignende utstyr som er tilkoblet vann, skal ha automatisk avstengning med føler i områder hvor lekkasje kan oppstå. Leverandørens vedlikeholdsplan skal følges.

Bruk varmekabler. Vannledninger som ligger mot yttervegger er mest utsatt for frost. Det kan gjelde rør i benkeskap eller rør som ligger innkasset mot yttervegg. Det har vist seg at vannrør som har ligget isolert og innkasset mot yttervegg har frosset likevel. Mange har løst frostproblemene på utsatte punkter i hytta ved å installere varmekabler. Ellers er det tetting mot frostinnsig som er viktig.

(Kilde: If Skadeforsikring, Gjensidige Forsikring og Norske Rørleggerbedrifters Landsforbund)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen