Tøyvask og bakterier

Slik unngår du at bakteriene vokser i klesvasken

Vasker du tøyet riktig vil du minimere sjansen for bakteriedannelse.

VERDT DET: Med et par enkle grep kan du redusere risikoen for bakterievekst i både klesvask og vaskemaskin.
VERDT DET: Med et par enkle grep kan du redusere risikoen for bakterievekst i både klesvask og vaskemaskin. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Sist oppdatert

Klesvask er det enkleste, bare putte klærne i maskin og trykke på knappen.

Tenker du, men virkeligheten kan være en annen. En ting er at det kan forsvinne sokker på mystisk vis, noe annet er at det kan danne seg bakterievekst om du ikke er bevisst.

For selv om de fleste av oss er aldri så påpasselig med å sortere farget fra hvitt, samt bruke egnet vaskemiddel, er det likevel vaskefeller du kan gå i.

Med et par enkle grep kan du minimere risikoen for bakterievekst og allergier.

Ikke la vasken ligge lenge i maskinen

Du har kanskje vært sløv med å ta ut klærne med en gang de er ferdigvasket. For å forhindre at vaskemaskinen gir sur lukt, er det viktig å ikke nøle med å ta ut klærne med en gang vaskesyklusen er avsluttet. Og det er ikke bare vond lukt som kan oppstå hvis du gjør vaskemaskinen sur, også bakterier stortrives nemlig i vått miljø.

Hvis du ikke har tømt maskinen innen en time etter endt vask, bør du ifølge nettstedet Prevention.com kjøre en ny syklus.

Forklaringen er rett og slett at bakterier elsker fuktighet, og selv om de har fått en runde i vaskemaskinen bruker de ikke lang tid på å vokse om de får muligheten.

Ikke vask undertøyet på 40 grader

Vasker du undertøyet på 30-40 grader over tid, vil det ikke bli hygienisk rent, og da er økning av temperatur eneste løsning.

Leder for forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, anbefaler derfor å vaske undertøyet på 60 grader.

Ifølge forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), Ingun Grimstad Klepp, er det spesielt sykdommer som soppinfeksjoner i underlivet og lignende som er aktuelle å tenke på, når det kommer til undertøyet.

- For dere som har slike problemer kan det jo være en ide å tenke på dette når du vasker undertøyet, har klepp tidligere uttalt til Bonytt.no.

Det er med andre ord forskjell på en husholdning hvor slike sykdommer er et problem og i en frisk husholdning.

Det holder ikke bare å vaske sengetøyet

Det er mange av oss som tror det er tilstrekkelig å vaske undertøyet på 40 grader. Realiteten er at trusa de trenger minst 60 gader for å bli hygienisk ren.
Det er mange av oss som tror det er tilstrekkelig å vaske undertøyet på 40 grader. Realiteten er at trusa de trenger minst 60 gader for å bli hygienisk ren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Det er viktig å vaske og lufte dynen ofte - blant annet for å unngå at husstøvmiddene får fritt spillerom. I mange norske hjem blir gode råd om korrekt vask og vedlikehold av dyner og hodeputer ofte glemt eller oversett.

Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rose Lyngra, forteller til Bonytt.no at det viktigste stedet der vi utsettes for middallergen, er trolig sengen.

- Midd /Husstøvmidden lever blant annet av døde hudceller og trives derfor i nærkontakt med menneskene. Du finner den typisk i sengetøyet.

- Midd trives best i mildt og fuktig klima, og i innemiljø med høy relativ fuktighet. Mengden er gjerne størst om høsten.

Lyngra forklarer at å vaske dyner og puter minst én gang i året, på 60 grader, er noe de fleste av oss bør gjøre.

- Vask på 60 grader vil drepe midd. (Høy varme og sterk kulde dreper midd.)

Hvis du har allergi for midd eller har dyrehårsallergi, eller svetter mye, er det ifølge seniorrådgiveren viktigere å være nøye med renholdet- vaske oftere.

- Følg vaskeanvisningen på dynen/ puten og benytt vaskemiddel uten parfyme.

En eller flere dyner?

Innkjøper i Princess Gruppen AS, Bitta Andersen, forklarer til Bonytt.no at om du har flere dyner som du varierer med etter sesong; sommerdyne, helårsdyne og vinterdyne, kan du ha dyner i mange år.

- Hvis du har en dyne hele året så bør du skifte dyne cirka hvert 3-4 år, supplerer innkjøperen.

Luft for å unngå muggsopp

Muggsporer vil alltid til en viss grad være til stede i luften. Når de derimot finner en våt overflate, som for eksempel innsiden av en vaskemaskin, kan de slå seg ned og formere seg. Eksponering for muggsopp kan føre til opphopning, kløende øyne, og tungpustethet.

VASK DE: Det er ikke bare sengetøyet du bør være påpasselig med å vaske, dynen og puten trenger også en omgang i vaskemaskinen av og til.
VASK DE: Det er ikke bare sengetøyet du bør være påpasselig med å vaske, dynen og puten trenger også en omgang i vaskemaskinen av og til. Foto: illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er eksponering av fukt og muggsopp en sikker assosiasjon i forhold til både forverring av eksisterende astma og nyoppstått astma.

For å hindre mugg fra å vokse i maskinen din og deretter bli overført til klærne, bør du ifølge Prevention la døren fortsatt stå åpen etter at maskinen er tømt.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Dette kan du faktisk putte i oppvaskmaskinen

Plasserer du bestikket opp eller ned i oppvaskmaskinen?

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2012, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også