Mens mange av oss rengjør for sjelden, kan det virke som om de fleste har vaskemaskiner som går kontinuerlig. Og særlig trusene får kjørt seg i vaskemaskinen, ifølge en undersøkelse gjennomført av Lilleborg.

Men den samme undersøkelsen viser også at nesten 20 prosent av oss går med den samme trusen mer enn to dager. Og fem prosent skifter faktisk ikke truse før det har gått tre til fem dager.

Lilleborg har i sin undersøkelse spurt over tusen personer fra hele landet om klesvask og hvor lenge de bruker klærne før de vasker dem.

- Deltagerne i undersøkelsen fikk selvsagt være anonyme, og da tror vi de fleste har svart ærlig, sier leder for forbukerservice i Lilleborg, Malin Skaar. Hun understreker samtidig at undersøkelsen viser at folk flest har et fornuftig forhold til hvor ofte de vasker tøyet sitt.

I følge en undersøkelse gjort av vaskemiddelprodusenten Woolite sier nesten 60 prosent av kvinnene at de vasker tøyet etter bare en gangs bruk, selv om de ikke var skitne.

90 prosent innrømmer at de ikke sjekket om klærne var skitne før de kastet dem i vaskemaskinen etter en eller to gangers bruk.

Vasker klærne for ofte

I flere år har etnolog Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) studert nordmenns skittentøy. Hun har undret seg over haugen med klesvask som bare vokser og vokser. «Fra rent til nyvasket» heter rapporten hun har skrevet basert på nettopp denne problemstillingen.

mann som vasker undertøy
vaske klær
bonytt.no

© ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Så ofte er det vanlig å skifte klær

Truser og underbukser:

Flere ganger daglig: 45 prosent

Etter én dag: 36 prosent

Etter to dager: 13 prosent

Etter tre til fem dager: 5 prosent

Sokker:

Flere ganger daglig: 24 prosent

Etter én dag: 40 prosent

Etter to dager: 23 prosent

Etter tre til fem dager: 9 prosent

Skjorter og topper:

Flere ganger daglig: 29 prosent

Etter én dag: 24 prosent

Etter to dager: 33 prosent

Etter tre til fem dager: 14 prosent

Jeans og olabukser:

Etter to dager: 10 prosent

Etter tre til fem dager: 45 prosent

Etter en uke: 28 prosent

Kilde: Lilleborg

Hun mener rett og slett at vi vasker klærne for ofte.

- Slik det er nå vasker vi klærne fordi de har blitt brukt og ikke nødvendigvis fordi de er skitne, påpeker Klepp.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at vi vasker mye mer klær enn før, men vi vasker ikke nødvendigvis bedre, og vi vasker først og fremst av sosiale årsaker. «Deler av dagens vask er tilpasset et skittentøy som ikke er skittent», heter det i rapportens konklusjon.

Bruk klærne en dag til

Noen ganger vasker vi plagg som ikke er skitne bare fordi de skal føles nyvasket. Prøv i stedet å henge plagget ut til lufting i den friske luften eller på badet når luften er fuktig.

Administrasjonskonsulent i Grønn Hverdag, Ann-Kristin Berg forklarer til bonytt.no at vi vasker klær langt oftere i dag enn vi gjorde for 20 år siden. Hun råder deg til å bruke klærne en dag til.

- Kanskje holder det å henge klærne til lufting eller fjerne en flekk med en klut, påpeker Berg.

Skift sokker hver dag

Ifølge undersøkelsen fra Lilleborg bruker hver fjerde nordmann sokkene i to dager før de blir vasket. Og én av ti bruker samme sokker i tre til fem dager.

- Sokker har vært inne i skoene, rett på føtter som blir varme og svette. Mange går dessuten i sokkelesten på gulvet hjemme, så sokker bør man ikke bruke mer enn én dag, påpeker Skaar.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!